Zanimivosti

FOTO: V najboljši restavraciji na svetu gosti staknili trebušno gripo

Koebenhavn, 08. 03. 2013 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V vrhunski restavraciji Noma v danskem Köbenhavnu se je februarja več deset gostov okužilo z virusom, ki povzroča tako imenovano trebušno gripo oziroma gastroenteritis.

Lastnik restavracije je 32-letni Rene Redžepi, ki velja za enega najbolj vplivnih kuharjev na svetu.
Lastnik restavracije je 32-letni Rene Redžepi, ki velja za enega najbolj vplivnih kuharjev na svetu. FOTO: Reuters

V restavraciji Noma, ki zadnja tri leta kraljuje na San Pellegrinovi lestvici najboljših restavracij na svetu, so gostom že namenili globoko opravičilo.

"Zelo nam je žal," je po izbruhu incidenta poudaril izvršni direktor Nome Peter Kreiner. Virus je najverjetneje prenašal uslužbenec restavracije, ki sam ni kazal simptomov trebušne gripe.

Kako se bodo odkupili 63 gostom, ki so se pri njih okužili med 12. in 16. februarjem, v restavraciji, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama, še razmišljajo. Zagotavljajo pa, da so že temeljito razkužili kuhinjo.

Danska agencija za hrano je restavraciji začasno odvzela znak smeško, s katerim potrošnike od leta 2001 usmerja k restavracijam in trgovinam, ki spoštujejo pravila ravnanja s hrano.

Vprašanje je, ali bo incident skrajšal dolge čakalne vrste na mizo v restavraciji Noma. Za nekatere termine so morali tisti, ki so želeli uživati v mojstrovinah glavnega kuharskega mojstra Reneja Redžepija in njegove ekipe, svoje mesto rezervirati že več mesecev vnaprej.

V restavraciji pripravljajo starodavno skandinavsko hrano, za katero so značilni prefinjeni, čisti okusi.
V restavraciji pripravljajo starodavno skandinavsko hrano, za katero so značilni prefinjeni, čisti okusi. FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

E.Nigma
09. 03. 2013 15.10
najboljšo gripo... :)
Ramzess
09. 03. 2013 12.10
+6
Vedno je kriva je pač kuhinja oz restavracija, ...zanimivo, da ni nikoli nihče pomisli, da je kakšen gost prinesel bolezen tja.
guojle
09. 03. 2013 12.20
+1
jp, gost prinese kelnarjum kelnar taca po kuhinji usepovprek, okuži kuharja in ta paca naprej po hrani,...
E.Nigma
09. 03. 2013 15.11
če bi vedel kaj vse se v kujinji dogaja..od hrane do čiščenja ..spolh nebi jedel not...
guojle
09. 03. 2013 09.26
+9
kuhna pa češka na powno, naš sanitarc bi reku, nemate pločice na stebrovima, ne morte da mokro čistite, tamo bakterije živu
ne rabimo predsednika
09. 03. 2013 08.27
+3
V glavnem zvezdice, pa vrhunski kuharji, pa vegeta, pa.. Moja žena je naj-kuharca ki iz malo ustvari najboljše (beri zdravo), in to vsak dan.
janezpodre
08. 03. 2013 22.01
+31
Že modri Orwell je ugotovil /iz lastnih izkušenj/, da v najboljših restavracijah kuharji najbolj šarijo po hrani z rokami, ker pač morajo iz hrane na talarju ustvarit umetnino. Da košček hrane obstane na določenem mestu, si pomagajo s pljunkom. Videl sem tudi, da si kuharji ne umivajo rok, posle pišanja itd. itd, /vnaprej povem kakšnemu ogorčenemu kuharju, da sem v počitnicah pomival posodo v elitnem angleškem hotelu/.