Zanimivosti

Hawking: Nekoč bomo lahko potovali v prihodnost

London, 03. 05. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znanstvenik Stephen Hawking meni, da bodo ljudje enkrat v prihodnosti morda lahko potovali v času, naravne zakonitosti pa naj bi dovoljevale le potovanje v prihodnost, ne pa tudi v preteklost.

Hawking meni, da je potovanje v prihodnost teoretično povsem verjetno.
Hawking meni, da je potovanje v prihodnost teoretično povsem verjetno. FOTO: Reuters
Slavni teorijski fizik, o katerem so posneli novi dokumentarec, tako pravi, da bodo vesoljske ladje v prihodnosti lahko razvile tako visoke hitrosti, da se bo za potnike na krovu čas dejansko upočasnil.

Ob tem je dodal, da se je do sedaj izogibal razpravam o potovanjih v času, saj se je bal, “da bi ga označili za čudaka“. Ta tema je nekoč v strokovnih krogih veljala za 'znanstveno krivoverje', a se je to spremenilo. “Danes nisem več tako previden,“ še pravi Hawking.

En dan na ladji = en dan na Zemlji
Po njegovem mnenju naj bi sicer vesoljska plovila, ki bi potovala skozi čas – a le v prihodnost –, 'prelomila' relativnostno teorijo Alberta Einsteina, ki razlaga, da gravitacija ni sila, temveč posledica ukrivljenosti prostora-časa. Plovila naj bi za dosego polne hitrosti, ki po njegovm mnenju znaša 98 odstotkov hitrosti svetlobe (ta znaša 299.792.458 metrov na sekundo ali 1079 milijonov kilometrov na uro), potrebovala šest let, en dan na taki vesoljski ladji pa naj bi bil časovno ekvivalenten enemu letu na Zemlji. Potniki naj bi s tako hitrostjo lahko dosegli skrajni rok galaksije v 'pičlih' 80 letih. Glavna ovira pri takem potovanju naj bi bilo gorivo, zato bi morala biti plovila dovolj čvrsta, predvsem pa velika, da bi imela dovolj prostora za hrambo.

Hawking sicer zavrača idejo o potovanju v preteklost, saj ta krši temeljno pravilo o tem, da je vzrok vedno pred posledico. Tako dejanje bi zato ljudem omogočilo, da 'zanikajo' sami sebe oziroma se naredijo nemogoče. Preprosti primer tega je človek, ki odpotuje nekaj let v preteklost in tam ustreli samega sebe.

Tisti, ki bi v prihodnosti morebiti potovali v času, bodo morali ob vrnitvi domov morali sprejeti, da je na Zemlji preteklo precej več časa, kot pa so ga doživeli sami – morda celo več kot milijon let!
Tisti, ki bi v prihodnosti morebiti potovali v času, bodo morali ob vrnitvi domov morali sprejeti, da je na Zemlji preteklo precej več časa, kot pa so ga doživeli sami – morda celo več kot milijon let! FOTO: Reuters
Znani fizik Brian Cox, tudi profesor na univerzi v Manchestru, načeloma podpira Hawkingove teorije, a pravi, da je treba pri razumevanju upoštevati nekaj ovir. “V pospeševalniku delcev lahko že sedaj vidimo, kako se pri delcih, ki potujejo z veliko hitrostjo, čas upočasni. Ko smo v hadronskem trkalniku v Cernu pospeševali majhne delce do 99,99 odstotka hitrosti svetlobe, je čas poti, ki so ga ti občutili, znašal eno sedemtisočino časa, ki smo ga zaznali mi,“ trdi Cox.

Ob tem še doda: “Če bi lahko zgradili dovolj hitre vesoljske ladje, bi lahko te dosegle druge zvezde v času življenjske dobe posadke, a na Zemlji bi v tem času preteklo kar 2,5 milijona let."

V dokumentarcu Vesolje Stephena Hawkinga (Stephen Hawking's Universe), ki bo na televiziji premierno prikazan prihodnji teden, je znanstvenik ponudil tudi z nekaterimi drugimi zanimivimi trditvami. Ena izmed njih je ta, da Nezemljani zagotovo obstajajo, toda namesto da si jih želimo najti, bi se morali izogniti vsakršnemu stiku z njimi.
Hawking pravi, da en dan na vesoljski ladji, ki potuje s hitrostjo svetlobe, pomeni eno preteklo leto na Zemlji.
Hawking pravi, da en dan na vesoljski ladji, ki potuje s hitrostjo svetlobe, pomeni eno preteklo leto na Zemlji. FOTO: Reuters
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sre?ko Šorli 1
27. 01. 2011 16.24
lahko potujemo la v prostoru, čas je numerični red našega gibanja. Potovanja skozi čas so rezultat napačnega pojmovanja o tem kaj je prostor-čas.
smeh123
04. 05. 2010 19.32
tau@ Mimogrede je teorija nekaj, praksa pa drugo! Odrkil si toplo vodo. Ti si zgleda 3-ji:)
tau
04. 05. 2010 19.16
Sam smeh kere pišete tuakj gor. En bolj pameten kot drug pa noben nima niti trohice pojma o tej tematiki. Osebno priznam, da nimam pojma o fiziki, sem si pa prebral tone materiala o teh zadevah na netu kot tudi knjigah in lahko povem, da je zadnjih nekaj komentarjev eno navadno pametovanje. (btw bi pohvalu knjigo čudovito vesolje, ki mi je dala zelo dobro predstavo o tem področju)... Mi še dogo ne bomo doživeli potovanja skozi čas, kar pa ne pomeni,da je nemogoče. Hawking je TEORIJSKI fizik. Mimogrede je teorija nekaj, praksa pa drugo! Bukle v roke !! :D LP pa brez zamere ;)
Ramzess
04. 05. 2010 17.43
Smeh123, ne gre za posmehovanje, ne razumeš poante, take ipd. izjave ipd. bolj pritličejo OŠ projektom, kot pa znastvenikom takega kova, pa še otroci v OŠ premorejo več zdrave logike. Potem pa se vpraša, kaj si ti ljudje počeli vsa ta leta svojega dela, da pridejo ven s takimi izjavami, ki bolj primerne iz otroških ust, ne pa človeka takega kova, ki bi naj že imel neko znanje. Včasih, in nemlokrat dobiš vtis, da običajni ljudje vedo več(pa niso študirali nekih znanosti, po vnaprej programiranih programih, ki so zato ustrezno omejeni) kot pa uradni znanstveniki, ki očitno razmišljajo z vsem druhim, razen z lastno glavo. Alternativne različice znantvenih področij so veliko bolj zanimive, in verodostojne, od šolskih verzij, ki so resnično obžalovanja vredne, preveč napak in prirejenih zadev vsebujejo.
smeh123
04. 05. 2010 13.52
igor.gojcic@Glede medicine. Znano je, če bi bili vsi presnojedci, da bi medicina,farmacija propadla v roku 6 mesecev. Gremo nazaj na Stephana. Kako ti lahko na misel pade, da se mu smejiš? Če si ti toliko pameten potem mu dokaži nasprotno.
Ramzess
04. 05. 2010 01.00
Smeh123="Dejstvo je da so tile ljudje resni znanstveniki ki se celo zivljenje ubadajo s takimi zadevami, kdo ste vi da lahko njihove teorije kar tak oznacite za navadno bedarijo?" Če so res tako resni, ne glede na področje, zakaj potem prihajajo ven s takimi veleumi, da bi se jih še povprečni otrok sramoval, brez malo zdrave logike. Takih podnih nesmislov in naspol zadev se prebral kar nekaj, različnih, in človek se ne more drugo kot na smejat, in se res vpraša kaj ti ljudje v resnici počnejo, da vidijo očitnega, pa se imajo za nevem kakšne zantvenike, čeprav je res, da so mnogi prisiljeni v potvarjanje resnice in dejstev, je pa dovolj neodvisnih 'alternativnih' znantvenikov in razikovalcev, ki pa niso po tem vplivom. Alternativne različice znantvenih področij so veliko bolj zanimive, in verodotojne, od šolskih verzij, ki so resnično obžalovanja vredne, ni čudno da vsaka generacija ve manj, kar ni naljučje, za tem je obsežen program. Že veliko je otrok, ki venomer popravljajo učitelje, za katere, ki se ne zavedajo lastnega početja, je to moteče. In če se vsi izobražujejo na takem zgrešenem konstruktu šolskega sistema, se posledično ne zavedajo napak v učni snovi, potem sami delajo napake, kar je še toliko huje, če so od njih odvisna človeška življenja. Zanimivo je, da mnogim kljub dolgemu delovnemu stažu, še vedno ne pade na um, da je nekaj narobe. Značilen primer je zdravljenja raka s kemotetrapijo, s sevanjem, itd. Splošno znano je, da so to povsem napačni načini zdravljenja, le zdravnikom, po vseh teh desetletjih in več še ni jasno, enako splošno znano da so diabetesi presnovna bolezen, kot raki, in še vrsta drugih bolezni, da se potemtakem ne zdravijo z inzulinom, oz, določenimi zdravili. In še in še je takih primerov, a zdravniki še vedno niso dojeli, tako globoko so zamreženi v svojo doktrino. In da ne govorimo o psiholoških vzrokih in na tej osnovi se tudu zdravijo. V medicini, kje se veliko kopja lomi na bolnikih, lahko srečamo kar nekaj ti. začaranih krogov, mnogi pacienti ne ločijo med pojmoma zdraviti in pozdraviti, prvi je profitabilen drugi ne, prvi vodi v drug začaran krog jemanja zdravil, katerih stranski učinki niso naključni, zaradi katerih spet se jemlje druga zdravila. Posledice poznamo. K zdravniku gremo, da bi pozdravili, ne zdravili, cilj slednjega je zdravljenje, ne pa tudi pozdravljenje, ni čudno da ne katere vrste zdravljenja, ki za povrh pregrešno draga, in celo napačna, trajajo nenormalno nelogično dolgo. Edina prava odločitev je nazaj k naravi, ta ne pozna neozdravljivih bolezni. Neverjetno kako je uradna doktrina nekatere, ali marsiketere zadeve zapletla, čeprav so v resnici zelo preproste. Potem pa se ti nek veleum pride ven s takšno, da se lahko nasmeješ, če ne drugemu, očitnemu pomanjaknju zdrave logike dotičnega veleuma.
Ramzess
04. 05. 2010 00.26
Jezek_alkoholik="no torej, če je zadeva odvisna od hitrosti, torej se mi tudi na zemlji gibljemo z neko določeno hitrostjo, da čas teče tako kot teče in nič hitreje ter nič počasneje. Torej če po tem sklepam, če se zemlja nebi vrtela bi čas tekel še počasneje? lahko pa pospešimo zemljo in s tem posledično čas, kaj menite?" Saj ravno v tem je zanka, čas z vrtenjem planeta nima kaj veliko, z njegovo nihajno frekveco pač, in za časa naše tega življenja je čas opazno pospešil, Zemlja pa dvignila svojo vibracijo in jo še dviguje, magnetni poli pa premikajo h končnemu položaju, vmes še sledi ustavitev vrtenja planeta in nadaljevanje vrtenja v nasprostno smer. V preteklosti se je to že večkrat zgodilo, cel svet pozna pričevanja, in ima zapise. Obči fizikalni zakoni, enostavno niso več dovolj, čas za kvantno fiziko, in druga znanja tega in višjega nivoja v OŠ. Sicer pa novodobni otroci o tem in onem vedo veliko, ne rabijo neke klasične šole, ker itak ni po nihovem okusu, in jih preveč omejuje.
jezek_alkoholik
03. 05. 2010 21.03
no torej, če je zadeva odvisna od hitrosti, torej se mi tudi na zemlji gibljemo z neko določeno hitrostjo, da čas teče tako kot teče in nič hitreje ter nič počasneje. Torej če po tem sklepam, če se zemlja nebi vrtela bi čas tekel še počasneje? lahko pa pospešimo zemljo in s tem posledično čas, kaj menite?
smeh123
03. 05. 2010 20.51
There are more things in heaven and earth, siggi, than are dreamt of in your philosophy. Kak naj vem kaj se bo zgodilo ce nekoga posljemo v prihodnost, nobeden ne ve!! Prosim nehajte z vasimi neukimi komentarji.. Ce se vam niti malo ne sanja kaj naj bi dimenzija sploh bila, prosim bodite tiho. Šur, lahko bi brez pardona rekel da je to en kup navadnega sci-fi sranja, ce ne bi imel niti malo pojma o cem se gre.. Dejstvo je da so tile ljudje resni znanstveniki ki se celo zivljenje ubadajo s takimi zadevami, kdo ste vi da lahko njihove teorije kar tak oznacite za navadno bedarijo? Kdo je pred 100 leti verjel da bomo nekoc posiljali sonde ven iz nasega osoncja? Dajte se no malo potrudit in si preberite eno fajn knjigo ki se ubada ravno s temi in podobnimi zadevami: Tkanina vesolja - Brian Greene. Za 3k jo dobite na vsaki pumpi, madona..
Paira
03. 05. 2010 20.43
@valy271, kura99: finta je v tem, da se na premikajočih se predmetih čas upočasni. vendar je v vsakdanjem življenju to tako miniminimalno, da tega sploh ne občutimo. on govori torej o tem, da če/ko bomo potovali s takimi hitrostmi, bo to dosti bolj opazno, torej bomo "potovali v času"; za ljudi na oni ladiji se bo čas upočasnil, za ljudi na zemlji pa bo tekel normalno naprej. o tem je govoril že Einstein. glede potovanja v preteklost pa je zadosti pojasnilo, da je vzrok vedno pred posledico (kot je zapisano). tako si še vedno krojimo sami svojo prihodnost :) lp
G.R.E.E.N
03. 05. 2010 19.48
Ja in šli bodo samo bogataši!!!!
shadyyyy
03. 05. 2010 19.41
a to je on reko? To jaz vem ze 100 let! To je 1. povedal Einstein kaj se zdaj ta dela nekaj pametnega?
N.B
03. 05. 2010 19.37
Poti človeka so nepredvedljiva, prav tako znanosti ne. Vse je mogoče.
valy271
03. 05. 2010 19.32
Ja, jaz tudi ne razumem... Preporsto, ni logično... Ne moreš odpotovati v neko točno določeno prihodnost, če pa je praktično še ni. Če dam en simple primer: Imam hišo. To hišo lahko zrušim ali pa jo pustim, da stoji. In je samo od MENE odvisno, če bo hiša čez 20 let še stala. Recimo, da bi bilo mogoče že potovati v prihodnost.. Jaz bi potovala in bi videla, da moja hiša še kar stoji (čez 20let). Opa, tako pa ne bo šlo in hišo bi zrušila.. PRIHODNOST KROJIMO LJUDJE in preprosto impossible je, da bi lako zatrdno vedeli kaj bo čez nekaj let. Samo ena odločitev vplivnega človeka lahko vse spremeni...
Kura99
03. 05. 2010 17.15
Torej, po njegovem prihodnost JE ŽE? nismo mi "prihodnost" oz. si ustvarjamo? Po tem takem sklepam da ne rabimo delat naj znanstveniki cimprej odkrijejo kako to poteka in se preselimo v prihodnost kjer je ze vse "NOVO" ustvarjeno? Ne razumem tega...mogoce misli da bo en sal na ladjo pa potoval miljon let pa prisel v "prihodnost"? Bi prej rekel da bi lahko v zgodovino sli ali bilokaj ceprav je to skoraj nemogoce, kar je blo je blo ali? Kdo bi hoto it v zgodovino? ce bi to blo kdaj mogoce bi 1 clovek sal na zacetek ustvarjanje planeta Zemlja in bi unicil in bi vsi umrli? nevem tote njiohove teorije o tem casu...vem da bote zdaj rekli da je mogoce ali bilokaj, samo moja logika mi ne stima, te nevem zakaj sploh bilokaj delamo? Mi delamo prihodnost!
RXG
03. 05. 2010 16.46
Kolk je otrok dons k si misljo, nekoč bomo lahko potovali na morje...
smeh123
03. 05. 2010 14.33
Si je kdo predstavljal pred 200 leti, da bomo leteli? Pristali na luni? Imeli LCD tehnologijo? Prosim Vas, vse je možno. Slej ko prej bomo.
nefretete
03. 05. 2010 14.15
igor.gojcic 03.05.2010, 12:42 Spoštovani, tudi jaz sem se motila o Vaši razgledanosti. Šele čez čas sem dojela, da živite copy paste življenje in da se nima smisla obremenjevati z vašo sodbo, kajti če bi živeli po naukih, ki jih delite, se ne bi vtikovali v besede komentatorjev, ki jim je forum namenjen, pač pa bi napisali svojo knjigo svojih izsledkov. Lep dan vam želim.
Mars
03. 05. 2010 13.38
To že jaz dolgo vem.
Ramzess
03. 05. 2010 13.01
Trakomako="zanimivo bi blo videt kaksen bi bil svet cez 2,5 miliona let. jest bi se javil za poskus" A da bi, saj neveš kaj naj pričakuješ. Poišči dobrega hipnoterapevta, ki obvlada progresijo, pa poskusi. Ljudje so to že poskušali, šli 10, 50, 100, 1000 in več let v prihodnost, nekateri opisujejo podobne izkušnje, enak svet. Vendar previdno, treba je vedeti kdaj gledajo osebno možno prihodnost, in kdaj se ta ta nanaša na večji kolektiv, četudi več ljudi opisuje podobno ali enako, ni nujno, da to velja za večji kolektiv, celino ali celi svet. Ravno tako je treba vedeti, ali gre za Zemljo ali kak drug podoben planet v prihodnosti. Dlje ko gledamo v prihodnost, bolj so ta dejstva pomembna, da se ne izgubimo. Veliko je danes pričevanj, različnih ljudji, ki na različne načine gledajo v prihododnost ali potujejo v prihodnost, da v letu 2012 naletijo na bariero, ki jim onemogoča videti naprej, vidijo ali zaznavajo 'temo'. Obstajajo indici zakaj je temu tako, svet poslej ni več takšen kot poznamo zdaj, in verjetno ne bi bilo dobro če bi ljudje, prenizke zavesti vedeli kaj je po tem letu. Razumeti je treba, da ne gre striktno za leto 2012, upoštevati je zamike, oziroma neko časovno obdobje, med tem in 'novim' svetom, ki je na višji vibraciji. Si predstavljate kaj bi bilo, če bi ljudje prezgodaj izvedeli, kot jim je namenjeno. Podbno je tudi v progresiji, ko vam ni dano videti vsega v vaši prihodnosti, z določenim razlogom ali razlogi. Si predstavljate kaj bi bilo, če bi vedeli kaj kar sicer še ne bi smeli vedeti. Najlažje v tem trenutku lahko razloge pojasnimo s pravili, Johna Titor-a: 1. Ne bom dajal nobenih informacij zaradi katerih bi nekdo lahko imel osebne koristi. To pomeni, da ne bo nasvetov v zvezi z borzo ali športom. 2. Ne bom odkrival nobenih podrobnih informacij, katere bi lahko nekomu omogočile, da se izogne naključni smrti. To pomeni, da nebo informacij o potresih in bombah. 3. Ne bom odkrival nobenih informacij, katere bi lahko ogrozile kakršnekoli bodoče akcije posameznikov in privedle v nevarnost njihove družine in njihovo dobrobit. Ne bom odkrival imen in dogodkov povezanih s posamezniki. Menim, da so dovolj pojmljive, čeprav bi lahko še kaj dodali, da ne rabijo komentarja.