Zanimivosti

Očala so cool!

Ohio, 16. 05. 2008 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Otroci, ki so nosili očala, so med sošolci že od nekdaj veljali za "piflarje". Časi se menjajo in zdaj so očalarji "cool".

Stereotip o otrocih z očali se menja. Še pred leti so bili sošolcem povsem nezanimivi in neprivlačni, pogosto so bili predmet posmeha. Zadnja študija, ki so jo opravili na univerzi v Ohiu, pa je pokazala, da se časi menjajo. Zdaj so osnovnošolci z očali "nenavadni" in "cool".

Otroci z očali so zdaj med sošolci najbolj priljubljeni.
Otroci z očali so zdaj med sošolci najbolj priljubljeni. FOTO:


V raziskavi so sodelovali otroci v starosti od 6 do 10 let. Pokazali so jim fotografije sošolk in sošolcev, od katerih nekateri nosijo očala. Mladi anketiranci so sošolce ocenjevali po simpatičnosti, inteligenci, sposobnostih, navedli pa so tudi, s kom bi se želeli najraje družiti. Otroke, ki nosijo očala, so ocenili kot bolj inteligentne, bolj iskrene in boljše prijatelje od tistih, ki očal ne nosijo.

Razlogov za spremembe je več. Ugotavljajo namreč, da so mediji v zadnjih letih precej bolj naklonjeno poročali o ljudeh, ki nosijo očala. K večji priljubljenosti očal so nedvomno pripomogle tudi knjige in filmi o Harryju Potterju. Tudi v televizijskih reklamah vse pogosteje nastopajo osebe z očali, ki so privlačne in šarmantne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naamah
18. 05. 2008 23.44
js sm tud to opazila. vcasih ce si meu ocala si biu "speglar" zdj pa ne vec. in ce bi bla ocala se zmer taka "sramota" ne bi ljudje imeli ocala ki so opazna in vpadljiva. na otroku mi je pa prou simpaticno vidt ocala :)
LoLiPooP.
17. 05. 2008 20.50
ahh to pa sploh ni res. čist odvisn je od folka. Pač enim je res lajf da se norčujejo iz tistih k mamo očala enim se pa to zdi navadn. sama mam zdaj leče in se velik bolje počutm. :) Sicer pa, če bi se tole res uveljavilo bi blo carsko :)
dodoman.20@gmail.com
17. 05. 2008 15.57
koldeksi..narobe misliš..moj (zdaj 7 letni) bratec ima očala že..cca 2 leti....in se nikoli mu nihče ni posmehoval in bil stereotipen do njega zaradi očal... stereotipi se menjajo.....izginejo pa žal ne:)
Klavdija Kopina 1
17. 05. 2008 15.23
yeeee ... Kje je bil ta prispevk in miselnost pred hmm ... nekaj leti? Čeprav mislim, da pri nas še vedno veljajo isti stereotipi, ne glede na raziskave.
hitra.bejba
17. 05. 2008 13.46
jaz mam tud očala...in sem res kul! :)))))))
dodoman.20@gmail.com
16. 05. 2008 21.02
p.s. v vaše totalno neznanje opazovati okolico....harry poter nima blage veze z ql očali pri frocekih...
dodoman.20@gmail.com
16. 05. 2008 20.58
da poučim psihologe in psihiatre... cool in ne-cool nastaja na podlagi količine... včasih je bilo očalarjev bore malo in zatorej so bili drugačni.. dandanes jih je dosti več....zatoj bolj normalno..... isto je z dlakami na telesu...včasih je bilo ql imet lase na glavi....zdaj čimkrajše.... včasih, če si bil kosmat po telesu si bil taprav dec...zdaj si ogaben medved...in so sexy bolj zdepilirani bradi piti... tko to pač gre....:)