Zanimivosti

Francozinja z medvedkom v vesolje

Bajkonur, 20. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoska astronavtka Claudie Haignere bo v nedeljo poletela proti Mednarodni vesoljski postaji, poleg dveh ruskih kozmonavtov pa jo bo spremljala tudi osebna maskota - medvedek.

Claudie Haignere
Claudie Haignere FOTO: Reuters

Vesoljska potovanja so za 44-letno francosko inženirko Claudie Haignere družinski hobby. Svojega moža je Claudie leta 1996 spoznala med pripravami na rusko vesoljsko postajo Mir. Poročila sta se potem, ko sta skupaj obiskala bivšo rusko vesoljsko postajo.

Haignerova bo prva francoska državljanka, ki bo poletela proti Mednarodni vesoljski postaji. Osemdnevnemu potovanju, na katerem se bo sicer večinoma ukvarjala z znanstvenimi raziskavami, je želela dodati osebno noto. S seboj bo vzela nekaj fotografij in knjig, ki jih bo po vrnitvi podarila prijateljem, je Haignerova povedala v tekoči ruščini. "Zagotovo pa bom s seboj vzela fotografijo svoje hčerke in svojega medvedka, ki mi prinaša srečo," je dodala.

Na poletu, ki se bo začel v nedeljo ob 9.59 po srednjeevropskem času, bosta Francozinjo spremljala še dva ruska kozmonavta: njen stari prijatelj Viktor Afanasyev, ki je na poletu proti Miru leta 1999 spremljal že Claudienega soproga Jean-Pierra, in 34-letni ruski kozmonavt Konstantin Kozeyev. Kozeyev je priznal, da je pred svojim prvim poletom v vesolje nekoliko živčen, a si hkrati zelo želi poleteti.

To bo tretja misija, na kateri bodo iz Bajkonurja proti Mednarodni vesoljski postaji poleteli tudi ljudje. Prejšnja, druga misija v spomladi letos je proti postaji popeljala prvega vesoljskega turista, ameriškega milijonarja Dennisa Tita.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni