Zanimivosti

Avstralske pošasti in mitološka bitja

Ljubljana, 31. 10. 2010 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avstralija je prav v vseh pogledih nekaj posebnega, zato ni nenavadno, da je posebna tudi njena mitologija, ki je večinoma povezana z živalstvom.

Bolj ali manj vsa avstralska mitološka bitja izhajajo iz aboriginske mitologije. Na zelniku priseljencev je zrasel le tako imenovani "drop bear" (padajoči medved), ki so si ga izmislili dokaj nedavno. Drop bear je mitološki medved, ki živi na evkaliptusovih drevesih in napade ter pomalica neprevidne ljudi, ki se preveč približajo njegovemu drevesu. V resnici so s tem mitom o krvoločnem medvedu strašili turiste, da le ti ne bi nadlegovali koal.

A kar je v resnici izjemno pri avstralski mitologiji, je njihovo razumevanje časa. Staroselci oziroma aborigini namreč verjamejo v obstoj dveh vzporednih linij časa. Prvi je realni v katerem živimo ljudje in živali, drugi pa je tako imenovani 'dreamtime' (sanjski čas), ki ga ne smemo povezovati s sanjami. 'Dreamtime' je neskončen spiritualni krog in je bolj resničen kot realnost. Nekateri ljudje naj bi imeli posebne moči in so v stiku s sanjskim časom. In večina avstralskih mitoloških bitij je prišlo na Zemljo ali bolje v vesolje iz tega časa.

Preberite zgodbe o najbolj nenavadnih bitij iz avstralske mitologije, za katere nekateri trdijo, da še zmeraj obstajajo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nad.oblaki
31. 10. 2010 14.20
Zadeali so se z gobami in rastlinjem in halucinerali oz. 'dreamtime' in potem risali slike po spominu delovanja njihovih možganov pod določenimi supstancami... Sicer pa na podlagi najdenih otisov, okostja, slik in plasti zemlje so ugotovili, da je moderni človek najprej se odpravil v Azijo, poselil otočja in nato priplu v Avstralijo katera včasih je bila oddaljena nekaj več, kot 100 kilometrov (za razliko od danes)... v Evropo je prišel z zamikom zaradi vremenskih razmer (suša, puščava) v tem delu Afrike ker je potoval ob rekah in obalah.