Zanimivosti

Najodmevnejše kraje umetnin na svetu

Ljubljana, 20. 04. 2010 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Moškisvet.com
Komentarji
1

Cene umetniških del dosegajo več milijonov dolarjev, celo več deset milijonov, želijo pa si jih tako kriminalci kot zbiratelji. Včasih pa sta to celo ena in ista oseba.

Portret Wellingtonskega vojvode – Goya
Portret Wellingtonskega vojvode – Goya FOTO: wikimedia.com

Tatovi umetniških del imajo neke vrste poseben statusni simbol, za kar so predvsem odgovorni mediji, ki s filmi, romani in časopisi večkrat prikazujejo tatove kot sofisticirane svetovljane, ki veliko potujejo in se zabavajo z lepimi dekleti.

Kempton Bunton, ki je leta 1961 iz nacionalne londonske galerije ukradel sliko slikarja Goye Wellingtonski vojvoda, je bil brezposelni voznik avtobusa. Sliko, vredno približno 300.000 evrov, je ukradel, da bi z denarjem od odkupnine pomagal revnim. Kempton je moral za tri mesece v zapor.

Varnostniki nacionalnega antropološkega muzeja v Mehiki, ki so se leta 1985 zjutraj vrnili v službo, so presenečeni odkrili, da so neznanci iz muzeja odnesli 140 dragocenih predmetov. Samo ena od vaz, ki so jo neznanci odnesli, je bila vredna 20 milijonov dolarjev. Še danes je rop tega mehiškega muzeja znan kot ena največjih kraj dragocenih predmetov v zgodovini. Šele po dogodku je muzej priznal, da jim je alarmni sistem odpovedal že pred tremi leti in da ga nikoli niso popravili.

Vsake toliko časa se zgodijo spektakularni ropi muzejev ali galerij in tatovi navadno točno vedo, kateri so najbolj vredni predmeti. Nekatere predmete jim sčasoma uspe vrniti, drugi ostanejo skriti, verjetno v zasebnih zbirkah milijonarjev.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SouthPark
20. 04. 2010 10.18
Kaj pa kraja Mona Lise, ko je bila slika dve leti pod posteljo v podstrešnem stanovanju?