Zanimivosti

Obletnica Titove smrti

Beograd/Kumrovec, 04. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na današnji dan pred 23 leti je umrl predsednik nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito. Na njegov grob v Hiši cvetja v Beogradu so cvetje položili soproga Jovanka, člani njegove družine, preživeli soborci in njegovi občudovalci.

Danes mineva 23 let od smrti Josipa Broza Tita
Danes mineva 23 let od smrti Josipa Broza Tita FOTO: Reuters

Zadnja tri leta se število obiskovalcev Hiše cvetja povečuje, največ obiskovalcev z območja nekdanje SFRJ pa prihaja iz Slovenije.

Beograjski mediji so obletnico Titove smrti omenjali le mimogrede. Poudarjali so predvsem, da je bil Tito v drugi svetovni vojni na čelu partizanskega boja proti okupatorjem. Veliko mednarodno pozornost je Tito izval leta 1948, ko se je uprl Stalinovem poskusu discipliniranja jugoslovanskih komunistov. Prav tako ga omenjajo kot enega izmed soustanoviteljev gibanja neuvrščenih.

Titova rojstna hiša
Titova rojstna hiša FOTO: POP TV

Obletnico Titove smrti so obeležili tudi v njegovem rojstnem kraju Kumrovcu. Kumrovec sicer vsak vikend obišče kar nekaj turistov, danes pa je bilo med njimi največ tistih, ki so Tita tudi osebno poznali. Spomine je obujalo kakih 300 nekdanjih partizanov s Hrvaške, iz Slovenije in BiH, slovesnosti pa so se udeležili tudi turisti iz Skandinavije.

Josip Broz Tito se je rodil leta 1892 v Kumrovcu, umrl pa je leta 1980 v Ljubljani. Njegovega pogreba 8. maja 1980 v Beogradu se je udeležilo 209 delegacij iz 127 držav. Na zadnji poti od Ljubljane do Beograda, kamor so krsto odpeljali s Titovim modrim vlakom, se je zbrala nepregledna množica objokanih ljudi.

Kljub Titovemu avtoritarnemu in razkošnemu slogu vladanja je Zahod cenil njegovo vodenje narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno in upor proti Stalinu v informbirojevskemu sporu Jugoslavije s Sovjetsko zvezo.