Zanimivosti

'Strucklji' obnoreli Rudolpha van Veena

Ljubljana, 18. 12. 2014 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
45

Svetovno znanega kuharskega mojstra Rudolpha van Veena je prevzela Slovenija, še posebej slovenska kulinarika. In to tako zelo, da se ne more odločiti, katera jed je njegov favorit. Z njim pa smo se pogovarjali tudi o tem, ali se je v teh kriznih časih sploh pametno lotiti samostojnega posla.

Rudolph van Veen je kulinarični virtuoz, ki je s svojim kuharskim znanjem in idejami navdušil mnoge narode, očitno pa je zlezel pod kožo tudi Slovencem. Pred slabim mesecem dni je izšla njegova prva knjiga v slovenskem jeziku z naslovom Rudolph kuha, ob tej priložnosti pa je veliki kuharski šef že večkrat obiskal Slovenijo.

Slovenske jedi so ga navdušile

V kratkem pogovoru nam je razkril, da je nad Slovenijo in Slovenci navdušen. Kot pravi, ima tako lepa in zelena dežela nedvomno veliko kulinarično tradicijo, ki jo sicer šele dobro spoznava. Navdušili so ga obara, ričet in štruklji, ki jih je Rudolph, mojster čudovitih izrazov (nekateri se boste spomnili njegovega izraza 'klak' za primerno čvrstost čokolade), poimenoval kar strucklji in dodal, da se še ime te jedi sliši fantastično. Kot pravi, so štruklji zelo vsestranska jed, ki je primerna za različna polnila.  Med sladicami ima dve favoritinji - kraljico potico ali prekmursko gibanico. Odločitev, katera je najboljša, je izredno težka, pravi Rudolph.

Rudolph van Veen je mojster, ki pripravlja navidezno zapletene jedi na preprost način.
Rudolph van Veen je mojster, ki pripravlja navidezno zapletene jedi na preprost način. FOTO: Denis Papič

Smo Slovenci dobri kuharji? Rudolph odgovarja, da smo Slovenci predvsem zelo zainteresirani za kuhanje. Opazil je namreč, da vlada med nami veliko zanimanje za recepte za preproste in predvsem hitre jedi.

S kuhanjem osrečuje sebe in druge

Pri rosnih 27 letih je prejel največjo nizozemsko kvalifikacijo na svojem področju – Certified Master Chef.
Pri rosnih 27 letih je prejel največjo nizozemsko kvalifikacijo na svojem področju – Certified Master Chef. FOTO: Arhiv Desk d.o.o.

Seveda smo ga povprašali, kakšno ima mnenje o kuharskih šovih in kuharskih mojstrih, ki jih ti šovi ustvarijo. "V bistvu je cilj vseh televizij narediti čim bolj gledano oddajo, ne pa poiskati res vrhunskega kuharja. To sicer ne vidim kot nekaj zelo slabega, a je realnost. Primarna naloga kuharskih šovov je zabavati, ne pa učiti gledalce kuharskih spretnosti. Jih je pa prijetno gledati in mnogi od njih lahko marsikoga navdušijo za kuhanje," odgovarja Rudolph, ki je prepričan, da je lahko za zmagovalca takšen šov dober začetek. Kljub temu meni, da če je nekdo res dober, potem ne potrebuje nastopa v takšnem šovu, da uspe. "Kakovost se vedno pokaže," pravi Rudolph, ki je v šolo kulinarike vstopil z 12 leti, že prej pa je svoji materi vrsto let pomagal pri kuhanju.  Prvo pravo službo je dobil pri 17 letih, ko je začel delati v enem od hotelov v bližini Züricha.

In zakaj si je izbral umetnost kuhanja? Kot pravi, ne gre za nobeno znanost. Vedno si je želel le, da bi ljudem ponudil dobro hrano ter na preprost in osnoven način nekaj prispeval svetu.

To je zelo zahtevno in neizprosno delo

Na vprašanje, zakaj je več vrhunskih kuharjev med moškimi, Rudolph odgovarja, da pozna veliko fantastičnih vrhunskih kuharic z uspešno kariero, a priznava, da je v zakulisju teh kuhinj zelo naporno in neizprosno delo, ki ni primerno za občutljive in čustvene osebe. "Včasih so moški bolj egoistični in lažje izklopijo čustva," pravi Rudolph in dodaja, da je nekaj več vrhunskih kuharic v Avstraliji in ZDA.

'Delajte tisto, kar vas osrečuje'

Sodeč po količini slovenskih kuharskih blogov in zanimanju za recepte, smo Slovenc očitno prepričani, da smo kuharski mojstri - vsaj v svojih kuhinjah. Pa je to dovolj, da se lotimo posla in odpremo na primer svojo slaščičarno. "Peka in kuhanje sta lahko odlična hobija, ki bosta osrečevala vas in vaše najljubše v vašem prostem času. Če bi se radi s tem preživljali, ni nujno, da imate svojo gostilno. Ni vsak rojen za poslovneža," pravi Rudolph in svetuje. "Priključite se ekipi mojstrov v kakšni dobri pekarni ali restavraciji ter pustite vse poslovne in finančne zadeve drugim. Le enkrat se živi, zato delajte tisto, kar vas osrečuje!"

S kuhanjem doma varčujete, z obiskom restavracije pa se nagradite

Pa je trenutna gospodarska situacija takšna, da ponuja možnosti za vse želne peke in kuhanja? Tudi o tem smo povprašali Rudolpha. V Sloveniji v povprečju kos torte v slaščičarni stane 3 evre in več, kar pomeni, da obisk slaščičarne štiričlansko družino, če si privošči le kolačke, stane dobrih 12 evrov. Mnogi si tega zneska ne morejo privoščiti. Rudolph pravi, da je situacija na Nizozemskem zelo podobna. Dejstvo je, da je prehrana doma cenejša od prehrane v gostilni, ker ne plačaš za delo, pravi Rudolph. "V trgovini s slaščicami ali restavraciji tretjino cene izdelka predstavljajo stroški sestavin, medtem ko dve tretjini vrednosti predstavljajo stroški dela," pravi Rudolph in dodaja, da je še vedno mnenja, da je kos odlične tortice v slaščičarni ali kakovosten obed v eni od restavracij dober način za razvajanje. "Najnovejši kos računalniške opreme ali par čevljev sta bistveno dražja od takšnega kulinaričnega razvajanja."

Rudolph si je konec novembra ogledal pripravo kremnih rezin na Bledu, a mu slaščičarke recepta niso razkrile.
Rudolph si je konec novembra ogledal pripravo kremnih rezin na Bledu, a mu slaščičarke recepta niso razkrile. FOTO: POP TV
V oktobru 2013 sta izšli dve najbolj prodajani knjigi, Rudolphova pekarna in Rudolph kuha, slednja je od novembra letos na voljo tudi v slovenskem jeziku. Mojstru sladic je sicer najbolj pri srcu njegova knjiga o peki, na njen prevod pa bo potrebno še malce počakati. Rudolph, ki ima že odraslo hčerko in komaj dve leti starega sina, pa obljublja, da bo v prihodnjih letih pripravil tudi kuharsko knjigo za starše majhnih otrok, ki se šele navajajo na gosto hrano, saj je prepričan, da jim bo s svojimi nasveti olajšal in razrešil marsikatero dilemo.

Rudolph je zagovornik kakovostne in uravnotežene prehrane. Prepričan je, da je prav zelenjava tisto, zaradi česar je neka jed odlična. Zagovarja razmerje 80:20, kar pomeni 80 odstotkov zelenjave in 20 odstotkov vsega drugega. Na vprašanje, ali smo ljudje glede prehrane preobremenjeni z raznimi dietami, pravi, da je dobro, da se zavemo, kaj dnevno zaužijemo in da smo kritični glede zaužite količine sladkorja in maščob. Po njegovem, je ključ do zdrave prehrane v zmernosti. Sam se slaščicam ne odpoveduje, jih pa je redkeje, saj se zave, da je potrebno paziti na svoj videz in telesno kondicijo.

Rudolph recepte zapisuje v svojo knjižico receptov

Kulinarične bloge in strani, ki ponujajo recepte, zelo podpira. "To je najboljša stran interneta. Nekaj, kar ti je ljubo, ima vrednost le takrat, ko lahko to deliš z drugimi. Drugače nima nobenega pomena," pravi Rudolph. "Kulinarični blogi in spletne strani so odličen način za povezovanje ljudi."

Sam sicer ne uporablja pogosto računalnika in spleta, saj je, kar se tiče zapisovanja in shranjevanja receptov, bolj tradicionalen. Vse svoje recepte zapiše v knjižico receptov, prav tako je velik ljubitelj kuharskih knjig, doma pa ima že prav obsežno zbirko, v kateri so tudi slovenske kuharice.

Sodelavci na kuharskem portalu Okusno.je so za vse, ki bi radi preizkusili katero od Rudolphovih dobrot, izbrskali recept za domačega prijatelja.

Seveda smo ga povprašali še, kaj bo družini pripravil za božične praznike, a je ostal skrivnosten in obljubil, da bo več razkril ta konec tedna, ko pride v Ljubljano, kjer bo 21. decembra ob 17. uri v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča pripravil edinstven kuharski šov v živo, na odru pa se mu bodo pridružili tudi posebni gosti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
19. 12. 2014 10.48
-1
ne vem zakaj je potrebno napadati tega kuharja. Ne da je neki virtuoz ampak raje poglejte slovensko kulinariko in slovenske kulinarične navade. Večina slovenskih jedi vključno z "Kremshnite" je tujega izvora. Street Fooda sploh nimamo razen čevapčičev in pljeskavice kar so turškeg oziroma balkanskega izvora. Navade slvoencev pa so na ravni okoli konca 19 stoletja - tenstan krompir, bujon z rezanci (goveja juha) in govedina iz juhe s hrenom. V trgovinah kučinarično nimamo kaj pokazati. Še vložene kapre se težko najdejo, da ne govorim o baziliki ali čem drugem. Res katastrofa razen nekaj izstopajočih entuzijastov v posameznih gostilnah ena sama balkanska beda.
macek_garfield
19. 12. 2014 10.37
+0
... dokler ni prisel v slovenijo ... sloh ni probal okusne in dobre hrane ... to kar pa on na tv skupaj spravlja pa je en navaden bljek ...
felalumpaciuss
18. 12. 2014 16.15
+5
d\' kwashen retashy so pa zakon! Murko za predsednika!
pridnaov?ka
18. 12. 2014 15.18
+0
..so pa rekli,da je šu na eltonovo ohcet..
general 1
18. 12. 2014 13.34
-1
vertex
18. 12. 2014 13.32
+7
hrana je povsod dobra,težko bi se odločil v kateri državi sem najbolje jedel
Explainator
18. 12. 2014 13.31
+11
pa naj mu že en zaboga pove, da se kremšnita tko ne je - najprej se prime v roko zgornji trdi sloj in se ga poje, da ni v napoto, potem pa z vilco vse do dol, da zajameš vertikalno vsaj ene 10x - ne pa tkole z vilco čez vse, tip je čisti amater
Maček2
18. 12. 2014 14.26
+22
naj ti že nekdo dopove,da naj človek je kot mu paše.)
_endrug
18. 12. 2014 13.26
+1
tip je itak nad vsem navdušen.
bogdajmir
18. 12. 2014 13.25
+10
se bodo veliki svetovni kuharji naučili, da v sloveniji v bistvu same dobrote jemo & se bomo tudi slovenci naučili, da veliki svetovni kuharji proti slovenski hrani niso ne vem kaj
general 1
18. 12. 2014 13.21
-36
Kvazi kuhar popljuvat ga treba...naj gre nazaj u holandiju
elsh
18. 12. 2014 13.28
+22
general 1
18. 12. 2014 13.32
-18
Ne bi reku... mam pa ful dnara vikend v malibuju pa ful sm lep zabaven pameten ti pa pac ne....aja pa brez fovsije
kraljicavesolja
18. 12. 2014 13.34
+9
General, pa čuna ti je dolga dvajset plus, hehe. To sem si jst najbolj zapomnila.
general 1
18. 12. 2014 13.40
-6
general 1
18. 12. 2014 13.20
-15
Explainator
18. 12. 2014 13.20
+2
80:20 v prid zelenjave? ta se bo moral še marsičesa naučiti - nema veče tice od prasice
janez1967
18. 12. 2014 13.02
+3
FOTO in VIDEO: Motiv poskusa uboja na Viču ostaja neznan: kriminalisti opravili več kot sto razgovorov, za pomoč prosijo tudi javnost. Zakaj je potem komentiranje onemogočeno???
dakota100
18. 12. 2014 13.00
-12
Če hoče bit dober kuhar naj se drži receptov "velecenjenega "kuharskega mojstra Bineta Voljčiča.
nitro557
18. 12. 2014 13.27
+2
al pa slabo kopijo že v štartu zaobide in gre takoj na ramsay-eve recepte...
Mr.Somebody
18. 12. 2014 12.51
+0
čez pol leta bodo pa slovenceljni gledal na 24kitchen njegovo oddajo, kjer bo predstavil Rudolfovo "Krem Kocko" in Rudolfobe "štručke" Pol boste pa spet vsi šokirani in bo to cela nacionalna tragedija.
kraljicavesolja
18. 12. 2014 12.50
+5
Ene parkrat sem ga gledala, zdej mal bol razumem nizozemščino.
bogdajmir
18. 12. 2014 13.24
+3
RožLLeban
18. 12. 2014 12.47
-1
A je Praška uprašu o pripravi njegovih kamnov.....?
Kritik19
18. 12. 2014 12.46
+3
Zadnjič kremšnite, danes štruklji, kaj nam bo jutri Murkota speljal???
Kritik19
18. 12. 2014 12.41
+4
Človek je prišel pokopirat naše recepte, naši telički pa ga še nosijo po rokah.
kraljicavesolja
18. 12. 2014 12.49
-1
xtcnuke
18. 12. 2014 12.05
+12
No dej no general, sprav se na svez zrak, sam neumnosti klobasas.To so kuharji z michelinovo zvezdico, kaj pa nasi kuharji? Se dalec od tega
general 1
18. 12. 2014 12.34
-7