Tuja scena

'Zaradi drog sem postal pošast'

Cambridge, 07. 11. 2017 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Elton John se je velik del svojega življenja spopadal z zasvojenostjo. Smrt bolnega najstnika pa je bil odločilen trenutek, ko je drogam rekel 'nikoli več'. Pevec je letošnji Harvardov prejemnik humanitarnega priznanja in ob prejemu je s pristnimi delil spomine na to težko obdobje.

Elton John se je z drogami boril mnogo let. Po je končno premagal odvisnost, se je odločil, da bo pomagal drugim.
Elton John se je z drogami boril mnogo let. Po je končno premagal odvisnost, se je odločil, da bo pomagal drugim. FOTO: AP

Najuglednejša ameriška univerza Harvard je letošnji naziv humanitarca leta podelila britanskemu glasbeniku Eltonu Johnu. Elton je namreč zagrizen aktivist, ki je s svojo dobrodelno organizacijo, ki jo je ustanovil že na začetku 90. let, zbral ogromno denarja za boj proti aidsu.

"Zaradi drog sem postal pošast ... Zapravljal sem svoje življenje, zdaj se trudim, da se odkupim za vse to," je dejal pevec ob prejemu priznanja ter dodal, da so bila osemdeseta popolnoma prežeta z drogami. Droge so v njegovo življenje stopile že v sedemdesetih, ko so vsi okoli njega kadili marihuano, njegov menedžer pa je v studio prinesel kokain.

Ob podelitvi je znova ponovil, da je bil eden od ključnih trenutkov v njegovem življenju tudi mladi Ryan White. Najstnik s hemofilijo, ki so ga s transfuzijo krvi okužili z virusom HIV in ga s tem obsodili na smrt. Ko je mladenič umrl leta 1990, se je zvezdnik zavedel, da ima le dve možnosti – umreti ali živeti.

Odšel je na zdravljenje, poleg tega se je odločil, da bo ustanovil dobrodelno organizacijo za boj proti aidsu. 70-letnik je do zdaj zbral več kot 330 milijonov evrov za razne programe, ki se borijo proti tej grdi bolezni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.