Zanimivosti

Vatikan z ofenzivo proti svobodi spolnosti?

Rim, 17. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poročanju italijanskih medijev načrtuje Vatikan ofenzivo proti zahodni kulturi svobodne spolnosti in odločanja. Kmalu naj bi objavili 500-stranski dokument, v katerem se opredeljujejo proti liberalni spolni vzgoji, "varnim spolnim odnosom" in homoseksualni zakonskim zvezam.

Dokument <em>Leksikon družine in življenja</em> naj bi bila spolna aktualnega papeža
Dokument <em>Leksikon družine in življenja</em> naj bi bila spolna aktualnega papeža FOTO: Reuters

Kot poroča rimski časnik La Repubblica je Vatikan potrdil, da januarja načrtuje uraden dokument o omenjenih temah, glede njegove vsebine pa se ni izrekel. Po podatkih La Repubblice naj bi šlo za neke vrste protiofenzivo proti zelo razširjenemu liberalnemu pojmovanju spolnosti in družine med politiki, še posebej med politiki v Združenih narodih. Ugledni vatikanski novinar Marco Politi je besedilo predstavil kot "doktrino Wojtyle o spolni morali", dokument naj bi meril predvsem na "kulturo, ki se je v preteklih 50 letih razširila na Zahodu in se izkazala na konferencah ZN o rasti prebivalstva in ženskah".

Proti svobodnejši spolnosti…

Dokument naj bil naslovljen Leksikon družine in življenja, izdal pa naj bi ga papeški svet za družino. V besedilu Cerkev ostro zavrača vsakršno obliko umetnega preprečevanja oploditve, tudi uporabo kondomov v boju proti aidsu. Svojo zavračanje varne spolnosti naj bi Cerkev med drugim utemeljevala s tem, da prezervativi niso varni. Dokument se sicer izreka predvsem proti spolni vzgoji, ki se osredotoča na biološke vidike razmnoževanja. Vatikan namreč meni, da pri tem ljubezen kot nepomembnejši dejavnik ostaja zamolčana. Zaradi takšnega stališča obstaja po njihovem mnenju nevarnost, da bo spolna vzgoja postala le uvod v varno spolnost.

… in za monogamno družino kot temelj družbe

V nasprotju s tem dokument poudarja pomen monogamne družine med moškim in žensko, ki je temelj družbe. Homoseksualnost naj namreč ne bi bila enakovredna alternativa heteroseksualnosti, homoseksualni pari pa naj ne bi smeli posvojiti otrok. Kot še meni Politi, stališča cerkvenega vodstva v posamičnih vprašanjih ne predstavljajo nič novega, je pa odločitev za njihovo objavo v novem dokument rezultat zavestne vatikanske politike.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni