Tuja scena

Iris Mulej za zemljo!

Nova Gorica, 24. 01. 2007 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Aktualna miss Slovenije prek elektronske pošte poziva vse prijatelje in poslovne sodelavce, naj ugasnejo luči.

Iris Mulej se rada ukvarja tudi z zemeljskimi problemi
Iris Mulej se rada ukvarja tudi z zemeljskimi problemi FOTO: Dare Čekeliš

Temnolaski, ki je že nekaj let vključena tudi v mirovniško fundacijo Beli golob, kjer aktivno sodeluje z glasbenikom Giannijem Rijavcem, očitno ni vseeno za usodo zemlje in vsega, kar na njej živi.

Velikokrat namreč vsem svojim prijateljem, poslovnim partnerjem in tudi le znancem pošlje kakšno e-sporočilo z ekološko vsebino. Tudi tokrat je bilo tako. V najnovejšem mailu nas misica poziva: "Pridružimo se globalni akciji in skupaj ugasnimo luči 1. februarja med 19.55 in 20.00 ter sodelujmo v največji akciji ljudi proti klimatskim spremembam z varčevanjem energije, ki jo vse preveč potratno odmetavamo. Dovolimo planetu Zemlja 5 minut počitka v temi."

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d.b
25. 01. 2007 01.01
zamislite si,da bi vsi prebivalci zemlje to upostevali...bi se pa ze nekaj poznalo kajne? hm...me zanima ce bo kdo organiziral dan brez avtomobila...gremo vsi na kolo.to bi pomojem bolj pomagalo.
wyde
25. 01. 2007 00.32
Poraba električne energije se je v zadnjih letih resnično povečala in to enormno.Vsak naj prešteje doma koliko ima električnih aparatov danes in koliko jih je imel pred petnajstimi leti.Da bi pa zaradi tega ugaševal luči pa se mi ne zdi smiselno.Ker s tem res ne bi nič pripomogel k čistejši Zemlji saj je elektrika kot končni produkt najčistejša od vseh energij.So pa proizvajalci električne energije dolžni ,da izpusti v naravo ne obremenjujejo le te.In Iris priporočam,da se glede tega obrača na njih ne pa na nas koristnike.
DiDy
24. 01. 2007 23.56
ahhh...tale naša iris je pa cela okoljevarstvenica...ko pa pride v javno ustanovo ne zna niti pozdravit, niti odzdravit, da ne govorim o tem, da ne pozna besede prosim in hvala....potem pa nas ona poziva k takim bedarijam...sama pa je tako vzvišena da bi lahko igrala za nba lakerse..:D
caspercek
24. 01. 2007 23.44
mkoc: Ne, sej nism vzel tega kot osebni napad, je pa res, da me mot, če kdo kej reče čez družboslovje, priznam. :) Hm..torej klimatalogi po tvoje niso dovolj izobraženi, da bi govoril o klimatskih spremembah in je v bistvu ''global warming'' le politična in medijska floskula? Nevem..jst se bojim, da je to kar pravš le zatiskanje oči pred resnico..
aaarri@gmail.com
24. 01. 2007 23.27
@kruimeltje: ja, dajmo pticam nekam obesit transparente, da se lahk selijo in orientirajo po luni 1. februarja ob nevem klkih. ampak majo sam pet minut časa. pa hm... a se ktere ptice selijo kam sredi zime?? srce, če nekdo korektno kontrira tvojim res zelo zanimivim mnenjem, daj se potrudi dvakrat premislit, kaj boš odpisal
Rogue505@gmail.com
24. 01. 2007 21.17
Iris pa naj si takrat prižge kakšno luč na podstrešju, ji ne bi škodovalo.
janez105@gmail.com
24. 01. 2007 18.56
@janezgorenc: tu na 24ur.com imajo zanimiv prispevek o tem: KLEPETALNICE > Klepet o podnebnih razmerah. Glede mkoc-a pa: tip pravi, "Zagovarjamo raje ukinitev fosilnih goriv in razvoj alternativnih energetskih tehnologij. Torej NAPREJ in ne NAZAJ! " In kaj butelj potem naredi: greje se na elektičnih radiatorjih! In kaj je s tem narobe? Da se energija za teh njegovih 6 radiatorjev dobiva iz FOSILNIH goriv, poleg tega pa ima takšno ogrevanje še katastrofalen izkoristek. LOL
janezgorenc@email.si
24. 01. 2007 18.39
Spoštovani mkoc, eden redkih ste v Sloveniji, ki dvomite v neposredno povezanost človeških aktivnosti oz. povišanja količine CO2 v ozračju in segrevanja le-tega. Zelo ste politično nekorekten, moram vam povedati. Vaša razlaga naravnost kliče po sklepu, da so vas mastno plačale naftne družbe, po vsej verjetnosti ameriški predsednik osebno. No, šalo na stran, v vaši skepsi bi se vam rad pridružil. Pa nisem naravoslovec, sem učitelj angleščine in je okoljevarstvo pač ena od tem. Tudi tam poskušam dijake vedno usmerjati v branje recimo alternativnih člankov politično nekorektnih znanstvenikov, torej prejemnikov domnevnih petrodolarjev. Sam sem postal skeptik, ko sem videl, da se je vmešala plitična korektnost. Aktivisti, ki vedno resno in strumno strmijo v boljšo prihodnost, kot stekli psi popadejo vsakogar, ki se ne strinja z edino zveličavno teorijo ta trenutek, in sicer da je za segrevanje ozračja krivo naše, predvsem pa ameriško razkošno življenje z avtomobili in toplimi stanovanji. Sindrom krivde belega človeka, "white guilt"! Tudi se mi zdi zelo naivno pričakovanje večine ljudi, da bomo z upoštevanjem kjotskih standardov stvari vrnili v prejšnje stanje. Pa ga seveda ne bomo, če iz ozračja izsesamo ves CO2, ki smo ga v ozračje poslali s kurjenjem fosilnih goriv. Teorija kaosa pač. Kljub vsemu pa me zanima vaše stališče, da dodaten CO2 prav nič ne vpliva na temperature. Res, eni znanstveniki pravijo, da je delež CO2 v ozračju tako majhen, da če se količina poveča za nekaj odstotkov, to ne more tako vplivati na gibanje temperatur. Še to me zanima: kaj pravite na nova odkritja nekega danskega znanstvenika, ki naj bi s vrtanjem v led dokazal, da je temperatura v zadnjih 25 tisoč let velikokrat skakala sem in tja in da je to poslediva nekih sončnih ciklov. Še več, nekako je odkril, da ti sončni cikli na nek način - pa ne sprašujte me, kako, ker ne vem - vplivajo na nastajanje oblakov. Če jih je manj, in zdaj jih je menda manj, se zemlja bolj segreva. Zanima me vaše menje. Hvala in lep dan/večer še naprej. Lp, Janez
mkoc@email.si
24. 01. 2007 14.13
caspercek: nismej ih vidu a jih voham v ozadju - iz samega nacina, kako je stvar zastavljena. Torej na principu velik popularističnega, političnokorektnega nakladanja in zelo mal dejanskega znanja (s področja naravoslovja, predvsem - fizika, biologija ipd. tako, kot žal večina Zelenih in nasploh ekoloških aktivistov). Glede CO2 pa sem razlozil zakaj - in ce si koncal vsaj osnovno solo to je jasno, da je tako, ne potrebujes naftnih mogotcev. Zakaj sprasujes, ce se ti ne da brat celotne razlage? Če pasi poleg osnovne šole končal še kakšno in si vsaj mal tudi naravoslovno razgledan, dobro veš, da je tudi famozna ozonska luknja le navaden naravni pojav (posledica turbulence oz. fizikalne nelinearnosti pri dinamiki fluidov) in ne posledica človeške dejavnosti. A to seveda ne pomaga - novinarji bodo seveda še naprej kokodajslai po svoje in izpirali možgane množicam. In tisti, ki najmanj vedo ali razumejo naravne pojave, so pa prepričani, da so kljub temu ful izobraženi in pametni, bodo najlažje tarče. Drugače ni bilo mišljeno nič osebnega oz. če si slučajno družboslovec, ne se takoj počutit ogroženega ali tarče osebnega napada. Govorim nasplošno.
caspercek
24. 01. 2007 14.00
mkoc: Kaj ma ta akcija veze z družboslovjem...si mogoče vidu kkšnga sociologa, politologa, psihologa, filozofa pr tej akciji? Ahm z zvišanjem CO2 v ozračju ni nč narobe? A to si vprašu kkšnga naftnega mogotca al kako? Je pa res, da bi blo bl koristno, če bi se vsi nehal vozt z avtom za en dan..bi melo vrjetno bolši neposredni učinek... Tko, da akcija mogoče sama res ne bo mela kkšnga učinka, je pa vsaj dobr vidt, da se nekdo briga za nš planet...
kruimeltje
24. 01. 2007 13.52
obstaja tut stvar ki se ji reče light pollution. luči zmedejo številne ptice selivke, še posebaj tiste, ki se orientirajo po luni. še ena zanimiva povezava: http://www.treehugger.com/files/2006/03/turn_off_t...
predaI
24. 01. 2007 13.38
kruimeltje: ko bos ti ugasnil luc, ne bos prav nic CO2-ja zmanjsal. Elektrika sama ne proizvaja CO2-ja. Termoelektrarne ga! Kar pa s to akcijo, kot sem ze prej povedal, ne bodo zmanjsale proizvodnje elektricne energije. CO2 proizvajamo vsi, ki porabljamo kisik. Tam kjer nekaj gori. Torej malo manj dihat, manj se z avti vozit, manj kurit fosilnih goriv... itd. To bo kaj pomenilo. Ugasanje luci, TV-jev in podobno, pa bo prineslo rezultate samo takrat, ko bodo konstantni. Takrat bodo proizvajalci el. energije zmanjsali produkcijo. Proizvedena el. energija, ki se ne porabi gre v nic - no, nekam gre. Vendar ne v CO2!
mkoc@email.si
24. 01. 2007 13.33
še ena glupa, značilno humanistično-družboslovna akcija. 1. Energije namreč ni mogoče ne uničiti ne ustvariti. le prehaja iz ene v drugo obliko. 2. energije je vsepovsod, vsaj v bližnji okolici zvezd, napretek. Tudi na Zemlji. Težava je v tem, da je naša tehnologija zaenkrat tolk primitivna, da vso to energijo ne znamo učinkovito pobirat. Torej treba je vlagat v alternativne energetske tehnologije, namesto zagovarjat nekakšno glupo omejitev porabe!!! Saj ne želimo nazaj v srednji vek! V prihodnost pa nas, tako kot vedno, bodo pripeljali inženiri, znanstveniki, konceptni oblikovalci ipd. in ne filozofi, družboslovci in nekakšne misice. 3. Z zvišanjem CO2 v ozračju ni nič narobe - saj ga rastline potrebujejeo tako, kot mi potrebujemo kisik. Narava vsebuje samoregulacijske mehanizme, to se je že dogajalo v preteklosti. Namesto tovrstnih glupih akcij zagovarjamo več rastlin, veliko parkov v mestih, reciklažo papirja, zmanjševanje krčenja gozdov... 4. 1, februarja bom prav tako imel vseh 6 električnih radiatorjev v bajti prižganih, saj je to še vedno cenejše, kot kurilno olje ali plin iz flaške (napeljave nimam). Zagovarjamo raje ukinitev fosilnih goriv in razvoj alternativnih energetskih tehnologij. Torej NAPREJ in ne NAZAJ! 5. Vsakič me vnovič preseneti, kaj si vse bodo izmislili estradniki, da privlečejo popularnost javnosti nase... 6. Naj nima tale gospodična malo pregrob obraz, prevelika usta in prevelik nos za eno misico ???
janez.kosir
24. 01. 2007 13.15
predlagam, da preneha uporabljati umetne substance za obraz, ker proizvodnja teh tudi pripomore k učinku tople grede
janez105@gmail.com
24. 01. 2007 13.03
Ugasnil luči ter prižgal TV, zraven se pa grel z električnim termoforjem...
kruimeltje
24. 01. 2007 13.03
predal, saj elektrika ne onesnažuje okolja. namen akcije ni v tem. z tem ko bomo ugasnili luči bomo zmanjšali količino CO2 v zraku... lepo da potekajo take akcije, nekje je treba začeti !
Materi
24. 01. 2007 12.54
Groza! Stereotip misice, rešila bom svet. Ne morem verjet.
adii_sana@hotmail.com
24. 01. 2007 12.48
ja sigurno jih bomo ugasnili. evo še na kolendar sem si označu da ne pozabim. hvala Iris!
adii_sana@hotmail.com
24. 01. 2007 12.46
svaka čast Iris Mulej. takšnih akcij je premalo več bi jih moralo biti. lahko bi bilo tudi povezano s smetmi in vodo. Iris le tako naprej.super si!
predaI
24. 01. 2007 12.45
Ja, to bo zanimivo. Ce elektrarne proizvedejo toliko in toliko elektrike, potem jo je potrebno porabit. Drugace gre v nic. Seveda se proizvajalci prilagajajo trenutnim in pricakovanim potrebam. Vendar takih hitrih konic ali padcev seveda ne morejo upostevat. Tako je seveda vprasanje kako se tale akcija res splaca.