Zanimivosti

FOTO: Po svetu strašijo čarovnice

Ljubljana/Los Angeles/Šanghaj, 31. 10. 2010 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes je noč čarovnic, ki jo praznujejo marsikje po svetu, tudi pri nas v Sloveniji. T. i. "haloween" izvira iz keltskega verovanja, ki med drugim povezuje čarovnice z duhovi umrlih.

Čarovništvo lahko razumemo z različnih vidikov. Ena od njegovih plasti je mitična plast, ko se čarovnice povezujejo z dušami umrlih, ki naj bi v določenih delih leta krožile naokoli, pravi o tem raziskovalka Mirjam Mencej.

Čarovnica ima po definiciji sposobnost pošiljati svojo dušo iz telesa. Še vedno v nekaterih delih Slovenije različne lučke, plamenčke povezujejo z nadnaravnim, pravi Mencejeva, sicer predstojnica oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Nekateri z okraševanjem na noč čarovnic močno pretiravajo. Ta fotografija je nastala pred eno izmed hiš v Los Angelesu, kjer so si na trati postavili imitacijo pokopališča.
Nekateri z okraševanjem na noč čarovnic močno pretiravajo. Ta fotografija je nastala pred eno izmed hiš v Los Angelesu, kjer so si na trati postavili imitacijo pokopališča. FOTO: Reuters

Včasih te lučke pojasnjujejo tudi na racionalen način, da npr. trohni les ali da letijo kresnice, vendar v kolektivni tradiciji ostaja povezovanje z nadnaravnim, pravi.

Na balkone, okna ali ob vhodna vrata 31. oktobra zvečer postavljamo izdolbeno bučo z izrezanimi očmi in usti, v njeni notranjosti pa gori sveča. Nekatere šole, knjižnice in muzeji pa že prej organizirajo različne delavnice, na katerih otroci izrezujejo buče ali že izrezano prinesejo s seboj in potem tekmujejo, čigava je lepša.

Noč čarovnic, ki poteka z 31. oktobra na 1. november, izhaja iz anglosaške tradicije. 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že na večer prejšnjega dne, so Kelti praznovali dan, ko se je po njihovem koledarju začelo zimsko obdobje. Leto so namreč delili le na poletje in zimo. V praksi to pomeni, da gre za simbolno umiranje narave, medtem ko se pri nam bolj domačem pustu praznuje njeno prebujanje.

Halloween v ZDA praznujejo predvsem otroci, ki našemljeni v čarovnice in duhce na predvečer hodijo od vrat do vrat z besedami "Trick or treat", kar pomeni vabilo k darovanju, sicer naj bi dom zadela nesreča. Po domovih jih obdarijo z bonboni, dobijo pa lahko tudi denar. Beseda halloween sicer izvira iz izraza All Hallow Even, ki pomeni večer vseh svetih.

V kolumbijskem Caliju so pripravili motoristično parado noči čarovnic.
V kolumbijskem Caliju so pripravili motoristično parado noči čarovnic. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mlad3n
01. 11. 2010 21.52
''Po svetu strašijo čarovnice'' Ja pa Lady gaga tud, sam ona straši vsak dan, 24/7. XD
buderus
31. 10. 2010 16.43
S.M.P. ...tak je, ampak čarovni pa je še vedno tudi tam.
313representin
31. 10. 2010 14.04
lol kr wonderwoman
TheKennyCrow
31. 10. 2010 13.10
una iz futurame ga zmaga
fb_1115737006
31. 10. 2010 13.05
skoda ka ni nubene japanske bube. :/
S.M.P.
31. 10. 2010 12.19
Res je...Ena je šla pred kratkim v penzijo, druga je trenutno v dubaju, tretja pa še vedno v parlamentu.