Zanimivosti

Kmalu na izlet v vesolje

New York, 23. 01. 2008 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Virgin Galactic je za naslednje leto napovedalo začetek komercialnih poletov v vesolje. V čakalni vrsti je že 150 potnikov.

Branson je predstavil model vesoljske ladje, ki naj bi že naslednje leto prevažala potnike v vesolje.
Branson je predstavil model vesoljske ladje, ki naj bi že naslednje leto prevažala potnike v vesolje. FOTO: Reuters

Britanski podjetnik Richard Branson, ustanovitelj skupine podjetij pod blagovno znamko Virgin, je predstavil model vesoljske ladje, ki naj bi naslednje leto kot prva začela redno prevažati potnike v vesolje.

2008 bo leto vesoljskih ladij, je napovedal Branson. Njihovo vozilo SpaceShipTwo bo namreč pričelo s poskusnimi leti že konec tega leta. Podjetje Virgin Galactic ima že 150 prijavljenih potnikov in 30 milijonov dolarjev (približno 20,6 milijona evrov) predplačil za vožnje. Med prijavljenimi potniki je tudi slavni fizik Stephen Hawking.

Branson predstavil model vesoljske ladje
Branson predstavil model vesoljske ladje FOTO: Reuters

Vesoljska potovanja bodo trajala približno dve uri in pol, vključevala pa bodo pet minut lebdenja v breztežnostnem prostoru. Suborbitalni poleti so najlažja in najkrajša oblika vesoljskih potovanj, pri katerih plovilo doseže vesolje pri 100 km nadmorske višine, potem pa pade nazaj proti Zemlji, ne da bi jo obkrožilo.

Vesoljska tekma

Virgin Galactic je le eno od podjetij, ki tekmujejo na tem področju. Med drugimi so še evropski EADS Astrium, Blue Origin, Space Exploration Technologies Corp (SpaceX) in Rocketplane Kistler.

Branson predstavil model vesoljske ladje
Branson predstavil model vesoljske ladje FOTO: Reuters

Vodilno v tem turističnem sektorju je sicer ameriško podjetje Space Adventures, ki je leta 2001 za 20 milijonov dolarjev (13,7 milijona evrov) prvo prepeljalo ameriškega poslovneža Dennisa Tita. Potnik je v vesolje odpotoval z ruskim plovilom Sojuz, ki je bilo namenjeno na mednarodno vesoljsko postajo. Od takrat je podjetje na enak način v vesolje prepeljalo še štiri druge potnike.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

keinhouse
24. 01. 2008 13.56
igor.gojcic, nocem bit nobena jebena gabana, samo mislim, da se polet v vesolje, v kar se vključuje to, da prebijejo atmosfero, vsaj ta hip. Kaj več za turizem kot je to, je pa že vsakemu jasno razen kakšnemu geeku.
Ramzess
24. 01. 2008 11.16
Vesoljski turizem brez jamstva Podjetje Lux Orbis iz Münchna je izračunalo, da bo potovanje v vesolje za turiste stalo okoli 125.000 evrov. Ruski vesoljski urad, s katerim je lastnik Lux Orbisa Santiago de Christos že navezal prve stike, želi javnosti predstaviti svoje doslej tajne načrte, vendar je sponzorje za takšne daleč v prihodnost usmerjene načrte težko najti. Volkswagen je že zavrnil, da bi podprl gradnjo 'ljudskega vesoljskega trajekta'. Kdor si želi zagotoviti prostor na prvem osebnem trajektu v vesolje, se lahko že zdaj vpiše na seznam, imenovan Lux-Orbis-Tour- Universe-Supreme. Vpisnina stane 295 evrov - brez jamstva. (Iz knjige: 1000 osupljivih dejstev) Dejstvo je, da bodo (nevedni) zanesenjaki plačevali visoke vsote za potovanje, izlet brez jamstva. Pri današnji tehnologiji, še umetne gravitacije ne znajo poustvariti, je tukaj jamstvo zelo okrnjeno, če ga sploh kaj je, saj bi tudi turisti morali posedovati določeno znanje, ki bi bilo uporabno v primeru težav. Popolno zanašanje na osebje, ki je lahko, iz nekih razlogov, onemogočeno, ni ravno primerno, to smo spoznali že ob letalski nesrečah. Tukaj je razdalja od pomoči 'iz tal' še večja, in okoliščine še bolj omejujoče in nepredvidljive. Neuk in neiznajdljiv turist, je daleč od 'doma' neuporaben tovor. Skratka, ob današji stopnji tehnologije tak 'turizem' nima perspektive, in zakaj bi 'posvečeni' dovolili, da 'neposvečeni' vidijo nekaj, kar 'posvečeni' pred javnostjo skrivajo. Nenačrtovanim dogodkom se tu ni mogoče izzogniti. Čudno, ali pa za osveščene tudi ne, da med naštetimi ni NASE, saj, če vemo, da Ameriška vesoljska agencija NASA, v osnovi ni to za kar jo svetovna javnost, na njen račun za marsikakšno resnico (celo o našem osončju) prikrajšana, ima. NASA je vladna agencija, zato od nje ni pričakovati, da bo ravnala v prid javnih interesov in resnice. Zato menim, da, gledano iz našega planeta, še nekaj generacija ne bo možen 'pravi' vesoljski turizem, denimo po vzoru Zvezdnih stez, ki mene kot vzor (tehnologija, potovanja, pristop k načinu življenja s tem) zelo privlačijo.
sliperb.fine@yahoo.com
23. 01. 2008 20.39
Vemo :) še nagradna igra je bila za polet v vesolje od tega podjetja :) komaj čakam, da grem obiskat to agencijo :)
ironmaiden@siol.net
23. 01. 2008 19.48
Kako je space adventures lahko vodilno v vesoljski tekmi, če oni samo organizirajo polet v vesolje z sojuzom? Kaj ni potem vodilno podjetje Nasa, potem Rusija, ESA, Kitajska, Indija?