Zanimivosti

Ljubljančani so hitri

Ljubljana, 03. 05. 2007 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pešci po vsem svetu hodijo za okoli deset odstotkov hitreje kot pred desetimi leti. Najhitreje hodijo v Singapurju.

Ljubljančani so se uvrstili na 18. mesto
Ljubljančani so se uvrstili na 18. mesto FOTO: POP TV

Pešci po vsem svetu hodijo okoli deset odstotkov hitreje kot pred desetimi leti, je po poročanju televizijske mreže CNN pokazala raziskava britanskih znanstvenikov pod vodstvom psihologa Richarda Wisemana.

Prebivalci Ljubljane so se po hitrosti hoje uvrstili na 18. mesto med 32 svetovnimi velemesti, najhitrejši pa so po rezultatih raziskave prebivalci Singapurja. Na drugo mesto so se uvrstili prebivalci danskega Koebenhavna, tretji na lestvici tistih, ki se jim najbolj mudi, pa so v španskem Madridu. Znanstveniki so v vsakem od 32 mest izbrali ulico z velikim pretokom ljudi, ki ima širok, raven pločnik, na katerem ni večjih ovir. Med raziskavo so merili, v kolikšnem času 35 ljudi prehodi 18 metrov pločnika, pri tem pa so upoštevali le odrasle brez spremstva. Iz študije so sicer izvzeli vse, ki so med hojo govorili po mobilnem telefonu ali nosili nakupovalne vrečke.

Med sosedi hitro hodijo na Dunaju in v Zagrebu

Rezultati študije, ki so jo primerjali z rezultati podobne raziskave pred desetletjem, so po mnenju Wisemana pokazali hitrost življenja v posameznih mestih. "Preprosto merjenje ponazarja fizično in družbeno življenje v mestih. Tempo življenja v največjih mestih je danes veliko hitrejši kot v preteklosti," je poudaril Wiseman.

Ljudje na ulici
Ljudje na ulici FOTO:

Raziskava je sicer prinesla nekaj presenečenj, saj se nekatera izmed največjih svetovnih mest niso uvrstila med prvih pet. New York se je tako uvrstil na osmo, London na 12., Tokio pa na 19. mesto. Največje spremembe v hitrosti hoje so sicer zabeležili na vzhodu. V Singapurju se je hitrost pešcev v zadnjih desetih letih povečala za 30 odstotkov, v kitajskem Guangzouu pa za več kot 20 odstotkov. Med mesti v bližini slovenske prestolnice sta se Dunaj in Zagreb uvstrila na 10. oziroma 13. mesto.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaprec@yahoo.com
04. 05. 2007 00.03
Ja, normalno! Sej se sam zaj*****! Ljubljana je srednje veliko evropsko mesto in ena manjših prestolnic na svetu. Tko da je še deleč do velemesta!
muvimen
03. 05. 2007 16.20
V NY ima ena avenija več folka kot pa cela Ljubljana, tko da se strinjam, da smo bolj mesto, kot pa karkoli drugega.
zaprec@yahoo.com
03. 05. 2007 16.01
Ja, sej ima celih 267.000 prebivalcev! Če pa to ni dost za velemesto. :)
popzdravnik@email.si
03. 05. 2007 13.29
Od kdaj je pa Ljubljana velemesto?