Zanimivosti

Borilne veščine za samoobrambo

Ljubljana, 03. 05. 2011 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Borilne veščine so eden izmed najboljših načinov za ohranjanje dobre telesne pripravljenosti, mnoge od njih pa vključujejo tudi mentalni trening. Znanje borilnih veščin pa pride še kako prav, ko se moramo na ulici ubraniti pred nenadnim napadom.

Ker je strelno orožje pri nas precej težje legalno pridobiti kot na primer v Ameriki, se moramo za obrambo zanašati predvsem na znanje borilnih veščin. Poleg vsem poznanega karateja se je zadnja leta mogoče učiti tudi veliko drugih borilnih veščin, ki se pri samoobrambi odlično obnesejo. Ena izmed najbolj učinkovitih in hkrati tudi najbolj brutalnih borilnih veščin je zagotovo krav maga. Razvil jo je izraelski boksar in rokoborec Imi Lichtenfeld, veščina pa je tako učinkovita, da spada pod obvezno izobrazbo izraelskih posebnih enot in redne vojske. Od drugih veščin se razlikuje predvsem po simultanem napadu in obrambi, končni cilj pa je dokončno onesposobljenje nasprotnika na vse možne načine.

Preberite več o izraelski borilni veščini krav maga in drugih borilnih veščinah, ki vam lahko v primeru napada pridejo še kako prav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
04. 05. 2011 00.54
Greasemonkey je najboljša samoobramba pred 24ur oglasi.
konj666
03. 05. 2011 11.12
is.gd_24sekund bravo res lepo povedano.moj stari pravi da je v ex jugi dobiu par pendrekov prespau in šu domov.danes boš pa 5 let garau za enga majmuna ki je dubu kar je iskau.fantje beg je danes edina samoobramba
Ramzess
03. 05. 2011 11.04
Ni slabo kaj znati, a vseeno je treba upoštevati meje, čeprav te določeni sebičneži, slabovidneži po umu, lahko kljub temu hitro spremenijo v zločinca, ...polek tega so predstavniki zakona, tako ali tako brez posluha in razuma, in se ne redko zdi, da je smrt nekoga očitno po njihovem (javnosti manj znanem draco zakonu) zakonu bolj zakonita kot življenje istega, ...vseeno če gre za odraslega ali otroka. Navsezadnje pravila samoobrambe z veščinami ne veljajo le za odrasle, temveč tudi za otroke.
Northwest
03. 05. 2011 10.49
Se mi zdi da je najboljsa vescina Ryu Kyu Kempo saj imamo pri nas enega redkih instruktorjev v Evropi ki je iz sole Georgeja Dillmana in sicer Borut Kincel z Novega Mesta.Je pa se ena v Sloveniji manj znana American Kenpo.
G.R.E.E.N
03. 05. 2011 09.27
Mam črni pas iz 24ur samoobrambe
Snip84
03. 05. 2011 08.25
borilne veščine ti v gostilni ko te od zadi nekdo rukne po tinatrju z pepelnikom bol malo pomagajo. Še majn pa če jih je več. Tam samo pomaga 7,62mm. Pol pa itak greš sedet če si začel al ne....tak da. To je ok šport, samoobrambo pa bom delal z odvetnikom.
is.gd_24sekund
03. 05. 2011 08.09
Je kdo omenil da ti znanje borilnih veščin v pokvarjeni deželi pod poncami prinese samo tožbo in pet let kredita da odplačaš "psihične" in fizične poškodbe, ki jih je utrpel napadalec, ker se mu nisi pustil da te nalomi?