Slovenija

Nemec v Sloveniji odkril meteorit

Jesenice, 08. 07. 2009 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neki Nemec trdi, da je v gozdu blizu Jesenic našel kos meteorita, ki naj bi v začetku aprila padel na Zemljo. Težak je nekaj več kot dva kilograma, znanstveniki pa bodo potrdili, ali ima Nemec prav.

Je Nemec pri Jesenicah res odkril meteorit?
Je Nemec pri Jesenicah res odkril meteorit? FOTO: Reuters
Nemec je že marca odkril kos meteorita, ki je januarja padel na danski otok Lolland.

Nemec Thomas Grau je po lastnih navedbah v Sloveniji odkril redek meteorit. Grau je v torek sporočil, da je v gozdu blizu Jesenic našel 2,35 kilograma težak kos kamnine iz vesolja. Po njegovih navedbah je meteorit 9. aprila padel in se razlomil na območju Karavank, sam pa ga je odkril maja.

Aprila, ko naj bi meteorit treščil na tla, naj bi številni prebivalci to zaznali, vendar pa so bili prepričani, da so čutili potres. Nastalo je namreč močno grmenje, zaradi katerega so se zatresla stekla, dva dni pred tem pa je uničujoč potres stresel Italijo, je povedal Grau. 

Avstrijski mediji so sicer takrat poročali, da je ljudi na obeh straneh meje prestrašila močna eksplozija na nebu. Da je na veliki višini eksplodiral meteorit, so potrdili tudi na observatoriju v Osojščici.

Grauovo odkritje naj bi sedaj preiskali znanstveniki v več evropskih državah. Ti bodo med drugim razjasnili tudi izvor in starost meteorita.

Nemec le evidentiral najdbo

Iz Prirodoslovnega muzeja so ob tem sporočili, da je 9. aprila letos na nebu nad severozahodno Slovenijo in Južno Avstrijo res zažarel meteor, zaradi česar je obstajala tudi možnost padca meteorita. Maja ga je nato našel Jožef Pretnar z Bojano Krajnc in o tem obvestil Tomasa Graua, ki je najdbo v Sloveniji evidentiral.

Vzorce zdaj podrobno analizirajo, pri čemer slovenski strokovnjaki sodelujejo s tujimi. O rezultatih bodo javnost obvestili takoj, ko bodo informacije celovite, še sporočajo iz Prirodoslovnega muzeja.

V Sloveniji za zdaj le eden

Na Slovenskem so doslej našli en sam meteorit – leta 1908 je padel v bližino Avč v Soški dolini, hranijo pa ga na Dunaju. Tehta nekaj več kot kilogram, je srpaste oblike in meri 11 x 8,5 x 5 cm. Gre za železov meteorit, med sestavinami pa so odkrili tudi nekaj zlata.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoriKonj
09. 07. 2009 15.19
upp: tako je, naučimo se od tega, da se vsaka najdba in iznajdba najprej zaklene v omaro, potem registrira, in šele potem reklamira po medijih z imenom in priimkom avtorja in/ali lastnika. Grau bi lahko izvedel od nemške tiskovne agencije ali iz časopisa, če bi pa še en ali dva dni več taval po Karavankah bi bilo pa to le v dobro njegovega zdravja in lastnika hotela, kjer je bival. Grau se je izkazal za nepoštenega častihlepneža.
upp
09. 07. 2009 13.01
Meteorid je bil najden po naklučju. Edini, ki ga je iskal z namenom je bil Grau, vendar ga je iskal na napačnem kraju na pobočjih Karavank ! Najditelj je meteorit našel na Mežaklji ( planota, ki je del Julijskih Alp ), kamor se je odpravil s povsem drugimi nameni in kamor zahaja kot domačin z Gorij zelo pogosto. Najditelj je o najdbi obvestil strokovnjake s Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani, ki ga imajo tudi v hrambi in tudi Graua, da ga nebi " revež " iskal še kdo ve koliko časa ! Sreča je, da ga je našel domačin in ne Grau, ki je bil daleč od najdbe, ker bi bil drugače za Slovenijo verjetno res zgubljen !
Ramzess
09. 07. 2009 12.27
Ca6e="Iz tega članka se dobro razbere koliko resnice hoče prekriti vlada in njihove institucije, zakaj že prej niso dali izjave, zakaj so jo dali šele takrat, ko je novica prišla na dan iz Človekovih ust. To zame ni demokracija, da prestrašeni ljudje, ker mislijo da bo sledil še kakšen "potres", ne spijo v svojih hišah, zakaj? Mi lahko to kdo objasne, zakaj observatorij v osojščici, ni nenadoma dal izjave da gre lahko za meteorit." Zanimivo vprašanje. Članek so malo popravili, ta nemec Tomas Grau ni sam našel meteorita, pač nekdo nekdo drug, poleg tega pa je strokovnjak na tem področju in član evropskega metoritskega združenja. Članek dopolnjen, a še vedno brez bistvenih podatkov, ki kažejo da ne gre za naključno najdbo, prvotna verzija je bila res amaterska, sem vedel.
Damir Zor?i?
09. 07. 2009 10.12
NoriKonj - vprašaj ta naša dva in muzej zakaj se zdaj lahko Nemec hvali s tem. Ker se pri nas nikomur ne da sploh nič delat, pa potem druugi namesto nas kopljejo ceste, pa naj še odnašajo take kamne kaj češ ;)
NoriKonj
09. 07. 2009 02.25
Strugy: dejstvo ostane, če Nemec nebi vedel, nebi mogel napolniti Nemških medijev z lastno hvalo. Komu se pripisuje najdba v sLOVEniji je jasno, Nemci so pa napihnjeni kot žabe, ker je "njihov znanstvenik" (znanstvenik???) odkril zaklad v "zaostali in primitivni" južni sosedi. Bi bilo dobro, da se od tega nučimo ne biti naivni. Najprej požanjimo, shranimo v kaščo in zaklenimo vrata, potem pačakajmo še malo in nazadnje povejmo celemu svetu, ne enemu častihlepnežu.
Strugy
08. 07. 2009 20.42
@redoljub kar se tiče tega meteorita, ki ga opisuješ je padel elta 1908 v Avčah iz česar lahko povzamemo da je tvoje znanje geografije na nuli. @mi23jo meteorit je priletel v skalo in se raztreščil. ni bil najden v enem kosu ampak v drobcih. največji je tehtal po mojih ocenah približno kilogram.
Strugy
08. 07. 2009 20.32
@NoriKonj Istočasno ko je bil obveščen Grau je bil obveščen tudi Prirodoslovni muzej tako da ne govort takih stvari ker ne poznaš ozadja. Tudi ko se je pojavila novica od Graua je bil muzej obveščen o lažeh nemca. Tako da se ta najdba še vedno pripisuje J.P. in B.K.
Strugy
08. 07. 2009 20.27
1. Ni ga našel nemec amapak slovenc. 2. Ni bil najden v Karavankah ampak na Mežaklji (Grau ga je iskal v Karavankah ampak se je zmotil v izračunih za 5-10 km zračne razlike. op.p) 3. Če gospod J.P. nebi obvestil Graua bi le ta verjetno še danes se pravi že drugi mesec brskal po Karavankah za meteoritom. 4. Prirodoslovni muzej je bil obveščen o Grauovih besedah. :D Bil pa je pravi meteorit, ker sem ga videl na lastne oči. Pa LP
NoExit
08. 07. 2009 19.41
Dokler padajo meteoriti še ni panike, ko bo padel pa asteorid ,pa nam nebo treba komentarjev več pisat !
skyline44
08. 07. 2009 18.16
meteorit je prišel skupaj z janšo in pahorjem
insaner
08. 07. 2009 18.15
takih "meteroritov" je iz časov plavžov v okolici jesenic ogromno
NoriKonj
08. 07. 2009 17.51
Zdaj naj nam Jožef Pretnar in Bojana Krajnc pojasnita zakaj sta bila tako naivna in sta najprej obvestila tajčerja namesto domače inštitucije in medije. Najdba je njuna, Thomas Grau pa zdaj kokodajsa s tujim perjem. Vsa čast mu za lov medveda ni on ustrelil, Nemški mediji so pa polni njegovih samohval.
odbogaposlan
08. 07. 2009 17.47
pa še kaj.... kje v železarni jesenice pri Mazziniju na odpadu xe,xe
CezDrnInStrn
08. 07. 2009 17.39
Samo ko je pa padel, je pa fejst počilo!Sem ravno na balkonu kadil! Sem mislil, da se spet kakšen sosed z bombo igra ;)
polo19sdi
08. 07. 2009 17.33
Pa sem mislil, da sem ga dobro skril.
delavcek
08. 07. 2009 17.02
No končno ste le odkrili da je meteorit našel naš Gorjanc in ne *lovec na meteorite* g. Grau,ki je na hitro hotel požet slavo. Svaka čast Gorjancu in njegovi punci. Kapo dol.
IbrMudel
08. 07. 2009 15.55
upp: "Meteorit se nahaja na varnem pri najbolj kompetentni ustanovi za te stvari v Sloveniji kamor tudi sodi !" Aja, heh, in kje je to? spektra2009 "ne vem zakaj bi bila to laž,če je pa čisto možno,da je res meteorit ali mislite,da v Sloveniji ne more pristati meteorit iz vesolja ste pa res nekateri arogantni." Seveda lahko "pristane", a do sedaj je bil v Sloveniji NAJDEN le EN.....leta 1908.......
Comster
08. 07. 2009 15.10
A je imel Nemec vinjeto?
upp
08. 07. 2009 15.09
Ja res je verjetno meteroit, samo ni ga našel Nemec, ampak Slovenec !!!! Trditev, da ga je našel Nemec, ki ga je res iskal ni resnična !
Smallville2011
08. 07. 2009 15.04
ne vem zakaj bi bila to laž,če je pa čisto možno,da je res meteorit ali mislite,da v Sloveniji ne more pristati meteorit iz vesolja ste pa res nekateri arogantni.