Zanimivosti

Vohljanje po Finsko

Helsinki, 02. 11. 2005 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vas zanima, koliko je lansko leto zaslužil vaš sosed? Ali, koliko denarja je spravil v banko vaš partner? Če bi bili Finci, bi brez težav ugotovili ...

"Milijonar z ničelnimi dohodki"
"Milijonar z ničelnimi dohodki" FOTO: Reuters

Vsako leto v mesecu novembru postanejo podatki o plačanih davkih javni in Finci se masovno vdajajo zadovoljevanju svoje radovednosti glede finančnega stanja sodržavljanov.

Časopisi so polni list najbogatejših ter oseb z najvišjimi dohodki v preteklem letu.

V privatni družbi Veroporssi, ki ponuja podatke o prihodkih prebivalcev Finske preko sms sporočil, pravijo, da so prvi delovni dan v novembru najbolj zaposleni.

Fince je obdavčenje vedno zanimalo, ker ni v njihovi navadi, da bi govorili o svojih dohodkih. Govor o zaslužkih imajo namreč za nespodobnega, še veliko bolj neolikano pa je nekoga vprašati, koliko zasluži. Ruokanen, Iltalehti

Finski tabloid Iltalehti je kar 24 strani posvetil podrobnostim o tem, kateri slavni Finec ali Finka je zaslužil koliko in za kaj, športne zvezde, kot je slavni voznik Formule 1 Kimi Raikkonen in liverpoolski nogometaš Sami Hyypia, ki sta pred visokimi davki pobegnila na tuje, pa je označil za “milijonarje z ničelnimi dohodki”.

V deželi, kjer “ne štrleti iz povprečja” predstavlja vrednoto, so podatki o davkih in prihodkih priložnost za ponašanje, je povedal odgovorni urednik Italehte Reijo Ruokanen. “Veliko ljudi ne želi, da objavimo njihova imena, za nekatere pa je to priložnost, da se razve, da so bogati.”

Denar , denar, denar ...
Denar , denar, denar ... FOTO: POP TV

In, kdo je najbogatejši na Finskem? Aatos Erkko, glavni lastnik medijske hiše Sanoma WSOY, na vrhu lestvice z osebnim premoženjem v vrednosti 192 milijonov evrov, in Olli Riikala, izvršni direktor U.S. General Electric, ki je v preteklem letu zaslužil 5,3 milijone evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3