Zanimivosti

Operacija v soju mobilnika

Buenos Aires, 29. 07. 2007 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V argentinski bolnišnici je zmanjkalo elektrike, zato so zdravniki operacijo dokončali kar v soju svetlobe mobilnih telefonov.

29-letni Leonardo Molina se je znašel na operacijski mizi v bolnišnici v Villa Mercedesu, majhnem mestu v argentinski pokrajini San Luis, ko je zmanjkalo elektrike. Operirali naj bi mu slepo črevo.

Pa naj še kdo reče, da mobilniki niso potrebni.
Pa naj še kdo reče, da mobilniki niso potrebni. FOTO:

Generator, ki naj bi oddajal dodatno energijo, ni deloval, in operacijska soba je bila v temi. Kirurgi in anestezist so se znašli v popolni temi, tedaj pa se je članu družine Molina utrnila ideja in je priskrbel nekaj mobilnih telefonov od ljudi v bolnišnici. Tako so zdravniki dokončali operacijo v soju svetlobe, ki so jo oddajali mobilniki.

Leoandrdov brat Ricardo trdi, da elektrike ni bilo skoraj eno uro, a direktor bolnišnice pojasnjuje, da je šlo 'samo' za dvajset minut, poročajo argentinski časniki.


  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 07. 2007 15.04
Čeprav zadeva z mobilniki ni ravno nova, se ljudje pač morajo znajti. Mobilniki imajo dovolj močno luč, da jih mogoče v temi uporabiti namesto baterijske svetilke, kar seveda nikakršna nova ideja, saj jo poznamo skoraj že vsi uporabini mobilnikov. Acid="Ta zgodba smrdi ze na dalec. Kako so pa vendar spremljali življenske znake pacienta? Kako so mu dovajali / odvajali intravenske tekočine? Za vse to so potrebni stroji? In če to ne dela potem ni kirurga, ki bi tvegal in nadaljeval postopek dokler se ne bi vrnila elektrika." Acid, če kaj smrdi, smrdi tvoje nepoznavanje osnov, medicinskih osnov. Prevelika odvisnost od tehnologije ni vedno dobra. Pri popolnem izpadu električnih sistemov ali med katastrofami zdravniki nimajo druge izbire kot, da se vrnejo k osnovam zdravljenja brez tehnologije odvisne od elektrike, tako kot včasih. Čeprav marsikateri zdravnik v takih okoliščinah zlahka odpove, kirurgi ne morejo kar tako prekinit posega in čakati, da bo elektrika spet na voljo, ker lahko pacient umre, ali pa čaka tedne dolgo na elektriko. Če bi zdravniki, med katastrofami, ravnali tako, kot si ti to predstavljaš, bi veliko žrtev umrlo, kar bi za posledico lahko imelo katastrofalno velik škandal. Elektrika pač ni prioriteta v preživetju, kot si to večina predstavlja. Odvisnost od elektrike je tako velika, da ima za posledico, tudi že ob nekaj urnem izpadu elektrike, da se večina odvisnikov ob izpadu spusti pod nivo osnov na nivo primitivizma, primitivnega vedenja, zaradi katerega naredijo še kup novih težav sebi in drugim.
asparagus@mail386.com
29. 07. 2007 20.06
Vsaka operacijska dvorana ima najmanj tri neodvisne in avtonomne sisteme napajanja. V primeru izpada energije se vključi elektro agregat, če ta zataji, napajanje prevzamejo sistemi za neprekinjeno napajanje ( UPS ), če pa še ti sistemi odpovejo, se pa napajanje operacijske dvorane preklopi na ločeno akumulatorsko napajanje. Skoraj ni možno, da bi odpovedali vsi sistemi rezervnega napajanja na enkrat, saj je vzdrževanje in testiranje teh sistemov predpisano in kontrolirano. Argentina je pa tudi razvita država, ki bi morala spoštovati standarde in predpisane norme. V primeru, da bi zgodba prišla iz kakšne banana republike, bi to morda verjel. Problem zgodbe je v tem, da tam verjetno nimajo toliko mobilnih telefonov, ker sta se ravno v tem trenutku preko njih pogovarjala predsednik in zunanji minister jih pa nista mogla posoditi. Mislim, da je to marketinška poteza mobilnega operaterja, zgodba je pa za lase privlečena.
ak58745@yahoo.com
29. 07. 2007 19.56
Zakaj je izginil moj komentar :(
Tonček Balonček
29. 07. 2007 19.42
Očitno tam še niso videli mobilnikov z dodatno lučko. Obstajajo tudi sveče, baterije, petrolejke, pri slepiču ni problem počakati, da priskrbiš svetlobo, če je pa vse v redu, je kaj dosti itak ne rabiš. Če sta kirurg in anestezist spretna in ni komplikacij, ni nobenih težav z intavenskimi tekočinami, lahko dela na halotan in kakšno injekcijo, pa je. tZakaj ta POP TV za konec tedna lansira neke lovske zgodbe? Saj res, kaj je pa zdaj s tisto Maddie, ki so jo ugrabili na Portugalskem? A ste kar obupali? Jaz še nisem!!
Triera
29. 07. 2007 19.04
To je že stara zgodba. Nič novega.
Acid
29. 07. 2007 18.57
Ta zgodba smrdi ze na dalec. Kako so pa vendar spremljali življenske znake pacienta? Kako so mu dovajali / odvajali intravenske tekočine? Za vse to so potrebni stroji? In če to ne dela potem ni kirurga, ki bi tvegal in nadaljeval postopek dokler se ne bi vrnila elektrika. Pa še nekaj. A so vsak mobitel posebi oprali? ga poškropili z dezinfekcijskim sredstvom? Kako hudiča so postorili vse to v pičli temi?...dajte no nakladat
Romuel
29. 07. 2007 18.19
kaj nimajo pomožnih generatorjev?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.