Zanimivosti

Najbolj trapasta/pametna vprašanja na razgovoru za službo

Los Angeles, 28. 12. 2011 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ko se človek znajde na razgovoru za službo, dobi običajno vprašanja o preteklih izkušnjah, svojih sposobnostih in poznavanju podjetja, zgodi pa se tudi, da mora seštevati vrtnice, določiti višino Nemcev ali najti rešitev za svetovno lakoto.

Kandidati so morali včasih najti odgovor na praktično vprašanje.
Kandidati so morali včasih najti odgovor na praktično vprašanje. FOTO: iStockphoto

V ameriškem posredniškem podjetju za zaposlitve Glassdoor so izbrali nekaj najzanimivejših vprašanj, ki so jih kandidati za službo dobili na razgovorih. Na seznamu so se znašla tudi ugledna podjetja, kot so Amazon.com, Google in Hewlett-Packard.

''Koliko ljudi v San Franciscu je v petek ob 14.30 na Facebooku?'' To vprašanje so v Googlu zastavili kandidatu za menedžerja prodaje.

''Če bi bili Nemci najvišji ljudje na svetu, kako bi to dokazali?'' se je glasilo vprašanje za menedžerja trženja pri podjetju Hewlett-Packard.

V ameriškem telekomunikacijskem gigantu Qualcomm so nekega kandidata za mesto inženirja vprašali naslednje: ''Imate 20 uničljivih žarnic (ki se pokvarijo na določeni višini) in stolpnico s 100 nadstropji. Kako bi določili višino, na kateri se žarnice pokvarijo?''

''Kako bi rešili vprašanje svetovne lakote?'' je zanimalo delodajalce v razvojnem oddelku spletnega prodajnega giganta Amazon.com.

Pri razgovorih za službo je prvi vtis zelo pomemben.
Pri razgovorih za službo je prvi vtis zelo pomemben. FOTO: iStockphoto
Bi znali odgovoriti na ta vprašanja? Odgovore zapišite v komentar pod člankom.

''Nahajate se v čolnu na vesla, ki plava v veliki cisterni, napolnjeni z vodo. Na krovu imate sidro, ki ga vržete v vodo (veriga je dovolj dolga, da je sidro na dnu cisterne). Ali se nivo vode v cisterni dvigne ali spusti?'' Na to je moral odgovoriti kandidat za inženirja pri Tesla Motors.

''Prosim črkujte 'diverticulitis','' je bilo vprašanje za potencialnega računovodjo pri podjetju EMSI Engineering. Divertikulitis je sicer bolezen prebavil.

V zdravstvenem podjetju Epic Systems so kandidatu za projektnega menedžerja postavili matematično vprašanje: ''Imate šopek rož. Vse razen dveh so vrtnice, vse razen dveh sta marjetici, vse razen dveh so tulipani. Koliko rož imate?''

''Če bi bili program iz skupine Microsoft Office, kateri program bi bili?'' pa je zanimalo odgovorne pri podjetju Summit Racing Equipment, ki velja za največje podjetje na svetu z rezervnimi deli za dirkalne avtomobile.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariza Zlatoper
30. 12. 2011 01.13
-5
za vse tiste, ki trdite da so tri rože: še enkrat preberite......Imate šopek rož. Vse razen dveh so vrtnice, vse razen dveh STA marjetici, vse razen dveh so tulipani. Koliko rož imate?'' torej so 4 rože, en tulipan, ena vrtnica in sta dve marjetici!! :)
Tihi91
30. 12. 2011 11.42
+7
Ne, ker bi potem moralo bit : "Vse razen treh so vrtnice, vse razen treh so tulipani, vse razen dveh so marjetice." Razen, če je mišljeno na vrsto rože, ampak pri tako skropuloznem vprašanju, bi moralo potemtakem bit omenjeno da gre za vrsto. Npr. "Vse razen dveh VRST so vrtnice, vse razen dveh VRST so..." Poleg tega mislim, da je vprašanje matematičnega pomena in ne strogo slovničnega, saj bi drugače slovnica razkrila odgovor : "Vse razen dveh JE tulipan, vse razen dveh JE marjetica..." Pa še tako je stavek slovnično zgrešen Tretjič, dvojina je redkost slovanskih jezikov, ki jo za enkrat, kolikor jaz vem, ohranjata slovenščina in srbščina. Dvomim, da je bilo vprašanje zastavljeno v zdravstvenem podjetju Epic Systems prav v slovenščini ali srbščini.
GR.GO.
29. 12. 2011 11.56
-6
Nivo vode ostane na istem, saj si imel sidro vendar čolnu.
Tihi91
29. 12. 2011 19.46
+4
1) Nimam pojma, je pa vprašanje upravičljivo, kajti menedžer prodaje se prav s tem ukvarja in od tega odvisi uspeh oglasa. Verjetno bi imel dostop do statistik. 2) Kakor je rekel frako : "Primerali povprečja zdravstvenih kartotek po svetu" 3) Z bisekcijo, ampak navadno, ne tisto po zlatem rezu, kot je nekdo omenil. Odgovor bi pa lahko bil tudi banalen : "Pogledal na navodila/podatek na embalaži" 4) Ni potrebno reševati svetovno lakoto, dovolj je, da jo nehamo ustvarjati. Zatreti interese največjih svetovnih korporacij in bank, presežek hrane, katere že sedaj ne uspemo porabiti poslati tja. Če bi jim dovolili (ne pomagali, ampak samo prenehali zatirati) razvoj kmetijstva, bi lakota z lahkoto izginila. Že sedaj je matematično jasno, da zemlja, glede na svojo kapaciteto lahko podpira še mnogo krat večje prebivalstvo kot je 7 mrd. 5) Njivo vode se spusti. Masa "dvignjene" oz. izpodrinjene vode, ko je bila sidra na čolnu je enka masi sidre. Ker pa ima sidra večjo gostoto, je bilo izpodrinjenega več volumna vode, kakor ima volumen sidra. V trenutku, ko sidra tika tla oz. ne vleče več čolna dol , je količina vode, ki se "dvigne" zaradi vstopa novega telesa vanjo, manjša od količine vode, ki se "spusti" zaradi tega, ker je čoln postal lažji. (vzgon je vedno enak, ali je na barki ali visi z nje in ne tika tal). 6) bi pač črkoval... :) 7) kot je rekel megla007. 3 rože, marjetico, tulipana in vrtnico. 8) Verjetno je največje podjetje za rezervne dele dirkalnih avtombilov zanimal odgovor Exel :) Tudi meni se je ta misel pojavila takoj...
funkysix
29. 12. 2011 10.18
+0
Nivo vode se spusti. Pri vprašanju o žarnicah: bisekcija kot je rekel bkmt002@yahoo.com, vendar z zlatim rezom in ne 50%... :)
megla007
29. 12. 2011 03.49
-3
- Arhimedov zakon (evreka!): Volumen izpodrinjene vode je enak teži predmeta, torej naj bi bil nivo vode nespremenjen. 100 kg sidro na čolnu izpodriva 100 l vode in ko ga zabrišemo v vodo, naj bi izpodrival enako količino (volumen) vode. - Velikost posameznega prostora je specificirana v gradbenem načrtu oz. nekih zakonskih normativih za poslovne stavbe. Če je posamezen prostor (po gradbenih predpisih za poslovne objekte dotične države) visok 2,8m, potem je žarnica v 60. nadstropju na višini 119,8m (vključenena medetažna armirano-betonska plata v predpisani debelini npr. 20cm IN odšteti pritlični nivo = 0m). Ali pa na 2,8m, če smo v samem prostoru. - Imam pa vrtnico, marjetico in tulipana = 3 rožice.
Caterpillar
29. 12. 2011 11.10
+2
Količina izpodrinjene vode (litersko) NI enaka teži nečesa. Ko je sidro v čolnu, se izpodrine voda zaradi teže sidra in površine čolna, ko pa je sidro v vodi, sama teža nima nobenega vpliva na količino izpodrinjene vode temveč je izpodriv odvisen od volumna sidra (litraže modela).
Caterpillar
29. 12. 2011 11.14
-1
In tudi za to ne moremo pri tem primeru gledati na gostoto sidra, saj imamo vmesni faktor, čoln. Še en primer, stiropor. Stiropor ne potone, pa da se ubiješ. Lahko pa ga imaš 1 tono na paleti, katero postaviš v čoln. Čoln zaradi teže celotne palete stiropora izpodrine vodo, medtem, ko bi celoten stiropor na vodi plaval in izpodrinil minimalno količino vode. Toliko o gostoti. Lahko pa se stiropor na silo potisne pod gladino in izpodriv vode bi bil nekako takšen: (mere stiroporne plošče= MINUS volumen zraka med stiropornimi kroglicami.
megla007
29. 12. 2011 13.34
Caterpillar, a ti izdam eno pomorsko? Ladja se vedno natovarja tako, da so težke zadeve čimbolj na podnu, na palubo se pa lahko potem natovorita les ali stiropor, ali druge "bolj plovne" zadeve, saj s tem povečaš točko vzgona in se ladja ne potopi, kot bi se npr. če bi natovoril prvo les na poden, potem pa bolj težke zadeve na palubo ;) npr. v kakem hudem, zelo valovitem viharju. Mimogrede... vrh ledene gore, predstavlja samo 1/10 ledu, preostalih 9/10 je pod vodo. In, ko se ta led stopi, za koliko se bo povečala gladina morja? Poskus: V litrški kozarec vode, natoči vodo. Označi nivo vode. V kozarec nameči led, da bo plaval. Označi nivo vode 2. Ko se bo led stopil, pa potem napiši, za koliko se je znižala/zvišala gladina. Hej, mogoče dobiš nobelovo nagrado za fiziko ;)
hcaine8
30. 12. 2011 20.56
+1
@megla Če bi šlo samo za plovnost, bi bilo bolje naložiti plovne predmete na dno, ker bi bolj sigurno s svojim celim volumnom prispevali k vzgonu. Poanta nalaganja težkih predmetov na dno je težišče -> stabilnost ladje. Če bi imel vso težo na palubi, bi jo že mali val enostavno obrnil. In pa če led plava, tudi stopljen ne spremeni volumna, sidro je druga zgodba in se strinjam z vsemi ki trdijo, da gladina upade. In pa glede Offica, poleg Excela, bi bili primerno odgovori verjetno še Groove, Access in pa Project, verjetno slednji še najbolj.
modelx
28. 12. 2011 20.08
+5
tisti, ki pri nas iščejo službe, se ne srečujejo z nič bolj butastimi vprašanji. HR knjige so tako ali tako napisane na osnovi svetovanj takim firmam, kot jih omenja članek. In naši faksi to povzemajo kot vrhunsko znanje za selekcioniranje kadrov. In potem ti taki izdelki sedijo na razgovoru nasproti in odločajo o tvoji usodi.
Dr.Rugelj
28. 12. 2011 19.05
+9
...ta vprašanja nimajo nobene zveze z iskanjem in potem z zaposlitvijo - že ko ti postavijo takšna vprašanja lahko spakiraš in greš - ker enostavno nisi lep in ne spadaš v kolektiv lepih - če pa ob lepoti premoreš še slučajno znanje in duhovitost - potem je štorija drugačna,...ženske pa itak morajo računati še na kakšne seksualne ponudbe,... Skratka lepi ljudje imajo prednost - ne smejo biti majhni , biti morajo duhoviti,....šele na koncu jih zanima strokovnost , ker se lahko vsega priučiš - no v Sloveniji je pomembno še to , kar ti piše na diplomi - pa če kaj znaš ali pa ne !!!....zato pa smo tam , kjer smo,...
frako
28. 12. 2011 16.30
+4
ogovori: 1 sanja se mi ne 2. Primerali povprečja zdravstvenih kartotek po svetu 3. vsake 10 nadstropji bi probal eno med nadstropji kjer žarnica dela in ne dela več bi porabil ostale žarnice da bi določil pri keremu nadstropju prenehajo deloveti. V skrajnem primeru bi podatek izvedel ko bi ponucal zadnjo žarnico. 4. znebil bi se velikih koorperacij in s njihovin denarjem ustanovil fond za raziskave kako porizvesti več hrane. 5. mislm da nivo ostane isti sam mi malo višje nad gladino plavamo 6. DIVERTIKULITIS 7. 3 8 Microsoft Exel
Firedancer
28. 12. 2011 17.52
+2
okip1
28. 12. 2011 17.57
-1
mislim, da se nivo vode zniža, ker je gostota sidra večja od gostote vode.
alteran
28. 12. 2011 18.44
+1
Haha @okip1 :) Oprosti ampak tvoj čas fizike bo še prišel :) Če bi imel v roki teoretično rečeno 1 tonsko kocko železa, se nebi nivo vode nič spremenil, ko bi držal samo kocko v roki ali pa jo vrgel v vodo, ker je v obeh primerih izpodriv vode enak. Če bi se ledenik, ki plava v morju stopil, nebi dvignilo gladine vode, če pa bi ledenik, ki je na kopnem padel v morje, bi se pa sama gostota dvignila. Nekako tako razloženo. Poslušaj pri fiziki.
okip1
28. 12. 2011 18.59
+7
Recimo da ima sidro na čolnu 80 kg pri volumnu 10 litrov. Ko je na čolnu izpodriva 80 litrov vode. Ko pa ga vržemo v vodo pa samo 10 litrov. Nivo vode torej upade za 70 litrov volumna.
okip1
28. 12. 2011 19.01
+2
Naredi poiskus, če mi ne verjameš, ali pa nek izračun
frako
28. 12. 2011 21.22
+3
mislm da maš prou okip. sam še zmer je upad minimaln če uporabjamo navadno sidro ni glih kej velko ponavad za čoln ki bi lahko pašou u cisterno :P
profesjonalc
28. 12. 2011 22.53
+0
nevem a sm jst tko zabit al kaj. Npr. podoben poizkus: Če nalijemo vodo v merilni valj do npr. 50mm! In če damo notri kamenček se gladina nebo znižala ni ne bo ostala ista ampak se bo zvišala za prostornino kamenčka!
nik500
28. 12. 2011 14.13
+17
Kaj pravite na tole vprašanje. Ali bi se poročil z mojo hčero ? Jst sem enkrat tako vprašanje zasledil na nekem filmu, ko bančnik vpraša kandidata na razgovoru za službo. Nekaj časa nazaj sem tole vprašanje tudi jaz dobil na tapravem rzagovoru za službo.
SoloSolo
29. 12. 2011 10.22
+2
ha ha mene so vprašali če planiram biti noseča v treh letih....ne vem kaj bom jutri delala, kako naj planiram za 3 leta naprej
Music1
30. 12. 2011 20.45
ja in kakšen je bil odgovor? je zadovoljil vpraševalca?
g33k84
28. 12. 2011 14.09
+16
Meni se pa to niti ne zdi napačna taktika. Je pa problem, če je to odvisno potem od tega, ali dobiš službo ali ne. Marsikdo pride napifla in ustrezno poštirkan na razgovor, ko pa dobi malo drugačno vprašanje, se pa totalno zmede. S tem se preverja iznajdljivost v določeni nepričakovani situaciji, razmišljanje posameznika. Sej vprašanja so trapasta, ampak na trapasto vprašanje gre trapast odgovor in če ga dobro zapakiraš, ga lahko tudi dobro vnovčiš. Men se zdi to čist v redu. Če ma človek ideje in zna razmišlat, mu to ne bo ovira. Zategnjeni in napiflani kadri pa itak odpovejo pri prvem težjem preizkusu.
Krimsky
28. 12. 2011 12.40
+12
Sam sem nekoč med vprašanji dobil naslednjega: »Je prostor raven ali ukrivljen?« Saj sem slutil, kam pes taco moli, a mi nek hudič ni dal miru in sem odločno izstrelil: »Raven!« Gospod je že naredil črtico v vprašalniku, ko sem ga prekinil: »Oprostite, by-the-way, a ima kocka ravne robove?« - »Ne.« - »Ampak to potem ni kocka ...« ~ ~ ~ Uganili ste: nisem dobil tiste službe.
igicza
28. 12. 2011 12.47
+9
pri nas te vprašajo zakaj je teniška žogica kosmata...za moje pojme, bedna psihološka vprašanja...kao da izvejo nekaj o tvoji osebnosti...naj raje strokovna vprašanja postavljajo in te sprašujejo iz stroke.
Vinetou_
28. 12. 2011 12.50
+4
Za delovni kolektiv ni važna zgolj strokovnost - pomembno je tudi, kako se vklopiš v obstoječi kolektiv
Caterpillar
28. 12. 2011 13.25
+0
To sem tel povedat. Ampak sem dobil minuse :)
Caterpillar
28. 12. 2011 12.31
-1
Prvo kot prvo, so to vprašanja za ljudi, od katerih se pričakuje kreativnost, lideršip in smisel za ideje. Ne pa za ljudi, kateri se v pisarni, za ekranom pogovarjajo s sodelavci o laku za nohte... Priznam, so pa ena vprasanja nesmiselna in se gleda pri njihovih odgovorih kreativnost kandidatov in voljo do resevanja problema (razen tisto z rozami, kar je preprosta matematika). Niti ni toliko tuje kot pri nas... Dokaz za nemce? Preprosto bi jih izmeril :) Žarnice vržeš z mize v prvem nadstropju. Je to možno samo v prvem nadstropju? :) Teža sidra ni enakovredna njegovemu volumnu. Če mi dajo podatke, še lahko povem. Imamo 4 rože (2 marjetici, 1 tulipan in 1 vrtnica). Če bi že bil, bi izbiral med Excelom in Accessom.
igicza
28. 12. 2011 12.41
+20
tri rože....ti preprosta matematika....zakaj štiri?
Caterpillar
28. 12. 2011 13.24
-4
daljenc
28. 12. 2011 14.02
+2
bkmt002@yahoo.com
28. 12. 2011 15.06
+3
Pri žarnicah začneš na polovici 50, če crkne greš dol če ne pa gor, pa zopet razdeliš na pol in tako dolgo selekcioniraš dokler ne najdeš. Niti ne rabiš 20 žarnic. Če vržeš sidro in to pade na dno se za njeno maso dvigne čoln in nivo vode ostane enak. rože pa so 3 pri zadnjem bi se strinjal samo z accessom.
Caterpillar
28. 12. 2011 16.40
+0
OK OK, so 3 rože :) Sem * priznam :) Sem pa preprican v moj odgovor glede sidra! Krogla svinca in krogla zraka imata npr. enak premer, in volumen. Teže pa ne!
okip1
28. 12. 2011 18.07
+4
predvidevam, da je gostota sidra večja od gostote vode, ker se drugače ne bi potopil in potem to ne bi bilo sidro, ampak splav
seba81
28. 12. 2011 18.28
+1
@okip1: ni vedno odvisno le od gostote snovi.. ladje še vedno plavajo.. odvisno tudi koliko vode izpodrine..
okip1
28. 12. 2011 18.39
Ladje so izdelane iz kovine ( recimo ), ki ima gostoto večjo od vode, vendar je ta kovina samo na obodu, v sredini pa je gostota praktično nič, v povrečju, pa je gostota manjša od vode, ker bi se drugače potopila.
okip1
28. 12. 2011 18.46
+1
Hočem povedat, da gostota ladje (kot celote- če lahko uporabim ta pojem ) ni enaka gostoti kovine iz katere je narejena
seba81
28. 12. 2011 18.56
Vzemi plastelin, naredi kroglico in ga daj v akvarij.. se bo potopil.. potem vzemi to isto kroglico iz vode, oblikuj čolniček, položi jo na vodo in mi še enkrat razloži to z ladjami..
okip1
28. 12. 2011 19.04
seba81
28. 12. 2011 19.09
+1
igicza
28. 12. 2011 12.23
+7
''Imate šopek rož. Vse razen dveh so vrtnice, vse razen dveh sta marjetici, vse razen dveh so tulipani. Koliko rož imate?''...originalno...“You have a bouquet of flowers. All but two are roses, all but two are daisies, and all but two are tulips. How many flowers do you have?” Torej...vse razen dveh so marjetice...ne sta marjetici...v glavnem odgovor je 3
igicza
28. 12. 2011 12.26
+5
pač....slovenski prevod, toliko o prevajanju in znanju angleščine ....nikoli se nisem učil angleščine..toliko pa vseeno razumem.
fanij
28. 12. 2011 12.16
-14
a niso 4 rožce?? 2 marjetici, 1 vrtnica in 1 tulipan
noire
28. 12. 2011 12.27
+6
povrsniste24kur
28. 12. 2011 11.58
+4
vedel sem, da mi bo žal, če bom to gor odprl, pa vseeno se nisem vzdržal.
povrsniste24kur
28. 12. 2011 11.59
+97
btw, to je v ameriki, pri nas te pa vprašajo, če boš delal za minimalno plačo, druga jih ne zanima.
kameltrajbar
28. 12. 2011 15.41
+2
Firedancer
28. 12. 2011 17.54
+4
Eni niti vprašajo ne... Samo ponudijo, potem pa vzami ali pusti.
Vinetou_
28. 12. 2011 11.50
-22
- nivo vode se dvigne - imam tri rože - Excel
TomcaT69
28. 12. 2011 12.22
+37
h.h
28. 12. 2011 15.14
+0
nivo vode bi ostal enak, če bi bila gostota sidra enaka gostoti vode
Helga_M
28. 12. 2011 15.27
+8
bravo h.h, ampak ker sidro potone vemo da ima sidro večjo gostoto in zato nivo vode upade ko da vrzemo iz colna na tla
okip1
28. 12. 2011 17.58
+1
Tomaž Vodenik
28. 12. 2011 18.03
+2
vsa so bedna vprašanja to postavljajo zato da te takoj izločijo .. če dobiš taka in onaka vprašanja brezvezna ki nimajo kej velik skupnega s službo pol veš da delodajalec nima interesa .. no sj ponavad itak ga nimajo za zaposlovat zato pa smo mladi na cesti ...
seba81
28. 12. 2011 19.01
+1
Že res.. nivo se po teoriji dvigne, ker sidro potone.. hkrati je pa čoln lažji in izpodriva manj vode.. torej posledično nivo spusti.. no?
okip1
28. 12. 2011 19.44
+4
Recimo da ima sidro na čolnu 80 kg pri volumnu 10 litrov. Ko je na čolnu izpodriva 80 litrov vode. Ko pa ga vržemo v vodo pa samo 10 litrov. Nivo vode torej upade za 70 litrov volumna. Pri gostota železa 8000kg na m3
bljak janša
30. 12. 2011 15.08
v šopku so res 3 rože, ampak šopek iz takih rož ni nič kaj lep, kje pa je zelenje. tulipan bo precej hitro umrl, marjetica bo sklonila glavo, vrtnica pa odvrgla listke. Poklanjaj raje živo cvetje.