Zanimivosti

Oblačenje je del neverbalne komunikacije, ki je do petkrat močnejša od besed

Ljubljana, 19. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začel se je ljubljanski teden mode, na katerem bo svojo kolekcijo oblačil predstavila tudi Maja Ferme. Mi smo se z njo pogovarjali o pravilnih poslovnega oblačenja. V prvem prispevku smo z modno oblikovalko razpravljali o tem, če jih Slovenci sploh poznamo in če jih znamo izkoristiti sebi v prid?

Maja Ferme
Maja Ferme FOTO: Robert Ribič, Makeup&hair:MichaelBaumSalon, Ženska poslovna modna obleka: MajaFermefashion
Zakaj naj bi sploh poznali in upoštevali pravila poslovnega oblačenja?

Oblačenje je del neverbalne komunikacije, ki je do petkrat močnejša od besed. Še preden smo zmožni spregovoriti, si na podlagi naše zunanje podobe sogovornik ustvari mnenje o nas.

Danes ima že vsak poslovni subjekt vizitko, s katero se predstavi, kaj pa primerno poslovno obleko, ki je po raziskavah sodeč še veliko učinkovitejša od katerekoli vizitke? Koliko ljudi res nameni pozornost primernemu oblačilu, kaj šele modnim smernicam na delovnem mestu, ki lahko pozitivno vpliva na njegovo počutje in na odzive okolice?
Z obleko naredimo prvi vtis na človeka, z njo se predstavimo. Prvi vtis je zelo pomemben in z nobenim drugim srečanjem ne moremo tega vtisa popraviti oziroma spremeniti.

Kaj lahko torej sporočimo s primernim poslovnim oblačenjem?

Kadar se oblečemo v primerna poslovna oblačila in kadar prevzamemo ustrezen jezik, govorico telesa in vedenje, identificiramo sebe, svoj status in položaj. Družbi in posamezniku lahko tako izkažemo spoštovanje, olajšamo komunikacijo in odnose s sogovorniki, kar vodi do boljših, predvsem pa hitrejših poslovnih rezultatov, kar je danes pri hitrem tempu izredno pomembno. Če gremo še korak naprej in skušamo vnesti v poslovno oblačenje aktualne modne smernice, ki so pisane na kožo našemu osebnemu stilu, pa pokažemo, da smo v toku s časom, da vemo kaj se dogaja okoli nas, da nismo zaspali. Moda namreč ni nič drugega kot odraz trenutnega časa, v katerem živimo.

Moda je torej odraz družbenih, političnih, kulturnih … sprememb?

Tako je in še mnogo več. Odprta ramena, ki so kraljevala to sezono kot ena očitnejših modnih smernic, izhajajo iz starega pregovora, da ženske prenašamo vso težo življenja na svojih ramenih. Nežno zaobljene odprtine v ramenskem delu pa obenem poudarjajo žensko senzibilnost, ki se prepleta z njihovo neustavljivo močjo in vedno večjo odgovornostjo v današnjem času. Torej govorimo o položaju žensk v tem obdobju. In tako bi lahko razložili čisto vsako modno smernico. Zato je pomembno, da vemo, kaj pomeni kakšna modna smernica in jo znamo nato pravilno vkomponirati v naše poslovno oblačenje, saj bomo s tem povedali veliko o sebi.

Začel se je teden mode in predstavitev novih modnih smernic. Vemo, da so vaše stranke številne uspešne poslovne ženske. Kakšno kolekcijo boste predstavili letos zanje?

V letošnji kolekciji se odražajo določene zelo aktualne modne smernice, ki so vkomponirane v posamezne kose na pretanjen način. Letošnja kolekcija slavi žensko, ki je kot dragulj; ostrih faset, vibrirajočih barv, unikaten in neprecenljiv. Tako kot vedno sem uporabila razkošne naravne tkanine bogatih barvnih tonov, ki vabijo k druženju in užitku pri tem pa mehko ovijajo telo in omogočajo ženski, da se počuti dragoceno.

Katera so tista osnovna pravila poslovnega oblačenja, ki bi jih morala poznati uspešna poslovna ženska?

Mislim, da osnovna pravila poslovnega oblačenja, ki jim pravim štiri zlata pravila poslovnega oblačenja, uspešne poslovne ženske že dobro poznajo, le nadgrajujejo jih še.

Pa vendar za tiste, ki tega še ne vedo, kaj so neprimerna oblačila in obutev?

Preveliki ženski dekolteji, izredno kratka mini krila, previsoke pete, pri moških srajce iz pretankih tkanin, ki razkrivajo prsne dlake in bradavice, neposrečene kombinacije preveč bleščečih tkanin, vzorcev in strukturiranih materialov naenkrat itd..

Sklepna misel:

Pravila so tukaj, da se jih naučimo vendar tudi nadgradimo. Problem na trgu in tudi pri številnih predavateljih je, da zagovarjajo starinske kodekse. Zdaj je sodoben čas in stara pravila je potrebno nadgraditi, predvsem pa vanje vkomkomponirati sodobne modne smernice in tako oblikovati lasten stil.

Model
Model FOTO: Robert Ribič, Model: Anej S., Makeup&hair:MichaelBaumSalon, Moška business casual modna obleka: MajaFermefashion
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
19. 09. 2016 14.48
+0
Tale obleka na Maji je čudovite barve in lepo krojena!
periot22
19. 09. 2016 10.17
+12
Ne razumem ljudi,ki navlečejo na sebe vse kar je moderno ne glede na izgled , ki ima velikokrat slab izgled!!!!!!!!!!!!!
Iluzionist
19. 09. 2016 10.10
+10
res je petkrat močnjejše od besed, v mini kikli in z globokim izrezom na razgovor za službo in kar naenkrat ni več pomembno, kaj govori
Dont.Panic
19. 09. 2016 12.43
+4
In taka oseba bo zares opravila delo? Dobro,ce jo zaposlis za lastne potrebe,potem stima,za delo bo pa vseeno zaposliti se dodatnega delavca. Sploh pa taksne zenske mecejo slabo luc na vse druge,ki si ne zelijo biti samo kosi mesa ampak zelijo resno delo brez seksisticnih opazk. Zelo dobro je opisala kako mora poslovna zenska (ki zeli,da se jo jemlje resno in je sposobna) izgledati.
49mf5k0d
19. 09. 2016 13.48
+1
boga ženska - mora se zelo potruditi, da jo jemljejo resno ...
bus303
19. 09. 2016 08.43
+6
Zastonj reklama al kako?