Čas za Zemljo

Zvezdniki, ki se borijo za naš planet: 'Samo zato, ker se bomo pretvarjali, da podnebnih sprememb ni, te ne bodo izginile.'

Ljubljana, 03. 03. 2017 05.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jasna Simončič
Komentarji
83

Hollywoodski zvezdniki so pogosto polni besed o pomembnosti skrbi za okolje, pridno reciklirajo, a se nato usedejo na svoje zasebno letalo in preletijo pot, ki bi jo z lahkoto prevozili z avtomobilom. Med njimi pa so vendarle tudi takšni, ki jih niso le besede, temveč se aktivno borijo za čistejši planet in boljši jutri. Kdo so največji okoljski aktivisti med zvezdniki?

Čeprav mnogi hollywoodski zvezdniki zagovarjajo recikliranje ali s tu in tam oglasijo glede kakšne okoljevarstvene problematike, v resnici ne živijo po "zelenih načelih". 

Harrison Ford je bil na primer pomemben predstavnik organizacije za ohranjanje narave, a ima hkrati v lasti sedem zasebnih letal, zato se na tem seznamu ni znašel.

A vendar je med njimi zvezdniki tudi nekaj takšnih, ki izstopajo, saj se z varovanjem okolja ukvarjajo precej resno, zavzeto in strokovno ter v ta boj vlagajo veliko truda, časa in denarja.

Zvezdniki, ki so uporabili svojo slavo in bogastvo, da bi dvignili zavest o različnih okoljevarstvenih težavah, so postavili dober zgled. Zahvaljujoč tudi njim podpora okoljevarstvenim ciljem ni še nikoli bila tako visoka.

In kdo med največjimi zvezdniki torej najbolj izstopa v svojem prizadevanju za reševanje Zemlje?

Leonardo DiCaprio

Verjetno trenutno najbolj znan borec za okolje je 42-letni igralec Leonardo DiCaprio, najbolj poznan po odmevnem dokumentarnem filmu The 11th hour. Film so snemali kar štiri leta, javnosti pa ponuja pregled vseh težav našega planeta, njegova posebnost pa je, da ne le opozarja na katastrofe, temveč tudi ponuja rešitve.

Leonardo DiCaprio je goreč borec proti podnebnim spremembam, v ta namen se je odpovedal tudi vožnjam z zasebnim letalom.
Leonardo DiCaprio je goreč borec proti podnebnim spremembam, v ta namen se je odpovedal tudi vožnjam z zasebnim letalom. FOTO: AP
Kot igralec se pretvarjam. Igram izmišljene like, ki pogosto rešujejo namišljene težave. Verjamem, da je človeštvo tudi podnebne spremembe dojemalo enako: kot da so fikcija, ki se dogaja na nekem drugem planetu, kakor da bi, če se pretvarjamo, da podnebne spremembe niso resnične, te nekako izginile. Ampak mislim, da vemo, da ni tako. Vsak reden vidimo nove podnebne dogodke, ki jih ne moremo zanikati, dokaze, da so podnebne spremembe tukaj. Vemo, da so suše vse hujše, naši oceani se segrevajo. Priča smo ekstremnim vremenskim pojavom, povišanim temperaturam, led na Antarktiki in Greenlandiji se topi veliko hitreje, kot bi se moral. Nič od tega ni govorništvo ali histerija. Dejstvo je. Leonardo DiCaprio

A navdušenje nad varovanjem okolja zanj ni le zadnja modna muha, saj je že leta pri 24 letih ustanovil fundacijo za ohranjanje narave in divjih živali, ki "podpira organizacije in iniciative, posvečene zagotavljanju trajnostne prihodnosti za naš planet". Vse od takrat se igralec zavzeto ukvarja z okoljevarstvenimi tematikami, kot je dostop do čiste vode, pomoči po naravnih katastrofah, ohranjanju naravne raznolikosti in oceanov ter drugega.

Trenutno sedi v odborih več pomembnih okoljevarstvenih organizacij, kot sta Svetovna organizacija za zaščito narave (WWF) in Mednarodni sklad za dobrobit živali. Poleg tega je naredil dva kratka filma Water Planet in Global Warming, ki dvigujeta zavest o okoljski problematiki.

S svojo organizacijo še naprej vneto lobira za veliko okoljskih in humanitarnih ciljev, vključno z ohranjanjem gozda, zdravje oceanov, dostopa do čiste vode in obnovljive energije. Da je resnično zavzet, govori tudi dejstvo, da se je z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom sestal še preden je ta uradno nastopil svojo funkcijo in se z njim pogovarjal o podnebnih spremembah ter tem, kako bi lahko zelena delovna mesta okrepila ameriško gospodarstvo.

Preko let je v okoljevarstvene namene daroval ogromne vsote, odrekel se vožnji z zasebnim letalom, vozi pa hibridni avtomobil. 

Združeni narodi so ga imenovali za za glasnika miru s poudarkom na klimatskih spremembah. 

Mark Ruffalo

Igralec Mark Rufallo je najbolj znan po svoji vlogi Brucea Bannerja v franšizi Avengers, a njegovo delo se tu ne konča. Kot okoljski aktivist se je boril za končanje hidravličnega lomljenja oziroma frackinga, s katerim pridobivajo nafto in zemeljski plin. Še več, ustanovil je tudi neprofitno organizacijo Water Defense, ki ljudem zagotavlja dostop do čiste vode in zahteva, da onesnaževalci prevzemajo odgovornost za svoja dejanja.

Igralec Mark Ruffalo je tudi vnet okoljski aktivist, ki se bori predvsem proti katastrofam, ki jih povzroča pridobivanje nafte.
Igralec Mark Ruffalo je tudi vnet okoljski aktivist, ki se bori predvsem proti katastrofam, ki jih povzroča pridobivanje nafte. FOTO: AP

Podpira tudi zamenjavo fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije in se aktivno bori proti Monsantu, enemu vodilnih biotehnoloških podjetij na svetu. Ko je imel priložnost srečati direktorja tega podjetja, Hugha Granta, je izkoristil priložnost in mu dejal: "Monopolizirate hrano. Zastrupljate ljudi. Ubijate majhne kmetije, ubijate čebele. Kar počnete, je hudo narobe." Presenečeni Grant pa mu je odgovoril: "No, jaz pa verjamem, da je to, kar počnemo, dobro."

Mark svoj Twitter večinoma uporablja za osveščanje o frackingu in svoji organizaciji Water Defense.

Aktivno tudi podpira zelene kampanje, ki pozivajo k prehodu na uporabo 100-odstotno čiste energije za vse. Trenutno pripravlja film o velikem razlitju nafte - ta namreč vedno predstavljajo veliko ekološko katastrofo. 

Gisele Bündchen

Ena izmed najbolj slavnih manekenk vseh časov, Gisele Bündchen, je znana tudi po svoji dolgotrajni in strastni predanosti do okolja.

Gisele Bündchen je tako prizadevna v boju proti podnebnim spremembam, da so jo Zduženi narodi izbrali za ambasadorko dobre volje pri svojem programu za okolje.
Gisele Bündchen je tako prizadevna v boju proti podnebnim spremembam, da so jo Zduženi narodi izbrali za ambasadorko dobre volje pri svojem programu za okolje. FOTO: AP

Med odraščanjem v Braziliji je videla lepoto narave, hkrati pa tudi uničevanje gozdov in učinkov, ki jih ima krčenje gozdov na okoljske skupnosti. Njeno aktivno delovanje v okoljevarstvene namene se je začelo pred leti, ko je obiskala pleme v amazonskem pragozdu in videla, s kakšnimi težavami se soočajo zaradi onesnaženja in izsekavanja gozda. Ko se je vrnila domov, je poklicala podjetje z obutvijo, s katerimi je že dlje časa sodelovala in se dogovorila, da bodo njeno linijo japank uporabili za osveščanje o okoljevarstvenih akcijah in zbirali sredstva za njihovo podporo, še posebej projekte, ki so povezani z ohranjanjem amazonskega gozda in atlantskega deževnega gozda.

Okolje je bilo vedno moja strast. Če postanemo pozorni in odgovorni zdaj, lahko pomagamo pri ohranjanju planeta. Gisele Bündchen

Leta 2008 se je vrnila v svoj rojstni kraj Horizontina v Braziliji, da bi naredila spremembo, in skupaj s svojo družino ustanovila projekt Čista voda, katerega cilj je vpeljava trajnostnega okoljskega upravljanja in promoviranja obnavljanja lokalnega rastja. Zasadili so že okoli 40.000 mladih dreves.

Njen okoljevarstveni trud ni ostal neopažen. Najprej ga je priznala medicinska fakulteta na Harvardu, kjer so ji podelili nagrado za globalno okoljevarstveno državljanko. Dobila je tudi nagrado za najboljšo zeleno mednarodno zvezdnico (Green Awards). Nato pa so jo leta 2009 združeni narodi izbrali za ambasadorko dobre volje pri Programu Združenih narodov za okolje (UNEP). Od takrat jim pomaga opozarjati na okoljske težave.

Edward Norton

Igralec Edward Norton, predvsem znan po vlogi v filmu Klub golih pesti, ni borec le na ekranu, temveč je aktiven tudi pri številnih okoljevarstvenih iniciativah. Je ambasador dobre volje Združenih narodov za biološko raznolikost, znan je tudi po svoji aktivni vlogi pri programu za solarne soseske – program, ki vedno, ko zvezdnik kupi dom, ki ga napaja sončna energija, za isti znesek kupi sončne celice tudi za družino z nizkimi prihodki ( BP Solar Neighbors Program).

Edward Norton je aktiven pri številnih okoljevarstvenih iniciativah ter tudi ambasador dobre volje Združenih narodov za biološko raznolikost.
Edward Norton je aktiven pri številnih okoljevarstvenih iniciativah ter tudi ambasador dobre volje Združenih narodov za biološko raznolikost. FOTO: AP

42-letni igralec tudi glasno podpira organizaciji The Wilderness Society in Earthjustice, svoj igralski talent pa je izkoristil tudi za vodenje serije Čudni dnevi na planetu Zemlja (Strange Days on Planet Earth) na National Geographicu. Je tudi aktivni član sveta organizacije Friends of the High Line, ki se zavzema za ohranjanje in obnavljanje zelenega prostora v New Yorku.

Maroon 5

Skupina Maroon 5 se je zavezala, da bodo njihove turneje zelene. Od leta 2008 uporabljajo avtobuse, ki vozijo na biogoriva, na koncertnih prizoriščih spodbujajo recikliranje ter donirajo delež od prodanih vstopnic organizaciji Global Cool, dobrodelni okoljevarstveni organizaciji.

Člani skupine Maroon 5 so se odločili, da s svojimi turnejami ne bodo obremenjevali okolja.
Člani skupine Maroon 5 so se odločili, da s svojimi turnejami ne bodo obremenjevali okolja. FOTO: AP

Cate Blanchett

Igralka Cate Blanchett je s svojim možem Andrewom Uptonom ena izmed ključnih zagovornic "ozelenjevanja pristanišča" (Greening the Wharf), projekt s katerim na pomolu pri gledališču v Sydneyju, katerega umetniški vodje sta zakonca, so namestili 1900 sončnih celic. Te zdaj zagotavljajo 70 odstotkov elektrike za gledališče in skupaj s sistemom zajemanja deževnice bo gledališče kmalu postalo ogljično nevtralno. Pod njenim vodstvom je gledališče tudi začelo ponovno uporabljati in reciklirati kostume in rekvizite.

Cate Blanchett se trudi, da bi njeno sydneyjsko gledališče postalo ogljično nevtralno.
Cate Blanchett se trudi, da bi njeno sydneyjsko gledališče postalo ogljično nevtralno. FOTO: AP

Oskarjevka pravi, da je nič ne bo odvrnilo od širjenja sporočila o podnebnih spremembah.

Robert Redford

Mislim, da bi moralo okolje spadati v kategorijo državne varnosti. Obramba naših naravni virov je prav tako pomembna kot obramba na tujem. Ker kaj v drugačnem primeru sploh branimo? Robert Redford

Lahko rečemo, da je Robert Redford začetnik zvezdniškega naravovarstvenega gibanja. Brez njega in majhne skupine drugih ljudi bi ZDA predale nacionalni spomenik Grand Staircase-Escalante (760.996 hektarjev zemlje v južnem delu ameriške zvezne države Utah) v komercialne roke. Njegovo zagovarjanje je obvarovalo naravni spomenik pred kmetovalci in gradbeniki, dokler ga ni takratni ameriški predsednik Bill Clinton leta 1996 z zakonom obvaroval pred gradbenimi posegi vanj.

80-letni Robert Redford je pravzaprav začetnik zvezdniškega naravovarstvenega gibanja.
80-letni Robert Redford je pravzaprav začetnik zvezdniškega naravovarstvenega gibanja. FOTO: AP

Redford se trenutno ukvarja z varovanjem arktičnih živali na Aljaski in z osveščanjem o problematiki podnebnih sprememb, o čemer govori že vse od leta 1989.

Ted Danson

69-letni igralec je svojo pot okoljevarstvenega borca začel že pri zelo mladih letih. Pri 13 je s prijateljem in kustosom v muzeju severne Arizone uničil več kot 300 jumbo plakatov.
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ga zelo začeli zanimati negativni učinki človeške dejavnosti na oceane, po tem, ko je obiskal plažo, na kateri je bil postavljen opozorilni napis: "Prepovedano plavanje, voda je onesnažena".

Ted Danson se bori predvsem za ohranjane oceanov, o tem je napisal tudi knjigo.
Ted Danson se bori predvsem za ohranjane oceanov, o tem je napisal tudi knjigo. FOTO: AP
Oceanska problematika me je začela zanimati leta 1980, ko svojih hčerk nisem mogel peljati plavati, ker je bila naša lokalna plaža onesnažena. 25 let kasneje sem v odboru Oceane, največje mednarodne organizacije za ohranjanje oceanov. Ted Danson

Sodeloval je pri kampanji za preprečitev izkopavanja za naftne vrelce v Santa Monici, nato pa je so-ustanovil organizacijo American Oceans Campaigns, ki se je leta 2001 združila z organizacijo Oceana.

Trenutno je s svojo ženo Mary Steenburgen član sveta Oceane, ki je največja mednarodna organizacija, ki se osredotoča le na varovanje oceanov. Danson je napisal tudi knjigo o tem, kaj lahko storimo, da bi rešili oceane (Oceana: Our Endangered Oceans and What Can We Do to Save Them). 

Brad Pitt

Čeprav je bolj znan po svojih humanitarnih prizadevanjih, je igralec Brad Pitt tudi dolgoletni okoljski aktivist.

Leta 2007 je ustanovil neprofitno organizacijo Make It Right, ki zagotavlja cenovno dostopne in trajnostne domove po vsem svetu. Na to idejo je prišel, ko je s skupino strokovnjakov gradil hiše za družine v stiski, ki so svoje domove izgubile zaradi orkana Katrina v New Orleansu.

Ne le velik humanitarec, Brad Pitt je tudi okoljski aktivist.
Ne le velik humanitarec, Brad Pitt je tudi okoljski aktivist. FOTO: AP

Tam njegova organizacija zdaj gradi 150 hiš, ki bodo okolju prijazne. Ameriški svet za zeleno gradnjo ga izjemno hvali, saj bo tako Pitt ustanovil "največjo in najbolj zeleno enodružinsko skupnost na svetu". Samo temu projektu je daroval okoli pet milijonov evrov.

V sodelovanju z organizacijo Global Green se zavzema za to, da bi bil koncept "zelenih hiš" dostopen po celotnih ZDA. Glede tega se je sestal tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo in drugimi politiki, da bi projekt pridobil državno subvencijo. 

Pierce Brosnan

Igralec Pierce Brosnan svojo vlogo okoljskega aktivista jemlje zelo resno. Velik del svojega življenja je posvetil okoljevarstvenim ciljem, sedel je v odborih več neprofitnih organizacij za varovanje narave.

Igralca Pierca Brosnana so sprejeli v okoljevarstveno dvorano slavnih.
Igralca Pierca Brosnana so sprejeli v okoljevarstveno dvorano slavnih. FOTO: AP
Oba z ženo Keely Shaye Smith so sprejeli v okoljevarstveno dvorano slavnih zaradi njunih prizadevanj za osveščane in boji proti nezakonitemu kitolovu ter zaščiti močvirij.

Brosnan pravi, da je ponosen na svoj boj za gozdove in oceane.

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bakiras
12. 03. 2017 22.02
-1
ti bodo tako dolgo sirili reklamo, dokler bo donosno za njih.
razerznak
05. 03. 2017 08.32
+2
no tile bodo pa glasni, tle se delajo dobre , tam pa se z privatniimi letali vozijo z la v vegas da pobere xy stvar, sam pogjte yt video od pjw o dicaprio
Vapo
04. 03. 2017 21.45
-1
Človek ni povzročitelj toplogrednih sprememb... Pika!
frako
04. 03. 2017 21.52
+4
frako
04. 03. 2017 21.55
+5
Lej fizika nima agende, nima političnih strank .... fizika je fizika in fizika pravi, če povečaš količino toplogrednih plinov v ozračju boš segrel planet.
Vapo
04. 03. 2017 22.17
+0
Glej frakec, klimatske spremembe so se dogajale, že ko so ljudje v luft spuščali zgolj prdce.
omega _v6
04. 03. 2017 22.35
+0
frako To je le pesek v oči zato,da nam lahko pobirajo okolske dajatve! Ta denar se potem izgubi v žepih politikov!!
frako
04. 03. 2017 22.48
+3
Na žalost ni, te teorije zarot ki jih ti bereš so sponzorirane od naftnega lobija da lahko dalje miljarde dnevno služi zravn pa še subvencije pobira. Dejansko je stanje dost bl kritično kt večina folka misli, ker če kkšn znanstvenik pokaže realno stanje kjer je razvidno da je že prepon da bi se resnim posledicam ognil ga hitr zamenajo s kkšnim ki ma bolj nežna predvidevanja. Če bi se dal bi jih zamenal s takimi ki kontra govorijo sam bi se cela znanstvena stroka na noge postaula.
Vapo
04. 03. 2017 22.56
+0
Frakec, potem pa mi pojasni klimatske spremembe, ko še ni bilo industrije. Pingvini preveč punkali?
frako
04. 03. 2017 23.38
+6
nikol niso ble tko hitre, razn ob extremnih situacijah, ko je recimo v današni sibiriji vulkan zapalil največje zaloge premoga v zgodovini planeta. Drgač pa količina co2 v zraku vedno sovpada s temperaturami, za porast in padec co2 je blo odvisno več faktorjeu v večih primerih. Včashih vulkani, včasih začetno ogrevanje od drugih razlogou ki je otoplilo kakšen večno zmrznjen co2.....
frako
04. 03. 2017 23.49
+5
Nazadnje ko je blo tok Co2 v ozračju so ble temperature nekje med 2 in 3 stopinjami toplejše. Mi pa veselo povečujemo koncentracijo, in to vsako leto za večjo količino.
razerznak
05. 03. 2017 08.34
+1
frako , zadnjih 20 let nasini sateliti pokazali da je bilo vse zlagano da se temperatura viša , tako da nehajte z tem bikovskim kakcem, tale global warming je da se bankotira podjetja z davki itd
frako
05. 03. 2017 09.18
+1
od kje to teb, temperatura raste exponentno.
Vapo
05. 03. 2017 11.30
-1
frako, ne klobasaj, ker očitno nimaš pojma...
frako
05. 03. 2017 11.47
+3
vapo ti ga nimaš, osnove fizike ne poznaš pa tukej neki balinaš da se zemlja ohlaja in da je useskup neka velka zarota.
Vapo
05. 03. 2017 17.28
-2
glej frakec, po moje si ti čisto ok dečkoin vse in ti ni za zamerit ničesar. Kjer jaz vidim problem je, da "uradna" znanost šepa. In rečejo, vedno bolj tople so zime, to je dokaz globalnega segrevanja. Potem pridejo hladnejše zime in rečejo, jasno, da je zdaj hladneje, TO je dokaz globalnega segrevanja!. KArkoli se zgodi, je to za njih "dokaz" globalnega segrevanja. Sori, ampak jaz tega ne pušim več...
frako
05. 03. 2017 17.50
+1
lej itak je useen če vrjameš zdej al pa čez dve leti k bo jasno vsem a zdaunej prepozno.
Vapo
05. 03. 2017 17.56
-1
Jp, tut to isto so govoril 10 let nazaj, pa 5 let nazaj in 2 leti nazaj...
frako
05. 03. 2017 18.13
+1
Odštevam če še nis opazu. Drgač pa vapo glede zim je odvisn od kje pridejo, če polarni mraz odpihne do mediterana in nižje to ni normalno vreme.
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.12
+1
Eh, vprašajte stare ljudi, pa vam bodo povedali, kake zime so bile včasih, pa kake zdaj. To, da jd 2 tedna mrzlo, še ni zima. To, da je globalno segrevanje mit za pobiranje davkov je produkt naftne industrije in pa mazanje oči posameznikov, ki ne želijo videti resnice (in posledično ne želijo prevzeti odgovornosti za situacijo). Vsi smo krivi za to.
Vapo
05. 03. 2017 21.46
-1
frako
05. 03. 2017 23.11
+1
Vapo taki k ti ste mau bl krivi ker dajete potuho politikom da še dalje kasirajo od fosilne industrije in ne naredijo nič, ponekod jim še subvencijo dajo. Če bi vs narod pritisnil nanje bi se kej spremenl ki bi se za stolček zbal. Tko pa ne bo nič dokler ne pride do katastrofe.
Vapo
06. 03. 2017 13.07
-1
Jp, taki, kot ti, pa trgujejo z emisijskimi kuponi in lupijo vse po spisku. A si zato bolj moralen? I think NOT!
a.kralj1994
04. 03. 2017 14.54
+1
POLITIKI BODO ITAK OBLJUBILI MARSIKAJ, NIHČE PA NE BO RSNO POSEGEL V GOSPODARSTVO IN DRUGE SFERE, ZATO, DA BI SE OMEJILI IZPUSTI...PREDVSEM V GOSPODARSTVO, KI NAJBOLJ RESNO OGROŽA NAŠE OZRAČJE IN TO VSAK VE, DA JE TO BIZNIS IN BIZNISA NOBEN NE BO OMEJEVAL...ŽAL, PAČ TAKO JE
frako
04. 03. 2017 21.51
+2
Ne gre to, je treba pol glaune podkupovalce nagnat pa bodo denarnice pol prazne. tko to pa ne gre.
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.15
Ekonomija deluje zelo kratkoročno. Dolgoročna škoda globalnega segrevanja je znana in verjetno še precej podcenjena. Ampak, da bi to škodo omilili ni nikomur v interesu, ker so vsi voditelji (tako državni, kot dorektorji v firmah) nastavljeni kratkoročno in gledajo zato na kratkoročne doničke, ne na dolgoročno vzdržno poslovanje.
pizzamargerita
03. 03. 2017 23.46
+8
Leo veselo leta z avioni po okoljske nagrade... perverzna logika...
Maxx365
04. 03. 2017 17.06
+1
a ti bi šel pa peš na drug konec sveta, al kaj glavca ?
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.18
Letala imajo porabo okoli 4 litre na 100km na potnika. Povprečje je nizko, glede na to, koliko izpustimo z ostalo industrijo in avtomobili (ki jih je ogromno več).
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2017 21.52
+3
Baje ni pomembno koliko onesnažuješ. Lahko se voziš s privatnim letalom na zelene konference, le odpustke moraš plačati in boš odrešen.
ni_mi_vse_eno
03. 03. 2017 21.51
+5
Se nam obeta novi davek na ogljikov dioksid? Al Gore je že izpet in njegova "hokejska palica" segrevanja se je izkazala za napačno, tudi afera "climategate" je nekoliko odprla oči ljudem, ker "climategate is still the issiue" = "climategate je še vedno problem". Zemlja se spreminja, to drži, ampak spreminja se že celo zgodovino in človeštvo je najbolj trpelo v hladnem obdobju male ledene dobe. Leta brez poletja so prinesla slabo letino, za njo bolezen "črna smrt" in sežiganje čarovnic, ki so začarale podnebje za odrešitev. Sedaj ne zažigamo več čarovnic, ampak plačujemo odpustke = davke. Samo ne sprašuj se kam gre tvoj denar in za kaj se porablja. Samo ne sprašuje se, zakaj so vse države zadolžene, samo ne sprašuje se od kod prihaja denar in kako se ustvarja. Verjemi idolom, bogu, pevcem, Al Goru, Leonardu in plačaj brez protestov, da boš odrešen. Se bo kdo našel, ki bo na vrata nabil 95 tez in rušil to vero v odpustke?
Našvasan_zob
03. 03. 2017 20.05
+1
Na zemlji nas je 7 milijard , ki bi se pozimi radi greli... S tem se modrovanje konča..
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.19
Od tega par milijard pizimi ne rabi gretja, rabijo pa klime zaradi vročine.
MihaK77
03. 03. 2017 14.27
+16
Ha, ha, Di Caprio je pa res pravi. To je tisti igralec, ki je poslal zasebno letalo v Avstralijo po eno zensko, da mu je za oskarje uredila trepalnice. To je pa res skrb za okolje. On naj se ukvarja z igranjem, za drugo naj bo pa tiho.
pizzamargerita
03. 03. 2017 23.46
+2
izprijenec
04. 03. 2017 18.54
+2
MihaK77
04. 03. 2017 19.59
+0
Ma ja. Isci na googlu po teh keywordih: DiCaprio eyebrow artist private jet Oscar in bos dobil polno rezultatov Pa to ni samo to. On se s privatnim letalom zelo pogosto vozi tudi na razne partye po svetu.
dannyer
03. 03. 2017 12.41
+5
Lepo je če svoj vpliv izrabljaš za zavajanjem z temo katero sploh nimaš pojma še malo pa je nisi raziskal pravi zgled.
GURT1
03. 03. 2017 12.34
+10
Di Caprio je meni osebno eden izmed najboljših igralcev na svetu, vendar tukaj brca v temo saj on da pride iz enega konca na drugega uporablja svoje zasebno letalo, ki z enim letom onesnaži toliko kot bi se nekdo celo leto vozil z avtom.....naj se vsi vozijo z avtobusom na biodizel kot tisti maroon5......v realnosti pa ima večina telih igralcev v lasti zasebna letala in drage jahte, ki seveda uporabljajo disel za gibanje in to uporabljajo na dnevni bazi.....kdo potem bolj onesnažuje tile slavneži ali mi navadni smrtniki...
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.21
KungFuPanda
05. 03. 2017 20.21
georgebest7
03. 03. 2017 12.20
+3
ja na konvencijo o zaveščanju okolja pa se prpele s svojmu jetu, hinavc en
Kollerik
03. 03. 2017 11.39
+5
.....preveč je kret*enov in pohlepnežev.... zato je svet, kot ga poznamo obsojen na neizogiben propad. Kar si tudi zaslužimo.
the kop
03. 03. 2017 10.16
+5
lahko je pametovati če imaš polne kufre dnarja!
User468584
03. 03. 2017 10.26
+4
Kollerik
03. 03. 2017 11.41
-1
ah..pomeni, če imaš polno rit denarja, potem ne smeš opozoriti na neka dejstva, ki so morda resnična....
Zentrum
03. 03. 2017 10.11
+12
Sori, ampak jaz doma nimam privat jahte, privat letala, 20 različnih športnih avtov in vilo s 50 spalnicami, ki v enem dnevu pokuri toliko elektrike kolikor moja cela bajta v 1 letu. Najprej pred svojim pragom, šele nato pametovati drugim.
skismania
03. 03. 2017 10.08
-1
hotchilipoper
03. 03. 2017 10.00
+6
Če si igralec moraš voziti električni avto,pa zanimati se moraš za naravo,pa kakšnega črnčka posvojiš,in si in. Potem pa se vsedeš v svojo Corveto,ki žre 30l na 100km/h,presedlaš v privat reaktivec,in se odpelješ na dopust v Avstralijo.
se_eden
03. 03. 2017 10.00
+2
madona, kaj pa največji od največjih, Steven Seagal...
BobbyP
03. 03. 2017 09.59
-1
Se že poznajo efekti tega "okoljevarstvenega" boja. Danes nafta že diši po vijolicah.
redfox
03. 03. 2017 09.45
+0
Ko se bodo politiki in kapitalisti,tega spomnili in začeli uresničevati,takrat lahko kaj pričakujemo o reševanju planeta. Do takrat pa samo bla bla bla bla......

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.