Zanimivosti

Nikolo Teslo predlagali za svetnika?

Zagreb, 26. 07. 2012 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveni sklad Nikola Tesla iz Philadelphie v ZDA je v začetku junija predlagal vrhu Srbske pravoslavne cerkve, naj razglasi Teslo za svetnika. Idejo so podprli tudi navdušenci nad znanstvenim delom Tesle iz vrste držav.

"Oboževanje Nikole Tesle je vzdignjeno v nebeške višine, zato njegovi mladi privrženci iz celega sveta predlagajo, da bi bil Srb razglašen za svetnika. Predlog je podpisalo nekaj sto ljudi in smo ga izročili Srbski pravoslavni cerkvi," je izjavila tiskovna predstavnica Teslinega sklada Mirna Momčičević.

Kip Nikole Tesla
Kip Nikole Tesla FOTO: Reuters

"Tesla je bil sveti duh, človek, ki je zgodaj spoznal boga, potem pa tudi nebeška prostranstva in kozmično energijo," je izpostavil predsednik sklada Nikola Lončar, ki je pred petimi leti začel zbirati podpise za kanonizacijo Tesle kot svetnika. Lončar je dodal, da so njegovi predniki iz Like na Hrvaškem, kjer je bil rojen tudi Tesla, vedno govorili, da je bil Nikola otrok cerkve in hlapec božji.

Nikola Tesla
Nikola Tesla FOTO: YouTube
Mladi privrženci Tesle iz ZDA predstavljajo njegove ideje o svobodni energiji kot civilizacijsko iznajdbo, ki lahko reši civilizacijo pred onesnaženjem, in zato podpirajo predlog, da bi Teslo razglasili za svetnika.

V skladu poudarjajo, da je Tesla tudi danes ena izmed najbolj priljubljenih osebnosti na svetu ter da je na spletnem brskalniku Google o slavnem znanstveniku približno 15 milijonov informacij.

Beograjski časnik Večernje novosti sicer dodaja, da so možnosti za razglasitev Tesle za svetnika majhne, ker Srbska pravoslavna cerkev za razliko od Rimskokatoliške cerkve nima natančno določenega postopka kanonizacije.

Za svetnika je treba izpolniti določene pogoje, med katerimi Srbska pravoslavna cerkev predvsem izpostavlja dejstvo, ali je bil kandidat resničen vernik ter ali je umrl za vero in narod.

Večernje novosti spominjajo, da je Srbska pravoslavna cerkev nazadnje letošnjo pomlad razglasila za svetnike 60 mučenikov iz Momićev pri Podgorici v Črni gori, ki so jih v 17. stoletju umorili Turki.

Muzej Nikole Tesle
Muzej Nikole Tesle FOTO: Reuters

Nikola Tesla se je rodil leta 1856 v Smiljanih pri Gospiću, umrl pa je leta 1943 v New Yorku. Teslov oče Milutin je bil pravoslavni duhovnik, veliki znanstvenik pa je rad poudarjal, da je ponosen na svoje srbsko poreklo in hrvaško domovino. Najbolj znan je po izumih na področju elektrotehnike, magnetizma in radiotehnike, ki so pripeljali do sodobne uporabe električne energije.

Med njegovimi več kot 700 znanstvenimi patenti so najbolj znani izmenični večfazni električni sistemi, navitje, znano kot Teslov transformator in turbina brez lopatic, po njegovih načrtih pa so izdelali tudi prvo hidroelektrarno na reki Niagari.
 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
31. 07. 2012 23.39
+1
Delal je čudeže.
Geronemo
26. 07. 2012 15.55
+18
In tako bo čez 10 let cerkev lahko trdila, da je odkritje izmeničnega toka, elektro motorja, itd... božje delo....