Film/TV

FOTO: Priprave na filmsko podelitev leta, komu se nasmihajo kipci?

Los Angeles, 20. 02. 2015 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
6

V mestu angelov je že skoraj vse nared za letošnjo podelitev najprestižnejših nagrad oskar. Delavci barvajo, urejajo rdečo preprogo, medtem ko drugi srkbijo za kipce, ovojnice in vse, kar spada zraven, da bo vse čimbolj popolno. Kdo pa bo med dobitniki kipcev?

Za najboljši film se največkrat omenja film Birdman, kjer gre za prepričljiv režijski dosežek mehiškega cineasta Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, v katerem breme zvezdništva zrcali resnično izkušnjo igralca Michaela Keatona. Čeprav bo najbrž imel hudega konkurenta v fimu Fantovska leta, ki je že prejel tako bafto kot zlati globus za najboljši film.

Enako velja v kategoriji za najboljšega režiserja, saj ga napovedujejo Iñárrituju, ki je že bil nominiran za Babilon, sicer pa gre resneje računati na režiserja drame Fantovska leta Richarda Linklaterja, ki se je že okitili z bafto in zlatim globusom za režijo.

Delavci za vse poskrbijo do potankosti.
Delavci za vse poskrbijo do potankosti. FOTO: Reuters

Za naj igralca se kipec nasmiha Eddieju Redmayneu, ki je za vlogo Stephena Hawkinga v Teoriji vsega prejel tako bafto, zlati globus kot tudi nagrado igralskega ceha. Za petami mu je Michael Keaton za film Birdman, ki je prav tako prejel zlati globus, "nevaren" pa je tudi Bradley Cooper z vlogo v filmu Ostrostrelec.

V kategoriji naj igralke se največ omenja Julianne Moore (Still Alice), ki je letos za oskraja nominirana že petič, za vlogo pa je prejela že zlati globus in bafto. Morda se spet pozlati Marion Cotillard za film Two Days, One Night, ki je pred leti prejela oskarja za vlogo Edith Piaf v filmu Moje življenje v rožnatem.

J.K. Simmons je za stransko vlogo v filmu Ritem norosti pobral že vse možne nagrade, od globusa, bafte, nagrade kritikov in igralskega ceha. Zna pa se zgoditi, da bo kipec prejel tudi Edward Norton (Birdman), ki je letos nominiran tretjič.

Oskarjevsko podelitev bo letos vodil Neil Patrick Harris.
Oskarjevsko podelitev bo letos vodil Neil Patrick Harris. FOTO: Reuters

Za stransko vlogo se pri igralkah zna pozlatiti Patricia Arquette (Fantovska leta), ki so jo že nagradili z bafto in zlatim globusom, sicer pa se zna zgoditi, da se bo kipec nasmehnil tudi Emmi Stone (Birdman).

Kot kaže se bo glavni boj odvil med filmoma Fantovska leta in Birdman, vmes pa zna poseči tudi film Teorija vsega. Ali se bo zgodilo kakšno večje presenečenje, pa bo znano že proti jutranjim uram z nedelje na pondeljek, ko bodo v Los Angelesu že 87. podelili oskarje, podelitev pa bo vodil Neil Patrick Harris.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kundalinigirl
24. 02. 2015 18.27
Od vseh filmov sem si ogledala Wild,škoda le ker Reese Whiterspoon ni dobila oskarja za glavno žensko vlogo.
Senca6
21. 02. 2015 11.27
+2
fantovska leta je zanimiv film...pubeca igra en taisti igralec 12 let!
fracola
21. 02. 2015 16.07
fracola
21. 02. 2015 10.57
+4
Razen filma Selma sem si pogledala vse. Najboljša sta mi bila whiplash in pa teorija vsega. Ta dva sta mi neodločena. Dobro vlogo in zahtevno je odigral igralec iz filma teorija vsega Eddie Redmayne. Drugi me niso prepričali. Birdhman je zamen brezvezen, utrujajoč ,ob grand budapest pa sem zaspala..., čeprav mi je igralec Fiennes zakon, ni moj žaner.
janezpodre
20. 02. 2015 19.41
+4
Zlati Butalc se obeta 24 ur.
TheMafiaDon
20. 02. 2015 19.22
+3
Pri tako obupnih filmih nikomur.... Bomo videli kakšna bo letos prazna dvorana na Viktorjih.