Zanimivosti

Tolkienova ljubezenska zgodba med Bernom in Luthien tudi v knjigi

London, 21. 10. 2016 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

J.R.R. Tolkien je v svoji mitologiji popisal zgodbo med smrtnikom Bernom in vilinko Luthien. Pojavila se je v več njegovih delih, omenjena pa je bila tudi v Gospodarju prstanov. Zgodbo bodo ob desetletnici pisateljevega dela Hurinova otroka izdali v samostojni knjigi z ilustracijami Alana Leeja.

J.R.R. Tolkien je bil angleški pisatelj, pesnik in univerzitetni profesor, najbolj znan kot avtor klasičnih fantazijskih del kot sta Gospodar prstanov in Hobit.
J.R.R. Tolkien je bil angleški pisatelj, pesnik in univerzitetni profesor, najbolj znan kot avtor klasičnih fantazijskih del kot sta Gospodar prstanov in Hobit. FOTO:

Zgodbo Luthienina in Bernova ljubezen je začel J.R.R. Tolkien pisat okoli leta 1917, na njej pa je delal naslednja tri desetletja. Obnovil jo je pisateljev sin Christopher Tolkien in postala je zelo priljubljena. V legendi se smrtnik Beren zaljubi v nesmrtno vilinko Luthien.

Oče vilinke Thingol je nasprotoval njeni zvezi s smrtnikom, zato je Berenu kot pogoj za njeno roko naložil nalogo, za katero je menil, da jo je nemogoče izpolniti. A Beren je bil kos izzivu in je kralju izročil dragulj iz Morgothove krone. Tako sta se zaljubljenca poročila, v zakonu pa se jima je rodil sin Dior, ki je postal Thingolov naslednik.

Romanca o Bernu in Luthien je ena od legend Starših dni. Med tri velike povesti iz tega sklopa naj bi sodili še zgodba Hurinova otroka ter zgodba o padcu Gondolina.

Tolkien je imel zgodbo tako rad, da sta imeni junakov zapisani tudi na nagrobniku, ki si ga pisatelj deli z ljubljeno ženo. Prav ona naj bi bila navdih za lik vilinke. Zgodbo je Tolkien omenil tudi v svojem delu Silmarillion, v katerem je navedel, da so ji vilinci radi prisluhnili, ker sta v nasprotju s temačnimi zgodbami, ki so jih bili vajeni, iz nje sevali svetloba in upanje.

Christopher Tolkien se je v svoji različici trudil pokazati, kako je njegov oče zgodbo razvijal skozi čas. Ogrodje predstavlja izvorna različica, ki ji je dodal dele v prozi in verzih iz kasnejših besedil.

 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
17. 01. 2020 08.10
Pisal je zgodbe za odrasle otroke. Telesno velike, v glavi otroke. R.R. Martin je nivo nižje, tam je vse bolj plehko, na prvo žogo. Ampak ista pašta. Žalostno, da odrasli ljudje padajo na to.
BUONcaffee
23. 10. 2016 12.15
+5
Vilinke res obstajajo.
BUONcaffee
23. 10. 2016 11.39
+5
Po mojem lepa zgodba o kateri hrepeni vsak moški.