Zanimivosti

Pivo ali vino?

London, 17. 03. 2008 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znanstveniki so v eni od raziskav ugotovili, da je pitje piva za človeške možgane manj škodljivo od pitja vina.

Raziskovalci, ki so izsledke svoje najnovejše raziskave objavili v eni od britanskih revij, pravijo, da vino najbolj vpliva na izboklino možganske skorje hipokampus, povezano s človekovim spominom in orientacijo v prostoru. Pravijo, da bi s tem odkritjem lahko razložili človekovo pozabljivost. Psihiatri so skenirali možgane alkoholikov ter zdravih oseb ter ugotovili, da je pri alkoholikih hipokampus približno desetkrat manjši.

Pivo . . . .
Pivo . . . . FOTO: Reuters


V študiji so zapisali: "To je prva raziskava, ki je ugotovila vpliv različnih pijač na zmanjšanje volumna možganov pri pacientih, ki so odvisni od alkohola."
Najmanjši hipokampus imajo ljudje, ki pijejo vino, nato tisti, ki uživajo žgane pijače, sledijo pa jim ljubitelji piva.

. . . .ali vino. To je zdaj vprašanje !
. . . .ali vino. To je zdaj vprašanje ! FOTO: Reuters


Doslej so različne raziskave pokazale koristne lastnosti vina, predvsem ko govorimo o boju proti holesterolu in visokem krvnem tlaku. Vendar pa so lani v reviji International Journal of Cancer objavili vest, da en kozarec vina na dan lahko pri ljudeh poveča možnost za nastanek raka na črevesju kar za 10 odstotkov.


  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scotlandsp
07. 11. 2008 19.27
pij angleški ale, če nočeš,da te boli glava. Priporočam kak fullersov, npr. London Pride ali ESB.
στην υγειά μας Slovenia!!
jansonic
18. 03. 2008 15.00
Ker je v pivu, vinu ali žganih pijačah različna vsebnost alkohola, je seveda treba upoštevati tudi količino. Tako imaš po 0,03l žganja, 0,2l vina ali 0,5l piva približno enako količino alkohola v krvi. Vendar pa je v vinu ter pivu poleg alkohola še cela vrsta drugih snovi (vitamini, minerali, antioksidanti,...), ki imajo pozitiven učinek na zdravje, za razliko od žganja, kjer gre skoraj izključno za razredčen alkohol in nič drugega.
bibba@mail386.com
18. 03. 2008 09.57
Kira, ne ni tko. A ma žganje manj alkota od vina? Kdo tle hodi na forum...... Sami.......ah, nč.
dr.house.mg@gmail.com
18. 03. 2008 00.54
A gre kdo na mrzu pir?? :D:D
nintendo64@email.si
17. 03. 2008 19.04
Za večino ljudi, ki pijejo v mejah normale, so take raziskave brezpredmetne. To je isto kot da bi raziskovali zadrogirance, pa bi vzeli samo tiste, ki so že kot zombiji, pa zdaj naredili posplošitev na vse.
bibba@mail386.com
17. 03. 2008 18.37
Ej dodo, preber članek. Zakaj pa potem žganje (40% alkohola) manj škodi možganom kot vino. Kar nekaj trobezljaš !
dodoman.20@gmail.com
17. 03. 2008 17.26
za takšno dognanje so rabili leta raziskav?...smeh... popolnoma logično je, da vino bolj alkoholitzira človeka kot pivo, saj ima vino veliko višji % alkohola v sebi... to je splošno dejstvo, kar so pogruntali tej bedaki....ni čudno, da gre razvoj človeštva v minus...