Zanimivosti

Odvisnost od Harryja Potterja

New York, 03. 03. 2008 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški psiholog je odkril, da ljubitelji knjig o Harryju Potterju pogosto trpijo za abstinenčno krizo.

Jeffrey Rudski je študijo izvedel med več tisoč najbolj gorečimi oboževalci Harryja Potterja. Pri vsakem desetem bralcu je odkril simptome abstinenčne krize, za katero so značilne depresije, izguba apetita in nespečnost.

V Ameriki postaja med mladimi odvisnost od Harryja Potterja že kronična.
V Ameriki postaja med mladimi odvisnost od Harryja Potterja že kronična. FOTO:

Kar 20 odstotkov vseh vprašanih pa je priznalo, da so na robu odvisnosti. Glede na to, da so knjige J. K. Rowling prodane v nakladi 400 milijonov izvodov, bi lahko število odvisnikov od literarnega junaka merili v milijonih.

Rudski je študijo izvedel s pomočjo lestvice, ki jo uporabljajo pri kadilcih, le besedo cigareta je zamenjal z naslovom zadnje knjige o Harryju Potterju.

Ta ga je pripeljala do ugotovitve, da je 10 odstotkov bralcev po prebrani knjigi ure in ure sedelo in razmišljalo o vsebini. Ukvarjali so se z aktivnostmi, povezanimi s knjigo, izgubili so apetit, pojavili pa sta se tudi nespečnost in razdražljivost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarkos_kav@email.si
06. 03. 2008 00.34
izsopajo? tako deluje ampak to zato, ker je amerika ogromna z veliko prebivalci. torej valda z veliko glupimi. mislim da razmerje ni drugje drugače. ampak v medije pa pridejo samo negativne stvari...
Ramzess
05. 03. 2008 11.28
"cel komplet je od lanskega junija ali julija, ne vem, že zunaj, na žalost" Nekaj mesecev razlike ne spremeni ničesar, a je kljub temu prezgodaj za študijo, na ničkaj zanesljivih temeljih. "tebe pa prosim da nehaš blatiti američane, ker ni noben nič bolši. Večina vsakega naroda slepo sledi politikom in medijem, ki jih na ta način določajo..." Nikakor ne blatim američanov, čeprav moraš proznati, da s s svojimi superlativi, ki so posledica vemo česa, kar malce izstopajo, sicer pa tudi drugi narodi res niso nič boljši, imenovalec je povsod enak.
tarkos_kav@email.si
05. 03. 2008 01.21
Harry Potter, Rihanna; Britney Spears; Tokio Hotel, Tom Cruis. Vedno so neke popularne osebnost s katerimi se mladi identificirajo. Harryjevi privrženci nonstop berejo knjige imajo sigurno veliko postrov Harryja itd. 50cent-ovi oboževalci nosijo hlače do kolen, se družijo v gangih, govorijo na vlko o dnaru pa tak. Malo karikiram, ampak mislim da nisem daleč od resnice. Normalna je naklonjenost nekemu zvezdniku ampak vprašanje je kje je meja med tem in pa nezdravo obsedenostjo. Ta psiholog pa naj se kar skrije. Knjiga je nekaj najlepšega in ti lahko da veliko veliko. Zdaj je Harry Potter, malo kasneje Gospodar prstanov in otrok bo vzljubil knjige hvalabogu. Igor Gojčič tebe pa prosim da nehaš blatiti američane, ker ni noben nič bolši. Večina vsakega naroda slepo sledi politikom in medijem, ki jih na ta način določajo...
wish-mistress@hotmail.com
04. 03. 2008 22.08
dodoman.20, ti si brezupen primerek. mogoče res vsak lahko spiše svoje fantazije, ne more pa jih vsak spisati zanimivo. me pa reees zanima, kakšna bi bila tvoja knjiga. razmišljaš pa čist otročje. "k vragu s knjigami, bom raj filmček pogledu". :S :S :S igor.gojcic: cel komplet je od lanskega junija ali julija, ne vem, že zunaj, na žalost :)
dodoman.20@gmail.com
04. 03. 2008 14.46
Drugače pa me knjige niti ne zanimajo.....si že raje pogledam dober film ali risanko....pa zato ne dobim nič več pameti še manj pa neumnosti:) konc koncev se oboje gleda ali bere za razburjenje lastne domišlije in ne za rešitev sveta...
dodoman.20@gmail.com
04. 03. 2008 14.44
wish-mistress in lusesita....kot sem rekel..vsak lahko spiše svoje fantazije..vprašanje pa je če so te všeč tudi drugim... torej, če jaz spišem svojo zgodbo, še ne pomeni, da bo vam všeč.... v primeru hary pokerja, pač ljudem ugaja zgodba... še vedno pa je to zgolj pisanje lastnih fantazij:) za primer: james bond pisec je zgolj pisal to kar si je želel v lastni iluziji na lastnem delovnem mestu... šef, ki ga omenjajo v jamesu bondu je tudi realno bil šef pisca... rezultat?...uspešni filmi znani po vsem svetu.... enako je z poterjem in ostalimi knjigami....lektorstvo inp. tko ali tko opravlja kdo drug....pisatelj samo skicira osnovo:)
Ramzess
04. 03. 2008 12.34
Wish-mistress="hih, cofek, filmi, še posebej tazadnji, ne pokažejo niti polovice tega, kar je v knjigah." Moram reči, da to kar drži, iz lastnih izkušenj vem, da v filmih ni marsičersa tistega kar je v knjigi, poleg cenzure obstajajo še drugi razlogi. "Pri vsakem desetem bralcu je odkril simptome abstinenčne krize, za katero so značilne depresije, izguba apetita in nespečnost." Niti cel komplet ni še izdan, pa ta američan dela že cele študije, nekateri res ne zapravljajo časa. Da pa je zadeva še bolj ironična, in nesmiselna, je uporabil lestvico ocenjeva namenjeno kadilcem (Rudski je študijo izvedel s pomočjo lestvice, ki jo uporabljajo pri kadilcih, le besedo cigareta je zamenjal z naslovom zadnje knjige o Harryju Potterju. ), čeprav gotovo obstajajo ocenjevalne lestvice za ti. 'knjigožere'. Kako naj bo taka študija sploh poštena in verodostojna. Imam občutek, da za študijo tega američana, presneto spet američan, stoji nekaj povsem drugega, neprijetnega. Čemu je dejansko namenjena ta izkrivljena resnica?
edita_madam_6@hotmail.com
04. 03. 2008 12.29
MaAaRiIinNa- Mislm res kakšna pisava je to?? :O Pa sej je Harry Pottr zanimiv, sam da bi bla TOOOOK obsedena z njim. Ne hvala, poznam pa kolegico ki pa je obsedena in vrjamte NI NORMALNO!! Lp
lusesita@email.si
04. 03. 2008 10.50
@cofek- to da knjig ne bereš, ni nekaj da bi se hvalil! Filmi HP-ja so zanič in niti 20% ne pokažejo tisto kar je v knjigi! @dodoman.20- ja pa daj ti napiši svojo fantazijo, pa jo bomo potem primerjali! Kot sem napisala prvo preberte in pol komentirajte! Wish-mistress tnx za podporo ;)
wish-mistress@hotmail.com
03. 03. 2008 23.36
hih, cofek, filmi, še posebej tazadnji, ne pokažejo niti polovice tega, kar je v knjigah. x)
cofek@auspuh.com
03. 03. 2008 21.37
rajsi sem si film pogledal, kak pa knjigo prebral. ze itak knjige ne berem. tak da.. film mi vse na kratko pokaze, pa 90% znam, kaj se dogaja.. ce pa bi knjigo bral, bi se zgubil:D
wish-mistress@hotmail.com
03. 03. 2008 20.09
dodoman.20, kar začni, ko bo izšla tvoja knjiga, bom tudi izjavi verjela. MaAaRiIinNa, nekdo, ko še pisat ne zna normalno, se pa tu res nima kaj oglašat. o bedarijah in koristnejšem zapravljanju cajta pa ob tvoji pisavi tudi rajši ne bi razpravljali. glede knjig se pa popolnoma strinjam z lusesito. da so knjige zanič najbolj tuli folk, ki jih še povohal ni, ne da bi jih prebral. preberte pa pol pluvajte.
dodoman.20@gmail.com
03. 03. 2008 15.46
lusesita.....vsak bedak laho piše svoje fantazije....če pa so te ljudem všeč je pa drugo... v nobeni knjigi ni nobene genialnosti..so zgolj načini razmišljanja pisateljev....
Klemen_m
03. 03. 2008 15.11
MaRRInaAA BolŠ De PiŠŠeŠŠ SkoZZ Z mAlImI ČrKaMII iN BReZz LočilL KoT Pa tA sPaKedRalŠčIna K jo Ti pIšEšš!!! Ne vem a še nisi pršla do prvega razreda, al pa morš it še enkrat!
lusesita@email.si
03. 03. 2008 14.59
Dokler ne boste prebrali teh knjig, ne morete razumet! Takšno knjigo lahko napiše samo genij- ni fora v tem, da je vse izmišljeno ampak... Preberte in se prepričajte! Zato ne govorte nekaj kar tje v tri dni! Dobre knjige so to, za VSE generacije!
ananas@mail386.com
03. 03. 2008 14.27
Očitno imaš ti velike težave, MaAa... Men pa ni jasn kako lahko ti "CaiT ZabiJaš" za tako pisanje. Mislim da ti malčki več koristnega naredijo z branjem, kot pa ti!
Iva Topic
03. 03. 2008 13.59
OMG!! Ka Zei Že To ObsTaJa AL Kai?? Sam TaLe Herry PoTTer Res Ne..PišeJo O NJem Ko Da Je SveT Pred KaTasTroFo Rešu..Pa Je Use Sam IzmišLJeno..Me SpLoh Čudi Da FoLk Ni Probu LeTeT Z MeTLo AL Pa Kei PodobnGa..FoLk Ma ToLk CaiTa Da Te GLava Peče Names Da Bi CaiT Zapravu Za Kei BoL KorisTnga..K Pa Da BereJo Te BedariJe..!!
dubwise@email.si
03. 03. 2008 12.13
tipična neumnost folka,večina jih je začelo brat samo zaradi tega ker je to popularno,brez da bi jih sploh to zanimalo...
IvanaOrleanska
03. 03. 2008 11.25
Ja pa to je svašta. Hvalabogu da niti ene knjige nisem prebrala še o tem, in da rajš berem majčkeno bolj znanstvene knjige. S. Hawkins rules :-)