Zanimivosti

Bolje je biti debel kot stalno na dietah

Toronto, 16. 08. 2011 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znanstveniki s kanadske univerze York so opravili zanimivo raziskavo. Ugotovili so, da ljudje s čezmerno telesno težo, ki se zdravo prehranjujejo, niso nič bolj izpostavljeni tveganjem za nastanek bolezni srca.

Pri debelejših ljudeh je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost.
Pri debelejših ljudeh je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost. FOTO: Reuters
Diete niso vedno najbolj primerne.
Diete niso vedno najbolj primerne. FOTO: Reuters

Kanadski raziskovalci so na podlagi najnovejše raziskave ugotovili, da je pri večini ljudi boljša čezmerna teža kot pa večne diete in hujšanja. Odkrili so, da ljudje s čezmerno telesno težo, ki se zdravo prehranjujejo, niso nič bolj izpostavljeni tveganjem za nastanek bolezni srca.

Pojasnili so: "Naša odkritja kažejo, da vsem osebam s čezmerno težo ni treba shujšati, saj bi jim diete bolj škodile, kot koristile. Pomembno je namreč, da se ljudje ves čas prehranjujejo uravnoteženo. Debelejši ljudje morajo poskrbeti le za vsakodnevno fizično aktivnost, njihovi obroki pa morajo vsebovati veliko sadja in zelenjave."

Znanstveniki so v raziskavo vključili okrog 6000 Američanov s čezmerno telesno težo. V zadnjih 16 letih so pri njih spremljali tveganja za nastanek srčnih bolezni ter jih primerjali z osebami, ki imajo normalno telesno težo. Ugotovitve kažejo, da pri debelih ljudeh, ki se zdravo prehranjujejo, tveganja za nastanek najrazličnejših bolezni niso nič večja kot pri osebah z normalno težo.

Verjeli ali ne, na kilograme se požvižga tudi Pink!

Pri ljudeh s čezmerno telesno težo mora biti na krožniku vsak dan tudi zelenjava.
Pri ljudeh s čezmerno telesno težo mora biti na krožniku vsak dan tudi zelenjava. FOTO: Reuters


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaMo?nik
21. 08. 2011 22.34
me zanima, če se s tem strinja nekdo, ki so ga celo osnovno šolo pa še puberteto izločali iz družbe in se iz njega norca delali ... ker je pač bil debelejši ... lahko bit pameten, hujšaj zase, in podobni fjaski ... smo pač družba taka kot smo
mlad3n
21. 08. 2011 22.04
+0
Se strinjam res je biti malo bolje okrogel kot pa skos na dietah ali pa čist shiran, da si bideti kot da nimaš kosa kruha za jest.
sokol2010
21. 08. 2011 07.25
+0
hujšaj in izoblikuj postavo zase, pa maš lahk 50 al pa 150 kil tvoj blem, glavno da se počutiš sam dobro! ;)
lukaspukase
20. 08. 2011 15.24
Jaz pravim, če že hočeš shujšati,shujšaj za sebe,ne pa zato,ker drugi tako pravijo in hočejo. Boljše počasi shujšati za 1,ali 2 kg na mesec kot pretiravati s hujšanjem tako ,ali drugače. Hujšaj zmerno za sebe,ne pa zato,ker družba in mediji tako zahtevajo.
umadbro?
19. 08. 2011 20.39
če bi enkrat dejansko upoštevalo eno shujševalni strategijo (kar komercialne čudodelne diete sigurno niso!) in bi reskirali pol leta truda za dober izgled in bi ga potem vzdrževali bi bilo vse ok! Če pa se držijo non stop nekih čudežnih komercialnih diet pa ni čudno da je tako. Bližnjica je vedno daljša! Vsi bi smao naekrat bili suhi ... kako mi gre to na živce. Trudil se nebi nihče ... pa mejte svoje šlauhe okrog trebuha.
lukaspukase
18. 08. 2011 19.21
-1
Leopardi Ja saj... ce bi se prehranjevali uravnotezeno, ne bi bili debeli. Jao, za take stvari so potrebne raziskave? :D (Izvzet je seveda tisti procent ali dva ljudi, ki dejansko imajo bolezni, zaradi katerih se redijo.) Ti pa si ena manekenka,kaj? Očitno je tisti,ki toliko tu jamrajo,oj,oj,koliko maščob je tu in tam same manekenke in manekenki. Ali pa cel dan čepite pred ogledalom in opazujete samega sebe 24 ur na dan in pri tem poljubljate ogledala in si pravite,kako sem lepa,jaz sem najlepša in uh in ah. Človek naj uživa dokler ne bo ti naši vrli politiki vse uničili. Pa ,da sedaj mi bo to solil pamet ,kako naj kdo je ,ni možnosti. Na koncu bomo vsi umrli,suhi,ali okrogli,tako,ali drugače. Rajši nekateri svojo kritike usmerite bolj na gospodarsko stanje v državi kot pa na prehranjevalne navade.
lukaspukase
18. 08. 2011 19.14
vedno več se "znanstveniki" ukvarjajo z bedastimi raziskavami in seveda vedno bolj bedaste ugotovitve podajajo. Ja 24ur pa še spodbuja tole..pametno ni kaj...kot, da že ni prebivalstvo dovolj pahjeno. Bravo za ta komentar.
lukaspukase
18. 08. 2011 19.13
Saj bomo vsi umrli,takrat,ko bomo zboleli za rakom,ali kako drugo bolezen,pa tudi nima to nič s težo. Pa novinarji nehajte zapravljati tu čas za take bedarije.
lukaspukase
18. 08. 2011 19.12
-1
Raje napišite,kaj naredi anoreksija in bulemija.
lukaspukase
18. 08. 2011 19.10
-1
Leopardi16.08.2011, 23:103 Ja saj... ce bi se prehranjevali uravnotezeno, ne bi bili debeli. Jao, za take stvari so potrebne raziskave? :D (Izvzet je seveda tisti procent ali dva ljudi, ki dejansko imajo bolezni, zaradi katerih se redijo.) Joj,sedaj pa še nam nakladaj,kako si shujšala za 10 kg spet,pa bo. In sedaj ,ko si tako suha,so te že obdelali za grmom?
neki.stajerc
17. 08. 2011 21.02
najboljša prečiščevalna dieta je fižola plus paradajz in sadje te spuca in celi dan pline spušaš na vlko xD
neki.stajerc
17. 08. 2011 21.00
sicer pa jaz prakticiram sadne in zelenjavne diete predvsem solate z veliko bučnega olja gor če ni mastno ni dobro izjema je sadje ki ga lahko edino ješ svežega integralnega ponavadi pojem veliko riža in krompirja moje diete niso za hujšanje ampak za prečiščevanje telesa, kalorije kurim preko športanja in dela in se ne odrekam redilnim jedem ker so dobre xD
neki.stajerc
17. 08. 2011 20.57
ko bom umrl bom na dieti xD
sejamlem
17. 08. 2011 15.16
napaka v naslovu !!... NAJLAŽJE je biti stalno debel kot pa na Dieti... Glede na naslov lahko tut rečemo, čemu bi hodil delat za 600€ če sem pa lahko klošar ?? ... Hujšanje je popolnoma enostavno, skuriti moreš več energije kot je poješ ;) ... Glede holesterola, če boš ti žru jajjca in če boš žru nevem kaj ...ne filozofirajte nekih bedarij, in dajajte potuhe ljudem ki majo "MOČNE KOSTI" ... Zanimivo, tut kr neka profesorca nam je nakladala, da je jesti meso nekaj najbolj nezdravega, in nas država hoče le ubiti (Dva bodibilderja v klasu sta jo hotla vreči skos okno) .... Vrjemite mi, da je otrok debel je kriva vedno MAMA ;)
Ales Ernecl
17. 08. 2011 00.08
Če ne poveš na glas, da hujšaš, ampak, da si le sprememnil način življenja in s tem prehranjevanja, kar pa faktično ne pomeni nič druga kot to, da bo tvoja dieta trajala dlje kot ponavadi - potem je OK. Ampak, če se lotiš iste zadeve, popolnoma enako, okrog pa govoriš, da hujšaš, da si na dieti in da bo to trajalo le dokler ne uspeš shujšati - potem pa je boljše, da nisi na dieti, ampak da presedlaš nazaj na hamburgerje...
Liiimona
17. 08. 2011 00.03
+1
Če maš prekomerno telesno težo si na žalost sam kriv s svojim stilom življenja. Folk bi se moral bolj osredotočit na ljudi, ki želijo 'bit fit' in namesto da bi se spravl tečt ipd grejo na nerazumne diete, ki jim samo še bolj škodujejo...
Ales Ernecl
16. 08. 2011 23.55
Ko vidim tu pametnjakoviče, ki pametujejo o "zdravi prehrani", ki da ne sme služiti hujšanju, ampak spremembi načina življenja - kao, če ob tem še shujšaš, to ni problem, samo na glas ne smeš povedat, da služi hujšanju - me srat pritisne:):)
Leopardi
16. 08. 2011 23.10
+1
Ja saj... ce bi se prehranjevali uravnotezeno, ne bi bili debeli. Jao, za take stvari so potrebne raziskave? :D (Izvzet je seveda tisti procent ali dva ljudi, ki dejansko imajo bolezni, zaradi katerih se redijo.)
kurcvasgleda01
16. 08. 2011 22.51
zato boš pa ti debeluhar 20 let prej umrl tolaži se s tem pa ti bo ziher lažje
navihani
16. 08. 2011 22.24
Ne rabiš bit debel in tudi ne na dietah če vsak dan greš tečt za vsaj 20-30 min.