Tuja scena

Razstava superzvezdnikov

Dunaj, 07. 11. 2005 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Dunaju so odprli odmevno razstavo Superzvezdniki od Warhola do Madonne, ki se osredotoča na popularne osebnosti 20. stoletja.

Na razstavi je na ogled 290 del. Med drugim lahko vidite tudi nekatere podrobnosti večne Marilyn Monroe
Na razstavi je na ogled 290 del. Med drugim lahko vidite tudi nekatere podrobnosti večne Marilyn Monroe FOTO: Reuters

V dunajskih razstavnih prostorih Kunsthalle in Umetniški forum (Kunstforum BA-CA) so v petek odprli razstavo Superzvezdniki od Warhola do Madonne, ki se osredotoča na fenomen pomembnih in popularnih osebnosti iz sveta filma, glasbe, politike in likovne umetnosti.

Modri avtoportret Andyja Warhola
Modri avtoportret Andyja Warhola FOTO:

Na ogled je 290 del - fotografij, olj na platnu, časopisnih izrezkov, skulptur ter video in drugih instalacij. Med 130 umetniki so tudi Matthew Barney, Rodney Graham, Dennis Oppenheim, Pablo Piccaso in Andy Warhol. Medtem ko je razstava v Kunsthalle zavita v hodnike labirinta in malih soban, kjer so razstavljena dela posameznikov, kot so Pablo Piccaso, Andy Warhol, Jackie Onassis, Marilyn Monroe, Robert Redford, Madonna in Michael Jackson, so se v Umetniškem forumu razstavljavci odločili za tradicionalno postavitev.

Na slovesnosti ob odprtju je avstrijski predsednik Heinz Fischer povedal, da ceni odločitev, da sta se ustanovi odločili skupaj predstaviti ta projekt. "Z razstavo smo želeli prikazati življenje popularnih oseb iz različnih zornih kotov," je povedal direktor Kunsthalle Gerald Matt in dodal, da razstava postavlja na ogled sijaj in bedo sveta, ki se že od samega začetka spreminja v umetniški raj.

Superzvezdniki predstavljajo lepoto, moč, priljubljenost, hrepenenje in poželenje občinstva. Kraljujejo na prizorišču, ki privlači pozornost. Pojav fenomena superzvezdnikov na različnih koncih sveta je povezan z ekonomsko globalizacijo in napredkom na področju komunikacijske tehnologije, je med drugim povedala direktorica Umetniškega foruma Ingrid Brugger. Razstava bo odprta do 22. februarja.