Tuja scena

Zgrabil jo je za zadnjico, za nameček pa še tožil

Denver, 12. 08. 2017 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pop zvezdnico Taylor Swift naj bi leta 2013 radijski voditelj David Mueller zgrabil za zadnjico, ko se je slikala z njim in njegovim takratnim dekletom. Pevka ga ni tožila, njeni menedžerji pa so o incidentu poročali njegovim nadrejenim, ki so ga odpustili. 55-letni Mueller je zaradi tega tožil zvezdnico, da ga je stala službe, Taylor pa je odgovorila s protitožbo zaradi spolnega nadlegovanja. Sodišče je zdaj njegovo tožbo zavrnilo.

Taylor Swift za simboličen dolar toži nekdanjega radijca, ki naj bi jo spolno nadlegoval med tem, ko se je fotografirala z njim in njegovim dekletom.
Taylor Swift za simboličen dolar toži nekdanjega radijca, ki naj bi jo spolno nadlegoval med tem, ko se je fotografirala z njim in njegovim dekletom. FOTO: AP
27-letna pop zvezdnica Taylor Swift se je morala te dni zagovarjati na sodišču. Zakaj? Razlog ne bi mogel biti bolj bizaren. Leta 2013 naj bi jo med fotografiranjem z oboževalci radijski voditelj David Mueller zgrabil za zadnjico. Swiftova takrat ni vložila tožbe zaradi spolnega nadlegovanja, temveč je o nedopustnem dejanju sporočila samo mami in svojim menedžerjem, ti pa Mullerjevim nadrejenim. Ti so ga čez dva dni - po tem, ko so opravili tudi lastno preiskavo - odpustili. Zato se je 55-letnik odločil pevko tožiti, češ da je zaradi nje ostal brez dobro plačane službe in čistega imena. Trdi, da ga je pevka obtožila po krivem in vztraja, da je nedolžen.

V teh dneh je na sodišču v Denverju, v ameriški zvezni državi Kolorado, potekalo sojenje. Več kot uro je morala pevka na sodišču pojasnjevati ta incident, ki ga je opisala kot "prezira vreden, grozljiv in šokanten", ter se braniti, da ni odgovorna za to, da je izgubil službo. "Ne bom dovolila, da bi me napeljali na to, da bi verjela, da je to na kakršen koli način moja krivda, ker ni. Krivite me za nesrečne dogodke v njegovem življenju, ki so posledica njegovih odločitev, ne mojih," je 27-letnica jasno povedala med sojenjem. 

Sodnik je na koncu odločil, da Mueller nima dovolj dokazov, da bi mu pevka načrtno uničila kariero, zato je njegovo tožbo zavrgel. Kmalu pa se bodo vloge zamenjale, saj je pevka po tem, ko jo je nekdanji radijec tožil, tudi sama proti njemu vložila tožbo zaradi spolnega nadlegovanja. 

Kaj se je sploh zgodilo?

Leta 2013 je imela Taylor po svojem koncertu tako imenovani "meet-and-greet", srečanje z nekaj srečnimi oboževalci, ki dobijo priložnost, da se svojo priljubljeno pevko fotografirajo. Med njimi pa sta bila tudi Mueller in njegovo takratno dekle. Ko se je Taylor fotografirala z njima, pa naj bi jo 55-letnik močno zgrabil za zadnjico. Pevka je osupnila in se odmaknila čisto k dekletu, rekla pa ni ničesar. 

Na sliki, ki je že pred časom prišla v javnost, je videti, da se je Swiftova precej odmaknila od njega in se stisnila k njegovemu dekletu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodbo je na sodišču potrdil tudi pevkin telesni stražar Greg Dent in povedal, da je videl, kako je Mueller z roko segel pod njeno krilo in to označil za "zlorabo njenega telesa". "Videl sem, da ji je zelo neugodno, zato se je premaknila bližje ženski," je dejal. Dodal je, da je namerno zgrabil njeno zadnjico in prijema ni popustil tudi, ko se je skušala odmakniti. Dent ni posredoval, ker mu je Swiftova namignila, naj tega ne stori, ker ni želela ustvariti scene in je želela do konca izpeljati dogovorjeno fotografiranje še z ostalimi oboževalci, ki bi jih sicer razočarala.

Na sojenju je pevka pojasnila, da takrat ni odreagirala, ker jo je dejanje tako presunilo in da je bila v takšnem šoku, da ni ničesar rekla ali ustavila meet-and-greeta. Ko jo je Muellerjev odvetnik vprašal, zakaj se na sliki spredaj na krilu nič ne vidi, da bi se zadaj kaj dogajalo, je takoj izstrelila: "Ker imam rit zadaj.

Na koncu dogovorjenega fotografiranja je takrat o incidentu povedala svoji mami Andrei Swift in menedžerjem. Njen direktor radijskih promocij Frank Bell je o tem poročal Muellerjevemu šefu, ta pa je Muellerja odpustil. 

In čeprav je primer proti Swiftovi izgubil, z istim očitkom še vedno toži njeno mamo Andreo in direktorja radijske promocije Bella, saj naj bi mu umazali ime in je zaradi njih ostal brez dobro plačane službe. 

Pevka odgovorila s protitožbo: zahteva en dolar

Taylor je na Muellerjevo tožbo odgovorila s protitožbo zaradi napada in zlorabe. Zahteva simboličen en dolar, ker ji ne gre za denar, temveč želi preprečiti, da bi takšna dejanja lahko bila tolerirana ali pometena pod preprogo. Želi glasno spregovoriti tudi "v imenu žensk, ki takšnih dejanj ne prijavijo, ker jim je pretežko javno podoživljati podobna nezaslišana in ponižujoča dejanja," piše v sodbi.

Pevka se nima namena predati, zato jo imajo oboževalci tako radi. Podporo kažejo na različne načine, posebej pa izstopa podjetje, ki ima pisarne nasproti sodišča. Tamkajšnji zaposleni namreč vsak dan s samolepilnimi listki na okna pisarne napišejo kakšno spodbudno sporočilo, navadno sestavljeno iz dela besedila njenih pesmi: 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ata_Smrk
13. 08. 2017 00.40
+2
mora imeti res privlacno zadnjico...
BUONcaffee
14. 08. 2017 09.22
BUONcaffee
12. 08. 2017 17.18
-14
NE VEM KAJ JE TAKEGA???? ČE BI ONA NJEGA PRIMILA ZA RIT PA NEBI BILO NIČ.
V SHESHELJ
12. 08. 2017 17.05
-4
Sej ma bolso zeno kokr je pevka...skoda da jo je zagrabu...ce jo je zarad imena pol naj ma kar je dobu...ce mu je pa ta suhica bosla od zene..pol nj si izkoplje oci
Ramzess
12. 08. 2017 15.15
-4
Ona toži njega, on toži njo, kaj je tu bizarnega, nič, stara pesem.
Kurz Mahl
12. 08. 2017 15.05
-24
Takrat ji je zelo pasalo, na obrazu se ji vidi!
extradeluxe
12. 08. 2017 14.30
+3
marko malo si pomešal pojme