Zanimivosti

Pottermanija zajela svet

Ljubljana, 21. 07. 2007 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vsem svetu so ob isti uri začeli prodajati zadnjo knjigo Harryja Potterja. Slovenski oboževalci so jo dočakali ob 1:01.

Po vsem svetu so knjigo pričli prodajti ob isti uri
Po vsem svetu so knjigo pričli prodajti ob isti uri FOTO: Reuters

Oboževalci vseh starosti so jo končno dočakali - sedmo in predvidoma zadnjo knjigo o dogodivščinah mladega čarovnika Potterja, Harry Potter and the deathly Hallows (Harry Potter in svetniki smrti). Tudi v Sloveniji, kjer so knjigo ob svetovni simultani premieri ob 1.01 zjutraj začeli prodajati v treh knjigarnah, je bilo čakajočih zelo veliko.

Zadnjo knjigo o čarovniku Harryju Potterju je v ljubljanski knjigarni Konzorcij pričakalo dobrih 200 oboževalcev knjig angleške avtorice J. K. Rowling, med njimi tudi mnogi tujci. Že v prvih minutah prodaje so kupci razgrabili več deset izvodov angleške izdaje knjige, v ljubljanski knjigarni pa so v minulih dneh prejeli tudi več kot 200 rezervacij za eno najbolj pričakovanih knjig letošnjega leta.

Najbolj nestrpni čakali najdlje

Številni oboževalci so se oblekli dogodku primerno
Številni oboževalci so se oblekli dogodku primerno FOTO: Reuters
Od izida prve knjige pred desetimi leti so po svetu prodali 325 milijonov kopij knjig o mlademu čarovniku, prevedene pa so bile v 64 jezikov.

Nestrpni kupci so se v knjigarni začeli zbirati že pred polnočjo, ko je v in pred knjigarno posedalo okoli 30 predvsem mlajših navdušencev prigod mladega čarovnika. Ob 1.01 zjutraj pa se je vrsta čakajočih vila že na pločnik pred knjigarno. Nad številčnostjo obiskovalcev, ki so se kljub pozni uri zbrali v centru Ljubljane, so bili presenečeni tudi zaposleni v Konzorciju.

V Konzorciju so navdušence Potterjevih dogodivščin pričakali knjigarnarji, preoblečeni v čarovnike, pogostili pa so jih s čarobnimi napitki in potterjevskimi bobki vseh okusov. Nekateri mlajši obiskovalci so sprejeli povabilo knjigarne in knjigo pričakali v čarovniških oblačilih. Prvi in brezplačni izvod angleške verzije knjige si je prislužil fantič, ki je zaposlene v Konzorciju prepričal s svojo Pottersko opravo.

Strogi varnostni ukrepi

Dočakali sta zadnjo knjigo čarovnij
Dočakali sta zadnjo knjigo čarovnij FOTO: Reuters

Tako kot po vsem svetu so tudi v ljubljanski knjigarni veljali strogi varnostni ukrepi, da knjiga ne bi prišla v javnost prekmalu. Knjige so varovali v zgornjem nadstropju knjigarne in jih šele kako minuto pred začetkom prodaje pripeljali v trgovino.

Kljub najstrožjim varnostnim ukrepom, ki so veljali po vsem svetu, pa so se zadnje ure pred začetkom prodaje na internetu že pojavljale kopije nekaterih strani v knjigi in povzetki o tem, kakšno usodo je Rowlingova namenila svojemu čarovniškemu junaku. Čakajoči v ljubljanskem Konzorciju pa so si bili večinoma enotni, da četudi je bil konec dostopen na internetu, se užitku branja knjige ne bi želeli odpovedati ali si pokvariti presenečenja.

Bo Harry preživel?
Bo Harry preživel? FOTO: Reuters

Slovenski Potter 16. februarja

Najbolj neučakani bralci bodo tako končno lahko izvedeli, ali se bodo čarovniške dogodivščine mladega Potterja in njegovih prijateljev končale z zmagalo dobrega nad zlim oz. ali bo Potterju uspelo premagati gospodarja zla Mrlakenstaina ali ne. Tisti, ki so se v teh desetih letih navadili na slovensko različico Potterja, pa bodo morali na izid prevoda počakati še do 16. februarja prihodnje leto.

Po mesecih negotovosti slovenskih bralcev, saj je založba, ki je izdala prevode prvih šest delov knjige, zaprla svoja vrata, je lastnica avtorskih pravic postala založba Mladinska knjiga. Na založbi so slovenske bralce še dodatno razveselili z novico, da bo knjigo prevedel Jakob Kenda, ki je prevedel že prvih pet knjig o Potterju.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maja_d@email.si
26. 07. 2007 16.13
mene je tud navdušenje že mal minu... drgač je pa na svetu tolk različnih ljudi, nikol ne bomo enakega mišlenja, z enakim okusom...tko da ne bo nikol vsem vse všeč, bla bla bla
Zentrum
23. 07. 2007 01.49
damirg, čakanja na HP knjigo in čakanja v trgovini v vrsti se ne da primerjat. Sploh pa sem mnenja, da preveč posplošujete (ljubosumnost..? prosim vas lepo). Meni recimo gre že ful na jetra, ko po raznoraznih forumih ne vidim več nič drugega kot froce, ki se tako bahajo z imetjem te knjige, kot če bi dobili novega mercedesa. Potem pa "grozijo" ostalim, da jim bodo tako rekoč "spoilal" branje... in začnejo tako ali drugače zajebavat folk, da "bodo povedali, kdo je umrl." Se pa popolnoma strinjam z vsem, kar je napisal edo.resek.
damirg@email.si
23. 07. 2007 01.12
edo.resek, ste potem vi tudi bedasti, ko cakate v trgovini v vrsti? bogi vasi otroci, ko bodo hoteli kupiti kaksno popularno knjigo, vi jim boste pa rekli da naj ne cakajo v vrsti kot bebci in jih boste poslali na njivo kopat, po vrhu jim boste pa se kako pritegnli ne?
nejctomsic@siol.net
22. 07. 2007 12.42
:) Huh :) Jz sm pa knjigo dobil po malo drugačni poti ;) Bom prebral ko bo več časa :) vem pa kak je konec =)
Edo Rešek
22. 07. 2007 08.58
hollywoodpuncek in ostali somišljeniki, ali ne kapirate, kakšna ljubosumnost neki, me veseli, da je nekdo uspešen tako ali drugače, vendar pa, da je nekdo tako bedast, da čaka ure in ure in to celo ponoči na nekaj kar bo lahko dobil tako ali drugače prej ali slej pa je oprostite za mene višek neumnosti...v to kategorijo spadajo tudi razni sprejemi kjerkoli kvazi medijskih in ostalih "zvezdnikov", ki jih spremlja vreščanje raznih najstnic itd itd...Lp
Tonček Balonček
22. 07. 2007 08.36
Pa kdo pri nas animira te novinarje, da pišejo o teh knjigah in filmih, kot da bi šlo res za pomembno zadevo. Podobno paniko se delali z raznimi filmi in Microsoft programi, nazadnje s tisto brezzvezno Visto. Kdo in kako jih plačuje?! Mi nismo Amerika, lepo vas prosim, če boste tako nadaljevali, boste pa ljudi dejansko pobebili. Že z Valentinovim in nočjo čarovnic ste to deloma dosegli. Pa ta Harry Potter res ni vreden takega pomba, še stripi MIkija Mustra so kvalitetnejši!!! Kaj se greste, kje je Maddie?
tatjana.kersmanec@siol.net
21. 07. 2007 20.45
a mislte da je pisatelca k je to pisala od začetka misnla da bo to uspešnica?? ona si je pač tko zamisnla. (vseen je boljša/e knjiga/e ta kt pa une od našega dragega predsednika). poznej se ji je pa to tut splačal. kdo tuki na komentarjih (ampak hočem resnico!) ne bi pisal knjig takih, pa zraven še mastno zaslužu? k ona to tut ni zastonj delala. poglejte kšn intervju. ona je dobla za eno knjigo kar neki denarja, pol je pa službo pustila. tkt je bla mati samohranilka tko da lohk sklepamo da ni blo tok mal. sam ste eni res ljubosumni na uspeh drugih. mal se skulirajte. in še sami probite kej s tok domišljije ustvart kt jo ma rowlingova. :P
hollywood1234
21. 07. 2007 19.55
pa zakaj ste slovenci vedno tako ljubosumni?
Edo Rešek
21. 07. 2007 19.48
...človeška neumnost pa res nima meja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
damirg@email.si
21. 07. 2007 19.42
lepo, da se mlade spodbudi k branju tako velikih knjig. res je tudi da se vecina idiotov tukaj pritozuje nad tem, ker je to pac slovenska ljubosumnost in idiotizem nad pisateljevim dosezkom. a vseeno je knjiga zelo zanimiva za mlade.
svastapickarodi
21. 07. 2007 14.43
-1
c c c ... temu se pa reče idiotizem in moč reklame. Za tako nekvalitetno knjigo se pa res ne splača trudit, dokaz da je nekvalitetna tiči v roku, ki je bil potreben za pisanje. ZF? bljak fuj .. pol pa jim na stara leta vdarja pa marsovce vidijo
Jurij Koya
21. 07. 2007 12.35
+1
sliperb.fine | 21.07.2007 | 11:27 Največja bedarija na svetu sama neka fantastika to je pač amerika. :O Pravzaprav je pisateljica Angležinja, zgodba se dogaja v Angliji in igralci so večinoma Angleži. Vsakemu paše kaj drugega nekaterim komedije nekaterim pa ZF. Harry Potter je je zelo priljubljen med mladimi, Še lansko leto sem bil popolnoma navdušen nad HP še posebej nad 5 in 6 knjigo v kateri so igrelci že starejši. sedaj pa opažam da me je navdušenje popolnoma minilo in se ne zanimam več za to. Pač za mlade je HP in Eragon za starejše pa LOTR :P
limonca4
21. 07. 2007 11.27
Mah, brezveze, so pa res čisto obsedeni ... No, čez nekaj časa se bodo tega Potterja kar naveličali ... In bo le zgodovina ...
sliperb.fine@yahoo.com
21. 07. 2007 11.27
-1
Največja bedarija na svetu sama neka fantastika to je pač amerika. :O
mpusser@email.si
21. 07. 2007 11.10
+1
Ne govor če neveš. Vsak ima svoj okus, vidim da ga imajo ljudje, ker te knjige so res svetovne prav tako filmi. Po enem filmu sodit je neumnost.
GSG-9
21. 07. 2007 11.09
-1
jp, tale harry potter je totalna bedarija.
unnkoVWn
21. 07. 2007 10.55
-1
jaaaaaaaaoooo?! harry potter? bedarija svetovna.. samo en film sem gledal - totalna polomija, na misel mi ne pride da bi prebral knjigo, kaj sele kaj drugega, like cista obsedenost.. kr neky
ironmaiden@siol.net
21. 07. 2007 10.46
Največja bedarija je čakat na neko stvar po 3 dni pred trgovino. Nobena stvar ni tega vredna. Zdaj vidimo kaj nam dela kapitalizem in množično oglaševanje, kjer še sami nič več ne vemo kaj želimo.