Zanimivosti

3000 kalorij dnevno – za dojenčka

London, 05. 05. 2009 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi zelo lačnemu odraslemu bi se bilo včasih težko prebiti skozi dnevni vnos 3000 kalorij. Prav toliko jih mora zaužiti 16-mesečna Agatha, ki se je rodila prezgodaj in ima hude zdravstvene težave.

Agatha Holloway se je rodila tri mesece prezgodaj, pri 16 mesecih pa tehta le dobrih sedem kilogramov. Zato jo morajo starši po nasvetu pediatrov in dietetikov hraniti z visokokalorično hrano. Vsak dan mora zaužiti najmanj 3000 kalorij, kar je tretjino več kot normalna odrasla ženska.

Mati želi otroka hraniti z zdravo hrano, a če mu želi pomagati pri zdravljenju, ga ne sme. Po navadi je zgodba ravno obratna.
Mati želi otroka hraniti z zdravo hrano, a če mu želi pomagati pri zdravljenju, ga ne sme. Po navadi je zgodba ravno obratna. FOTO:

Njena mati Samantha Holloway si jo želi hraniti s sadjem, zelenjavo in za otroke zdravo hrano, kljub temu pa jo mora hraniti z velikimi obroki, obogatenimi s polnomastno smetano in olivnim oljem. ''To je v nasprotju z naravnimi materinskimi nagoni, ki ti pravijo, da moraš otroka hraniti zdravo. Še vedno pa je bolje to, kot da bi jo hranili po cevki. Dietetiki so nam zagotovili, da ne bo negativnih stranskih učinkov zaradi te hrane,'' pravi mati ješče dojenčice.

Agatha se je rodila na novoletni večer 2007, ob rojstvu pa je tehtala le kilogram in pol. Ob tem je doživela odpoved srca, zdravniki pa so ji komaj rešili življenje. V prvih mesecih življenja je utrpela še dve možganski krvavitvi, kronično vnetje pljuč, smrtno nevaren visok pritisk in nezadostno razvito črevesje, zaradi česar ni mogla prebavljati mleka.

Domov je lahko šla šele pri treh mesecih in pol. ''Skoraj nemudoma smo jo morali navaditi na trdno hrano. Še posebej zaradi navadnega kisika je porabila ogromno kalorij samo za dihanje,'' je povedala mama in dodala, da se je takrat začel boj za dovolj kalorij za malo Agatho. Kot poroča Daily Mail so takšne kalorične diete normalne pri otrocih s kroničnimi srčnimi ali dihalnimi težavami.

''Agatha potrebuje hrano z veliko maščobami in beljakovinami, da ji pomagajo rasti. Jezi pa me, ko vidim, da matere svojim zdravim otrokom dajejo mastno in vnaprej pripravljeno hrano,'' je še dejala Agathina mati. Skoraj vsak od sedem dnevnih obrokov zato vsebuje ekstremne porcije polnomastne smetane, olivnega olja, masla, čokolade in podobnega.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sara_000
05. 05. 2009 19.22
3000 kalorij?! omg
brankam
05. 05. 2009 14.22
sej se res človk lahko hiter zmoti ;) tko pomisiš da je mogoč res to že zeloooooo daleč, pa ni - samo 16 mesecev je :)
x-sonchy
05. 05. 2009 14.16
ups... k bi me zdej vidl, kolk me je sram... res ne znam računat... 2007 se mi namreč zdi tko delč nazaj... hehe... pardon :)
brankam
05. 05. 2009 14.05
x-sonchy A si preštel/a koliko mesecev je stara??? Od novoletnega večera 2007 je 16 mesecev... Jaz mislim, da je bila rojena 31.12.2007, kar pomeni, da je stara točno 16 mesecev :)
x-sonchy
05. 05. 2009 13.07
rodila se je na novoletni večer 2007 in je stara 16 mesecev??? članek mi je všeč, tud če je očitno star, sam dejte pol vsaj preračunat, kolk je deklca zdej stara.
etano
05. 05. 2009 12.47
zazau, pa sej nisi normalen! Pa kake ti klobasaš? Tebe bi moral ob rojstvu pustit umret ... no, zdej se pa zamisl nad tem in govor traparije, če te še drži. Res je čudno, da bi zmogel nedonošenček sploh prebavljat tako težko hrano, ampak če ne prenese mleka, je treba najti zamenjavo. Ne vem, kako bo to vplivalo na otroka, sam dvomim, da rabi res tolk kalorij. V materinem mleku jih je čist zadost za naravno rast, dobijo se pa tud nadomestki - mislim, sej ta otrok ni edini, ki ne prenese mlečnih izdelkov....
vodja
05. 05. 2009 12.45
Me prav zanima, ko boš ti postal oče, če bi pustil svojemu otroku umreti, samo zato, ker bi bilo z njo nekaj narobe. Naravni nagon prevlada ob rojstvu otroka, ljubezen staršev pa je brezpogojna. To da je recimo otrok zaostal, to ne vpliva veliko na starša, kako čuti do otroka. Pa drugič ne piši tako retardiranih komentarjev, čudno, da tebe niso pustili umreti?
ZaZaZuu
05. 05. 2009 11.46
a nebi bilo lazje da bi jo pustili umret ze takoj ko se je rodila? joooj, kdaj bo to postalo ze veljavno.... vse prizadete/bolane otroke bi morali lepo pustit umret. tako ali tako celo zivljenje trpijo in so v breme drugim..... rad jih pa tako ali tako noben nima....