Zanimivosti

Pariz – mesto 'lenih'

Bern, 11. 08. 2006 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsi tiste, ki trdijo, da si največ prostega časa privoščijo Španci s svojimi siestami, je najnovejša raziskava postavila na laž.

Parižani imajo v zadnjih letih svojo plažo, ki jo s pridom izkoriščajo
Parižani imajo v zadnjih letih svojo plažo, ki jo s pridom izkoriščajo FOTO: Reuters

Švicarska banka Ubs je 71 svetovnih mest razvrstila na lestvici glede na delavnost. Raziskava, ki so jo ob tem pripravili, je poskrbela za kar nekaj presenečenj.

Parižani imajo 27 dni plačanega dopusta letno, nekaj manj od Berlinčanov in nekaj več od Milančanov. Rimljani se zadovoljijo z le tremi tedni. Sicer pa gre najbolje Brazilcem, v državi imajo povprečno kar 30 dni počitnic letno.

Tako se je na čelu krajev, kjer si ljudje privoščijo največ prostega časa, znašel Pariz, čeprav bi mnogi pričakovali, da ga bo prehitelo kakšno mediteransko mesto. Nenazadnje so Grki znani po svoji ležernosti, Španci naj bi si vsak dan privoščili dolge sieste, italijanski 'dolce far niente' ali sladko brezdelje pa je postal že sinonim za brezdelno uživanje pri naših zahodnih sosedih.

Raziskava pa je vse to postavila na glavo. Izkazalo se je, da Parižani delajo 'pičlih' 1481 ur letno ali slabih 35 tedensko.

Hongkong se je po delavnosti uvrstil takoj za Seulom
Hongkong se je po delavnosti uvrstil takoj za Seulom FOTO: Reuters

Skoraj nič v primerjavi s Seulom, kjer so se meščani izkazali za najbolj delavne. V službi so kar 2317 ur na leto. V francoski prestolnici so prehiteli celo Mehičane, ki jih karikaturisti najraje predstavljajo speče v senci s sombrerom na glavi. A kot kaže je to daleč od resnice.

Sicer pa se Evropejci glede delavnosti na splošno niso odrezali ravno najbolje. Tako naj bi v Barceloni oddelali 1758 ur letno, v Rimu in Milanu pa nekaj čez 1740 ur.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trstenjak
22. 10. 2006 18.17
Stavim, da si nihče ne bi želel živeti v mestu, kjer delajo ljudje 12 ur dnevno. Že sedem ur dela je večinoma dovolj, da si človek ustvari za normalno življenje. Povem iz lastnih izkušenj. Treba je delati pametno, kar ni nujno povezano s številom opravljenih ur dnevno.