Tuja scena

'Nisem je posilil!'

Los Angeles, 03. 12. 2008 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški filmski režiser poljskega rodu Roman Polanski je preko svojih odvetnikov v Los Angelesu vložil zahtevo za razveljavitev obtožnice zaradi posilstva 13-letnega dekleta pred 30 leti.

Polanski priznava, da je izkoristil naivnost mladega dekleta, a še 30 let kasneje trdi, da je bilo sojenje nepravično.
Polanski priznava, da je izkoristil naivnost mladega dekleta, a še 30 let kasneje trdi, da je bilo sojenje nepravično. FOTO: Reuters

Zaradi slednjega je tedaj pobegnil v Francijo. Zaslišanje pred sodiščem v Los Angelesu o zahtevi za razveljavitev obtožnice je razpisano za 21. januar 2009. Odvetniki Polanskega trdijo, da je dokumentarni film televizije HBO letos jasno pokazal zlorabo pooblastil in družno delovanje tožilstva in sodnika, zaradi česar sojenje menda ni bilo pošteno.

Polanski je sicer pred 30 leti priznal, da je imel spolne odnose s 13-letnim dekletom, ki jo je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila. Obtožnica je uvodoma zajemala šest točk in grozil mu je dosmrtni zapor, vendar je nato priznal nezakonit spolni odnos z mladoletnico, zato so mu preostalih pet točk obtožnice izbrisali.

Pred izrekom kazni pa je zbežal v Francijo, kjer še naprej snema filme. Leta 2002 je posnel film Pianist, za katerega je dobil tudi oskarja za najboljšo režijo.

Polanskemu pa je tudi za eno samo točko obtožnice, ki jo je priznal, grozila kazen do 50 let zapora, čeprav so tožilci kasneje razložili, da je običajna kazen v takšnih primerih največ do tri leta zapora. Vendar Polanski ni želel tvegati in se odtlej ni upal vrniti v ZDA.

Režiser je v dokumentarcu spregovoril o krivici, ki se mu je zgodila.
Režiser je v dokumentarcu spregovoril o krivici, ki se mu je zgodila. FOTO: Reuters

Dokumentarni film HBO "Roman Polanski: Iskan in željen" med drugim navaja besede tožilca v primeru Rogerja Gunsona, ki pravi, da bi na režiserjevem mestu tudi sam pobegnil iz države. Sodnik Laurence Rittenband pa je prikazan kot iskalec slave, ki je užival v novinarskih konferencah in zlorabljal svoja pooblastila z dogovarjanjem s tožilci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjasa Kone?nik
28. 09. 2009 00.18
HM čudno kaj je pa delala sploh tam hm hm kje je mela glavo hm hm
nikolitiho
03. 12. 2008 21.55
denis, ti si bolan malo?
pridna1
03. 12. 2008 11.42
hmmm kšna bejbika je kj bla ta mlada miška..vemo da nekatere 13letnico so take da se ti kr sline cedijo pa še kj drugega :D :P je pa res da če jo je posilil v zapor takoj!
LomilkaSrc
03. 12. 2008 09.21
bla bla bla .... kriv je