Zanimivosti

Zadnji Führerjevi dnevi

Berlin, 24. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

60 let po koncu tretjega rajha naj bi fenomen Adolfa Hitlerja razvozljal nov film, <em>Der Untergang</em>.

Igralec Bruno Ganz kot Adolf Hitler
Igralec Bruno Ganz kot Adolf Hitler FOTO:

Film producenta Bernda Eichingerja razkriva zadnje Führerjeve dni v bunkerju, vse do samomora, 30. aprila 1945.

"Bil je samohipnotizer, človek, ki je lahko ukazoval sebi in drugim", je povedal Eichinger za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. V filmu Der Untergang glavno vlogo Adolfa Hitlerja igra Bruno Ganz, Corinna Harfouch pa pooseblja Magdo Göbbels.

"Sprašujemo se, kako lahko slaboten mož sredi petdesetih, ki izgleda kot pri osemdesetih, izvede takšne nedoumljive stvari. Mislim, da je bil sposoben s svojo osebnostjo, z močjo misli, analitičnimi sposobnostmi in s psihološko učinkovitostjo doseči, da so se njegovih ukazov držali absolutno in vse do konca", je povedal Eichinger. Režiser Ganz je povedal, da film govori o storilcih, o strašno izgubljenih smrtnih grešnikih in da so njegova država in njeni ljudje dovolj utrjeni, da bodo dobro prenesli ta film.

Film je nastal po istoimenski uspešnici avtorja Festa in po spominih Hitlerjeve tajnice Traudl Junge.

Hitler je zadnje tedne preživljal v bunkerju pod vrtom pisarne v Berlinu, ki je imel skoraj štiri metre debele stene. Po spominih Hitlerjevega telesnega stražarja in telefonista Rochusa Mischa je bil bunker v bistvu 250 kvadratnih metrov velika betonska krsta. Misch je Hitlerja videl takoj po skupnem samomoru z Evo Braun, s katero se je nekaj dni prej poročil v bunkerju. "Eva Braun je ležala zraven njega na kavču, s skrčenimi koleni, obrnjenimi v smeri Hitlerja, ki je ležal povprek," se spominja Misch.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3