Zanimivosti

Shakespeare je čas pomanjkanja izkoriščal za osebni dobiček

London, 02. 04. 2013 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

William Shakespeare ni bil le književnik, bil je tudi premeten mešetar z žitom, ki je čas pomanjkanja izkoristil za lasten zaslužek, kaže študija, ki so jo pripravili raziskovalci z univerze v Aberystwythu.

Portret Williama Shakespeara
Portret Williama Shakespeara FOTO: Reuters
Shakespeare se je upokojil kot največji lastnik posestev v Stratfordu.
Shakespeare se je upokojil kot največji lastnik posestev v Stratfordu. FOTO: Reuters

Raziskovalka Jayne Archer je ob predstavitvi študije dejala, da se "Shakespeara spominjamo kot dramatika, vendar takrat nihče ni obogatel s pisanjem iger". Kot je dodala, se je Shakespeare leta 1613 upokojil kot največji lastnik posestev v rodnem Stratfordu.

Pripravljavci študije so zapisali, da je pesnik v obdobju 15 let kupoval in skladiščil žito, ječmen in slad, da bi jih v času pomanjkanja po višji ceni prodajal sosedom in lokalnim trgovcem.

V tem obdobju se je Shakespeare kar nekajkrat znašel tudi v nasprotju z zakonom. Kot kaže raziskava, se je februarja leta 1598 pred sodiščem zagovarjal zaradi kopičenja slada ali koruze v času pomanjkanja. Kot dodajajo raziskovalci, je bard vestno preganjal tiste, ki niso mogli poplačati dolga, dobiček od preprodaje pa je porabil za širitev svojih posojilodajalskih dejavnosti.

Archerjeva ob tem dodaja, da je imel pesnik "otroke in je verjel, da skrbi zanje, vendar pa je ravnal v navzkrižju z zakonom in spodkopaval države ukrepe, da bi nahranili ljudi".

Shakespearove izkušnje z lakoto in mešetarjenjem odsevajo tudi v njegovih delih, kot je Koriolan, ki je postavljen v stari Rim v času lakote, ter Kralj Lear, v katerem naslovni junak z delitvijo svojih posestev med tri hčerke sproži vojno.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
02. 04. 2013 15.21
+0
Menda tudi ni vsega sam napisal.... tudi pri slikarjih so take dileme...
Explainator
02. 04. 2013 14.55
-2