Zanimivosti

VIDEO: Kozorogi po dveh letih od žleda znova v svoji ogradi

Ljubljana, 04. 08. 2016 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žled je leta 2014 močno poškodoval tudi ljubljanski živalski vrt. Povsem uničena je bila ograda kozorogov in po zahtevni obnovi so kozorogi končno spet ''doma''. V ljubljanskem živalskem vrtu se lahko pohvalijo s poplavo mladičkov.

Alpski kozorog
Alpski kozorog FOTO: Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana

Po dveh letih so kozorogi v ljubljanskem živalskem vrtu znova v svoji ogradi. Leta 2014 je to namreč uničil žled in tako je morala takratna čreda 19 kozorogov bivati v zasilni ogradi. To ji je očitno dobro delo, saj se je čreda povečala na 29 živali. Samo v letošnjem letu so pridelali šest mladičev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obnova ograde je bila zelo zahtevna zaradi strmega terena in erozije, so pojasnili v ZOO Ljubljana in dodali, da alpski kozorogi že teden dni bivajo v ogradi in so se je že navadili ter se v njej dobro počutijo. ''Zadovoljno objedajo podrast in poganjke. Mladiči sledijo samicam in oblikujejo ''igralne skupine'' ter se družno podijo po ogradi in učijo spretnosti, ki jih bodo potrebovali, ko odrastejo,'' so povedali v ljubljanskem živalskem vrtu.

Ograda je velika 2000 kvadratnih metrov, ima štiri metre visoko ograjo, saj lahko kozorogi z mesta skočijo do dva metra, z zaletom pa kar štiri metre visoko. ''V ogradi je vodni izvir, ki poleg strmega terena povzroča dodatno erozijo, zato smo ga utrdili s skalami, v spodnjem delu pa uredili drenažo in ga speljali pod potjo, nazaj v njegovo strugo. Teren smo v zgornjem delu dodatno utrdili s skalami, po katerih kozorogi radi plezajo, v spodnjem delu pa smo uredili dve zemljanki, ki podpirata teren in preprečujeta erozijo. Vanju smo namestili jasli in napajalnike,'' so razložili.

Ograda
Ograda FOTO: Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana

Obiskovalci bodo lahko kozoroge v ogradi opazovali iz dveh nivojev. ''Spodaj se odpira pogled na kozoroge, ki se hranijo s senom, iz zgornjega lesenega podesta pa lahko opazujejo alpske kozoroge pri plezanju po skalah in sončenju v višjih legah ograde.'' Ker kozorogi dve leti niso imeli stikov z obiskovalci, so nekoliko plašni, so dodali.

ZOO preplavili mladiči

Gvanako
Gvanako FOTO: Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana

V ljubljanskem živalskem vrtu se lahko pohvalijo s poplavo mladičkov. Nimajo jih namreč le alpski kozorogi, ampak so zibali tudi damjaki, surikate, alpake, gvanaki in kanadski bobri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Surikata
Surikata FOTO: Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo navsezgodaj zjutraj je kotila še zebra. Njenega mladiča so pričakovali že v začetku poletja, a so se ušteli pri štetju dni, saj brejost pri zebrah traja kar 12 mesecev. Mladič se je takoj postavil na dolge in majave noge ter sledil mami. Še vedno je nekoliko neroden in se včasih spotakne, kot vsi novorojenčki tudi ta mladič potrebuje počitek. ''Ko pa je buden, zvedavo opazuje naše obiskovalce,'' so dodali.

Zebrin mladiček
Zebrin mladiček FOTO: Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okra301
04. 08. 2016 13.16
+2
okra301
04. 08. 2016 13.15
+2