Zanimivosti

Posebej nesrečen petek

Hamburg/Frankfurt, 13. 10. 2006 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob misli na petek 13. se marsikomu zašibijo kolena, poleg vsega pa je vsota številk današnjega datuma prav tako trinajst.

Številka 13 je od nekdaj veljala za zloveščo
Številka 13 je od nekdaj veljala za zloveščo FOTO:

Ob misli na petek 13. se marsikomu zašibijo kolena, današnji petek 13. pa bo po besedah profesorja fizike Heinricha Hemmeja še posebej nesrečen, saj je tudi vsota številk datuma 13. 10. 2006 trinajst.

Prepričanje, da petek 13. prinaša nesrečo, je sicer novejšega datuma, saj se je pojavilo šele v modernih pripovedkah in pesmih. Po drugi strani pa je sama številka 13 vedno veljala za zloveščo, pa tudi petek naj bi že od nekdaj veljal za nesrečen dan.

Medtem pa številka 12 velja za harmonično, saj je na primer dan razdeljen na 12 ur dnevne svetlobe in 12 ur teme, leto pa ima 12 mesecev. V Bibliji imamo 12 apostolov, pri zadnji večerji pa je za mizo sedelo 13 mož, trinajsti je bil Juda Iškariot. Tudi v poganski mitologiji je 12 bogov mirno sobivalo, s prihodom trinajstega, Lokisa, pa je izbruhnil boj, v katerem je umrl ljubljenec vseh bogov, Baldur.

Statistika je medtem pokazala, da se število nesreč ob petkih trinajstega ne razlikuje bistveno od ostalih dni - čeprav so matematiki izračunali, da pade številka 13 najpogosteje ravno na petek. Predvidevajo pa, da zato, ker so ljudje na ta dan bolj previdni.

Tudi petek velja za nesrečen dan. Adam in Eva naj bi na petek jedla prepovedano jabolko, na petek so Rimljani križali Jezusa. Tudi v srednjem veku so meseci, ki so se začeli s petkom, veljali za nesrečne.

Letite z Lufthanso

Vsi, ki verjamejo, da številka 13 prinaša nesrečo, se lahko nad oblake brez skrbi podajo v letalih nemške letalske družbe Lufthansa. V njihovih letalih namreč 12. vrsti sledi 14., 13. pa je na veselje vraževernih izpuščena.

Na letalu Lufthanse ni vrste 13
Na letalu Lufthanse ni vrste 13 FOTO: Reuters

Poleg tega večkrat manjka tudi 17. vrsta, saj v Italiji in Braziliji tudi ta velja za nesrečno. Vendarle pa Lufthansa v izogibanju številki 13 ni povsem dosledna, saj leti iz Hamburga v Frankfurt vsak dan letalo na liniji LH 013, poleg tega pa so iz letalske družbe sporočili, da za lete v petek 13. oktobra niso predvidene nobene spremembe.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.