Domača scena
Oglas

Bodi iskrena do sebe. To je največ, kar si lahko podariš

Ljubljana, 10. 04. 2012 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Negi telesa in obraza običajno namenimo veliko časa in premisleka. Kaj pa intimna nega? Se res zavedaš, kako pomembni sta varna intimna nega in higiena telesa?

Vzdrževanje primerne intimne higiene je nadvse pomembno in nujno za zdravje. Barvila, parfumi in drugi neustrezni in nehigienični dodatki prav gotovo ne sodijo zraven.

Če si uporabnica intimnih mil in vlažnih robčkov, se je dobro zavedati, da je pH intimnih delov kisel, zato običajna mila za nego telesa ne bodo najboljša izbira. Ko se poruši pH ravnovesje, se vzpostavi okolje, ki je primerno za razvoj tistih mikrobov in bakterij v veličini, ki lahko povzroči neprijetni vonj, srbečico, kar sčasoma pripelje do vaginalnih vnetij. Če se ti to dogaja, je nujno, da spremeniš nekatere navade, saj pogosta vnetja lahko med drugim vplivajo tudi na neplodnost.

Vsi poznamo izrek: Manj je več! In to velja tudi za intimno nego – bolje umivati intimne predele z vodo kot s preveč agresivnimi sredstvi. Tudi v času menstruacije, ko je higiena še bolj pomembna. Vse več so v uporabi vlažni robčki za intimno nego. Tu velja isto pravilo – čim manj kemikalij, parfum za ta del telesa res ni potreben, vsebina negovalnih substanc, kot sta npr. kamilica in aloe vera, pa dodatno negujejo in ščitijo sluznico. In drugo sveto pravilo v času menstruacije je, bodisi da uporabljaš tampone ali vložke ali kombininacijo – potrebna je dovolj pogosta menjava.

Bodi iskrena do svojih navad. Vse si že slišala: kaj moraš jesti, kako moraš telovaditi, kdaj moraš spati, s kom in kje se moraš družiti. Naj tudi čas, ki si ga vzameš samo zase, postane navada.

Vzemimo pod drobnogled higienski tampon: Na voljo so v različnih velikostih – od mini do super plus. Vsaka velikost ima svojo definirano vpojnost (določena po mednarodnih standardih). Dokler se držiš navodil, ki morajo biti priložena tamponom, je uporaba nadvse varna – da ne govorimo o udobnosti, ki jo uporaba tampona v času menstruacije nudi aktivnim ženskam. Dovolj pogosta menjava tampona je povezana z vpojnostjo, ki jo izbereš. Pomembno pravilo je, da izbereš najmanjšo možno vpojnost za trenutno jakost menstruacije. Takšna izbira namreč omogoči, da vstavljen tampon »pije« le menstrualno kri. Če izbereš preveliko vpojnost tampona (pogost razlog za takšno izbiro je misel, da bomo bolj varne za primer iztekanja – in posledično kakšnega madeža na perilu), to lahko prav tako privede do vaginalnih vnetij, saj bo tampon začel vpijati sluznico. Posledično se bo le ta izsušila in telo ne bo več varno oz. bo brez obrambnih mehanizmov za zunanje bakterije ali na kratko rečeno – spet se bo porušilo pH razmerje.

Normal tampon
Normal tampon FOTO:
Mini tampon
Mini tampon FOTO:


Kar se tiče iztekanja menstrualne krvi pri uporabi tampona, se dandanes ni treba bati. Tehnologija tamponov je zelo napredovala, na trgu so tamponi s patentiranimi tehničnimi izboljšavami, ki zagotavljajo primerno trdnost tampona – da se pri vstavljanju ali izvlečenju ohranja struktura tampona, kot tudi boljšo drsnost ob nespremenjeni vpojnosti. Dobro je tudi razumeti tehniko vpijanja tampona. Tampon si moraš potisniti dovolj globoko v nožnico, da bo uporaba udobna. Menstrualna kri tako vstopi v tampon na vrhu – glavici in pronica v notranjost tampona, kjer je struktura vlaken gosta in vpojnost največja. Na obodu tampona so vtisnjene reže oz. kanali. Manj globoki so, manj vlaken poškodujejo, kar pomeni bolj trden tampon in boljšo vpojnost. Patentirani tampon Butter-fly je najnovejši patent na trgu in zagotavlja potrebno trdnost ob udobnem vstavljanju in izvlečenju, povečano drsnost pa dosega na povsem naraven način brez kemijske obdelave tekstilije.

Bodi iskrena. Nikoli ne boš všeč vsem. Poslušaj mnenja ljudi, ki jim zaupaš. Toda upoštevaj jih le, če ti koristijo. Postani edino merilo v svojem življenju.

Tamponi
Tamponi FOTO:

Še bolj higienska uporaba tampona
Na žalost manj poznani na našem trgu, a počasi vse bolj dosegljivi so higienski tamponi z aplikatorsko cevko, se pravi s cevko, s pomočjo katere tampon vstaviš v nožnico. Nadvse primeren je za uporabo, kjer nimamo možnosti umivanja rok neposredno pred menjavo tampona oz. za izlete. Vsak tampon je pakiran v aplikator, ta pa zavit v folijo, tako da je zelo primeren tudi za v torbico za vsak slučaj. Za tovrstne tampone veljajo enaka pravila vpojnosti po standardu kot za navadne higienske tampone (ali digitalne – izraz prihaja iz digit – prst – zaradi načina vstavljanja). Tako jih najdemo v velikostih od mini do super. Mini higienske tampone še posebej priporočajo pri prvi uporabi tampona za deklice, še posebej športnice. Tampon je res mini velikosti, prav tako cevka. Zaradi same cevke pa je tudi vstavljanje ob pravilni uporabi (priložena navodila) enostavnejše.

Mini tampon + aplikator
Mini tampon + aplikator FOTO:

Higienski vložki – funkcionalnost in zdravje
Še vedno pa večina žensk v rodni dobi za zaščito v dneh menstruacije uporablja higienske vložke. Tudi na tem področju je priporočljiva varnost in zavedanje, da ni vse naravno, kar ima na simpatični embalaži narisan bombaž. Higienski vložki, ki se najbolj masovno uporabljajo – se pravi vsi tisti, ki na policah v trgovini tekmujejo in so v rangu cenovno »sprejemljivih«, ne vsebujejo bombaža. Izdelani so iz sintetičnih materialov oz.  vsaj iz kombinacije sintetičnih in naravnih materialov. Preventivno je najboljša izbira uporaba bombažnih vložkov – tudi tisti debelejši so prav tako kakovostni, le za najbolj aktivne ženske premalo fleksibilni, vendar bo za te izdelke treba seči malo globlje v žep. Najboljša alternativa naravnim so tako higienski vložki, ki dihajo – se pravi, da niso izdelani iz folije, ampak imajo zgornjo plast – se pravi tisti del vložka, ki je v neposrednem stiku s kožo, izdelan iz prepletenih vlaken. Površina je za hitrejši prenos menstrualne krvi v jedro vložka lahko perforirana – tako imamo tudi bolj suh občutek med uporabo. Jedro pri tankih vložkih je izdelano iz vpojnega materiala, ponavadi celuloza, v kateri je super absorbent – to so kristalčki, ki vpijejo veliko tekočine in se spremenilo v gel. Higienski vložki so tudi različnih oblik. Največ je na trgu tankih higienskih vložkov s krilci v ponavadi dveh do treh velikosti oz. vpojnostih. Za dekleta in tudi ženske, ki ne marajo krilc, pa je na voljo tudi anatomska oblika tankega higienskega vložka. Skupno tankim vložkom, bodisi s krilci ali brez njih, je, da imajo lepilni trak za pritrditev vložka na spodnje perilo, tako da si lahko med gibanjem varna in sproščena.

Rek o dnevnih ščitnikih perila in dnevnih vložkov
Vse več beremo, kako je uporaba ščitnikov perila nezdrava. Res je, če uporabljaš izdelke, ki ne dihajo – so izdelani in sintetičnih materialov še posebej iz folije, in če jih ne menjaš dovolj pogosto. Če imaš močan beli tok, imaš dve izbiri: ena je, da imaš v torbici vedno rezervno spodnje perilo in ga zamenjaš, ko je to potrebno. Drugi način je, da po potrebi menjaš dnevni vložek. Filozofija je v obeh primerih enaka. Bel tok na perilu ali na dnevnem vložku vsebuje bakterije, ki s staranjem postajajo agresivnejše oz. škodljive za zdravje.

Intimna nega
Intimna nega FOTO:


Bodi iskrena do svojih čustev. So najgloblji in najbolj pristen odraz tvoje osebnosti. Z njimi se izražaj še dolgo po tem, ko ti zmanjka besed. Zato ne skrivaj čustev – deli jih s svetom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni