Tuja scena

Taylor dobila tožbo proti moškemu, ki jo je zgrabil za zadnjico: 'Ne pomeni ne'

Denver, 15. 08. 2017 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Zavedam se privilegijev, ki jih imam v življenju, in svoje neizmerne možnosti, da pokrijem vrtoglave sodne stroške. Želim si pomagati tistim, katerih glasove bi tudi morali slišati, pa jih zaradi finančnih primanjkljajev ne. V prihodnosti bom različnim organizacijam, ki pomagajo žrtvam spolnih napadov, da se branijo, pomagala z donacijami," je povedala Taylor Swift, ko je dobila tožbo proti radijcu, ki jo je med fotografiranjem zgrabil za zadnjico.

Taylor Swift je postavila zgled vsem žrtvam spolnega nadlegovanja, ki ne upajo na sodišče, ker nočejo javno podoživljati teh nezaslišanih in ponižujočih dejanj.
Taylor Swift je postavila zgled vsem žrtvam spolnega nadlegovanja, ki ne upajo na sodišče, ker nočejo javno podoživljati teh nezaslišanih in ponižujočih dejanj. FOTO: AP
Popzvezdnica Taylor Swift je dobila tožbo proti nekdanjemu radijcu, ki jo je leta 2013 med fotografiranjem s pevko – in v družbi takratne partnerice – zgrabil za zadnjico. Pevka ga sicer po incidentu ni prijavila in tožila, temveč so le njeni menedžerji o dogodku obvestili njegovega šefa. Zaradi tega je 55-letni David Mueller izgubil dobro plačano službo radijskega voditelja. Ker je menil, da je Swiftova očrnila njegovo ime in ga stala donosne kariere, jo je tožil za kar tri milijone dolarjev odškodnine. Pevka je takrat udarila nazaj  s protitožbo zaradi spolnega nadlegovanja, ker pa je želela le v svet poslati močno sporočilo o nedopustnosti takšnega dejanja, je zahtevala le en dolar (85 centov). Tožbo je po kratkem sojenju zdaj dobila.

Čeprav je trdil, da je nedolžen, je sodišče razsodilo, da je kriv nadlegovanja. Pevkina sodna mora, ki jo je zakuhal prav obtoženi, se je tako zmagoslavno končala.

Po nekaj urah je osemčlanska porota soglasno odločila, da je Mueller pevko nadlegoval. Ker je obtoženi tožil tudi pevkino mamo in direktorja njenih radijskih promocij, saj naj bi bila sokriva, da je ostal brez službe, so prav tako razsodili, da nista odgovorna.

Pevkin odvetnik je Muellerjevo tožbo oklical za "sramotno in strahopetno". "To, da je Swiftova nanjo odgovorila s protitožbo za simboličnih 85 centov, vrednost, ki je neizmerna za vse ženske v takšnih okoliščinah … sporoča vsem, da ne pomeni ne," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po razsodbi je 27-letna pevka podala izjavo: "Želim se zahvaliti sodniku in poroti, da sta tehtno razmislila, odvetnikom, da so se borili zame in za vse, ki jih spolno nadlegovanje utiša, in še posebno vsem, ki so mi nudili podporo med to štiri leta trajajočo muko in dve leti trajajočim sodnim procesom."

"Zavedam se privilegijev, ki jih imam v življenju, in svoje neizmerne možnosti, da pokrijem vrtoglave sodne stroške. Želim si pomagati tistim, katerih glasove bi tudi morali slišati, pa jih zaradi finančnih primanjkljajev ne. V prihodnosti bom različnim organizacijam, ki pomagajo žrtvam spolnih napadov, da se branijo, pomagala z donacijami," je dodala.

"Prvih nekaj sekund, ko me je zgrabil, sem mislila, da gre za pomoto, zato sem se hitro odmaknila. A on ni spustil prijema. To je bilo zame zelo travmatično. Nič podobnega se mi še ni zgodilo. S tem se mi še nikdar ni bilo treba soočati. Odmaknila sem se, kolikor se je dalo," je pojasnila med sojenjem.

Pevka je iz sodišča odkorakala s 85 centi, saj je želela postaviti "zgled za ženske, ki so bile žrtve podobnih napadov, pa si ne upajo na sodišče, kar nočejo javno podoživljati teh nezaslišanih in ponižujočih dejanj". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3