Zanimivosti

Robot poslal posnetke

Mars, 04. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Marsu je uspešno pristal robot ameriške vesoljske agencije NASA, ki je na Zemljo že poslal prve črno-bele posnetke Rdečega planeta.

Spirit naj bi v prvi pošiljki poslal približno od 60 do 80 posnetkov, ki so jih naredile kamere kake tri ure po, kot kaže, povsem uspešnem pristanku. Znanstveniki so hitro zbrali številne posnetke, da so oblikovali panoramsko sliko pokrajine, kjer je pristal Mars Rover. "Vse gre kot po maslu. Posnetki so fantastični," je bil navdušen direktor misije John Callas.

Uspešen pristanek Mars Rover Spirita

Mars Rover Spirit je v kraterju Gusev na Rdečem planetu pristal ob 5.35 po srednjeevropskem času. S sedeža ameriške vesoljske agencije NASA v Pasadeni so sporočili, da je robot signaliziral uspešen pristanek in pristal brez večjih težav.

Prvi posnetki, ki jih je robot poslal z Rdečega planeta (Foto: Reuters)
Prvi posnetki, ki jih je robot poslal z Rdečega planeta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

NASA sicer ni povsem prepričana, da je robot na površju Marsa pristal povsem nepoškodovan, vendar vse kaže, da je temu tako. Spirit naj bi tako že začel načrtovane trimesečne raziskave Rdečega planeta. Pristal je v kraterju, ki naj bi bil po predvidevanjih znanstvenikov nekdaj napolnjen z vodo, enim od ključnih elementov za razvoj življenja. Spirit bo zdaj skušal odkriti sledi te vode, s tem pa morebiti tudi sledove življenja na Marsu.

Dolga pot do Marsa

Potem ko je prepotoval skoraj 480 milijonov kilometrov med Zemljo in Marsom, je Rover Spirit na cilj prispel v nedeljo ponoči, nato pa začel vstop v planetovo atmosfero. Kakih 15 minut pred začetkom spuščanja v Marsovo ozračje je robot odvrgel zunanjo lupino, nato pa razvil padalo in vključil zaviralne rakete, ki so močno upočasnile vstopanje 180-kilogramskega robota. 15 metrov nad površjem je nato padalo in pristajalne rakete odvrgel in sprožil napihljive vreče, ki so ga zaščitile pred poškodbami pri padcu. Ob udarcu ob površino planeta se je še nekajkrat odbil kot velikanska žoga - na začetku naj bi se odbil celo za nekaj sto metrov -, nato pa se dokončno umiril.

Slavje Nasine ekipe po uspešnem pristanku (Foto: Reuters)
Slavje Nasine ekipe po uspešnem pristanku (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"To je bila velika noč za NASA - vrnili smo se!" so po prejetem signalu o uspešnem pristanku Spirita proslavljali v Pasadeni. Direktor NASA Sean O'Keefe je na današnji novinarski konferenci, na kateri so objavili uspešen pristanek robota na Marsu, izpostavil, da je uspeh prišel le 11 mesecev po katastrofi ameriškega raketoplana Columbia, ki je 1. februarja 2003 pri vračanju na Zemljo razpadel. "Zelo zelo sem ponosen na to ekipo in da smo na Marsu. To je zagotovo neverjeten dosežek," je še žarečega obraza dejal O'Keefe, ki je ob tej priložnosti odprl šampanjec, ki naj bi ga hranil več kot 20 let.

Kaj bodo pokazali novi posnetki Marsa? (Foto: Reuters)
Kaj bodo pokazali novi posnetki Marsa? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Spirit je sicer eden od dveh identičnih Mars Roverjev, ki bosta v prihodnjih treh mesecih raziskovala Rdeči planet. Po današnjem pristanku Spirita naj bi se 24. januarja na enak način na površje Marsa spustil še Mars Rover Opportunity, dvojček Spirita. Uspešen pristanek Spirita je velik uspeh za raziskovalce vesolja, saj sta se doslej povprečno ponesrečila dva od treh poskusov pristanka na Marsu.

Zadnji tak neuspešen poskus je bil najverjetneje pristanek sonde Beagle 2 na božični dan, čeprav znanstveniki upajo, da sonda, ki se ne odziva, ni izgubljena. Tudi NASA je bila ob svojem zadnjem poskusu neuspešna - poskus pristanka sonde Polar Lander leta 1999 se je končal s strmoglavljenjem sonde.