Zanimivosti

Z vlakom iz Kranja v Naklo

Naklo, 01. 05. 2007 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ceste v Naklem na Gorenjskem so bile v znamenju starodobnikov, na železnico pa je pripeljal muzejski vlak.

Muzejski vlak v Naklem
Muzejski vlak v Naklem FOTO: Mirko Kunšič

Čeprav se je letos po cestah in vaseh žepne občine Naklo vozilo, na dveh in štirih kolesih več kot 200 starodobnikov, na že 12. parado so se pripeljali iz več krajev Slovenije in zamejstva, je bila pozornost vseeno usmerjena na območje nekdanje železniške postaje Naklo.

Muzejski vlak v Naklem
Muzejski vlak v Naklem FOTO: Mirko Kunšič

Občina je naročila ekipo muzejskega vlaka Slovenskih železnic, za promocijsko vožnjo iz Kranja do Naklega. Parno lokomotivo serije 25 026 ( izdelano 1920 leta), ki zmore tisoč konjskih moči, sta po strmini nekdanje tržiške železniške proge iz Kranja pripeljala kontrolni strojevodja Vojko Dolžan in njegov kolega strojevodja - kurjač Tone Zupančič.


Starodobniki v Naklem
Starodobniki v Naklem FOTO: Mirko Kunšič

Kot nam je povedal Mladen Bogič, ravnatelj železniškega muzeja Ljubljana, je zanimanje za vožnje z muzejskim vlakom veliko. S prvomajsko vožnjo so odprli že 22 sezono voženj po tirih doma in v tujini. Tako so maja vabljeni z isto lokomotivo v Gradec, kjer bo velika proslava ob dokončanju 150 letnice južne železnice Dunaj - Trst.


Starodobniki v Naklem
Starodobniki v Naklem FOTO: Mirko Kunšič

„V Naklem nameravajo urediti prostor ob nekdanji železniški progi za postavitev parne lokomotive serije 53 - 019 tiste, ki je peljala zadnji vlak v Tržič. Prihodnje leto mineva namreč stoletnica tržiške proge. Tiri so ostali do Naklega in Slovenske železnice jim bomo posodili, pod določenimi pogoji prav to parno lokomotivo,“ pravi Mladen Bogič.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avreg@siol.net
23. 05. 2007 09.20