Zanimivosti

Seksajva, sicer te bo pojedla riba

Seul/London, 11. 08. 2010 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki so ugotovili, da vodni drsalci za parjenje s samicami uporabljajo zanimivo taktiko – z nogami udarjajo ob gladino, kar privablja plenilske ribe, in to tako dolgo, dokler samice “niso za akcijo“.

Zviti vodni drsalci večino svojega življenja preživijo na vodi, kar jim omogoča množica drobnih dlačic in hidrofoben vosek.
Zviti vodni drsalci večino svojega življenja preživijo na vodi, kar jim omogoča množica drobnih dlačic in hidrofoben vosek. FOTO: Wikipedia

Na podlagi zadnje študije, katere izsledke povzema britanski BBC, se samci poigravajo s strahom samic pred predatorji, da jih tako lažje prepričajo do parjenja.

Samice vodnih drsalcev imajo namreč na genitalijah poseben “deviški pokrovček“, ki samcem preprečuje, da bi se parili, takrat ko se jim zljubi. To po domače pomeni, da se lahko parijo samo takrat, ko jim to dovolijo samice. Neverjetno spolno življenje sicer preprostih vodnih drsalcev sta ugotovila profesorja Chang Han in Piotr Jablonski z Nacionalne univerze v Seulu.

Han in Jablonski sta vodne drsalce opazovala dlje časa in ugotovila, da samci med paritvenim obredom s premikanjem oziroma nihanjem telesa na vodni površini povzročijo majhne valove, kar privablja predatorske ribe, ki se skrivajo pod gladino in samo čakajo na primeren plen. Samci so pri tem navidez nespametnem početju zelo vztrajni – vse do takrat, ko samice končno le privolijo v parjenje. Ob tem je zanimivo tudi to, da prej popustijo tiste samice, ki že imajo izkušnje z napadom ribe.

Jablonski je prepričan, da so v študiji pridobili ključen dokaz o antagonistični koevoluciji med spoloma. “To je zelo razburljivo odkritje,“ pa je prepričan Mark Brown z Univerze v Londonu. “Spolne navade vodnih drsalcev preučujemo že desetletja, a to je prišlo resnično nepričakovano.“

Izsledke raziskave so objavili v strokovni reviji Nature Communications.

"No pa dajva, samo ne me več plašiti!"
"No pa dajva, samo ne me več plašiti!" FOTO: Wikipedia
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2gruber
12. 08. 2010 10.50
zelo verjetno ti drsalci obožujejo adrenalinski sex :)
micva
12. 08. 2010 08.30
Vsak ma svoje veselje in dela tisto kar ga zanima in ga veseli, tega tipa pač to zanima, mogoče pa bo to odkritje pripomoglo spet pri kakem drugem raziskovanju. :)
Kritik19
12. 08. 2010 06.35
Celo življenje preučuješ spolno življenje vodnih drsalcev, potem bo gotovo imel vnukom kaj pripovedovati. Aja, saj jih nima. Je preveč zaposlen. Le kaj bo zdaj počel s svojim bednim življenjem, ko je to odkril??? Če bi ta človek bil pameten, bi se naučil njihovega jezika in bi skozi anketo prišel do bolj natančnih podatkov.
svizec_se_goni
12. 08. 2010 00.27
""Spolne navade vodnih drsalcev preučujemo že desetletja..."" ODLIČNO HAHAHAHA:))
veselo-na-delo
11. 08. 2010 23.21
V našem ribniku jih je totih drsalcev polno, tega vraga sem poskušal že večkrat ulovit ker me je zanimalo kaj je to za živalce gor na vodi da se nikol ne potopi, a tako je spreten da mi je vedno ušel sem ga pa tud videl kako pumpa gor na vodi kot omenjajo tu gor.
maluska123
11. 08. 2010 22.56
fluor... tako kot je nekdo preuciu parjenje med nami je moral nekdo preuciti tudi to zivo bitje... polek tega pa je v svetu nov podatek... bodi vesel da ni zadnji...
rokin
11. 08. 2010 22.45
fluor in kaj si ti tok odmevnega dosegu, da si lahko pametn?
dajno
11. 08. 2010 21.49
Osebno poznam Piotra (ki je mimogrede Poljak) in lahko zatrdim,da je tako kot človek in strokovnjak izjemen. Ne govorit kar nekaj...
SecretMind
11. 08. 2010 20.40
fluor11.08.2010, 20:29 0 Kakšen geek moraš biti, da svoje življenje posvetiš proučevanju parjenja nekih čudnih miniaturnih žuželk? Tisti čas, dokler sta znanstvenika proučevala drsalce, pa so po njihovih ljubicah drseli drugi drsalci hehehe. --- Če bi bili vsi istega mišljenja, kot si ti, potem ne bi bilo nobenega razvoja ;)
bracala
11. 08. 2010 20.29
hahah legende
Katarina Ostran
11. 08. 2010 20.29
Kakšen geek moraš biti, da svoje življenje posvetiš proučevanju parjenja nekih čudnih miniaturnih žuželk? Tisti čas, dokler sta znanstvenika proučevala drsalce, pa so po njihovih ljubicah drseli drugi drsalci hehehe.