Zanimivosti

Zanimiva naključja, ki so na robu verjetnega

Ljubljana, 29. 03. 2010 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekateri ljudje ne verjamejo v usodo in naključja. Pravijo, da so to zgolj skrbno načrtovane akcije drugih, 'nevidnih' ljudi, o katerih se nam niti ne sanja.

Pisatelj Edgar Alan Poe
Pisatelj Edgar Alan Poe FOTO: arhiv proizvajalca

Verjamete v naključja? Ena od razlag govori o tem, da če bi naključja razumeli, bi razumeli tudi bistvo obstoja in vesolja.

Joseph Figlock je dvakrat postal naključni junak. Leta 1930 se je sprehajal po ulici Detroita, ko je iz štirinajstega nadstropja nanj padel dojenček. Oba sta jo odnesla brez poškodb. Seveda, pač naključje; če ne bi bil Joseph, morda zgodba ne bi imela srečnega konca. Leto za tem se je Joseph spet sprehajal po isti ulici, ko je isti malček še enkrat padel iz istega stanovanja. Tudi tokrat sta jo oba odnesla brez poškodb. Naključje ali usoda?!

Kar grozljivo naključje se je zgodilo ob koncu 19. stoletja. Znan pisatelj Edgar Alan Poe je v svojem romanu Pripoved o Arturju Gordonu Pymu opisal ladijsko nesrečo, kjer so se štirje ljudje znašli v rešilnem čolnu sredi oceana. Več dni so preživeli brez hrane in z nekaj malega vode, nato so se trije odločili, da ubijejo dečka z imenom Richard Parker in ga pojedo. V resnici so ob koncu 19. stoletja (po tem, ko je Poe napisal roman) našli tri preživele v čolnu, ki so umorili in pojedli četrtega člana. Da pa je naključje še večje, je šlo za dečka z imenom Richard Parker.

Nekatere zgodbe o naključjih so tako neverjetne in na robu resničnega, da bi bolj sodile v znanstvenofantastične filme. Preberite še druge.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
30. 03. 2010 22.39
+1
in naslednje leto na isti dan se to ponovi, isti otrok isti dec...
HARIJSKARASA
30. 03. 2010 01.57
otrok pade s 14 nadstropja in ga dec ujame, jaaa....
trlbabalan
29. 03. 2010 19.49
to samo cerkvenjaki mislijo in fopajo narod, da imamo samo eno življenje!
Ramzess
29. 03. 2010 17.41
+2
Naključja, še tako neverjetna, ne obstajajo, vse je mogoče razložiti, in vsak, tudi tak dogodek, obstaja razlog. "Leto za tem se je Joseph spet sprehajal po isti ulici, ko je isti malček še enkrat padel iz istega stanovanja. Tudi tokrat sta jo oba odnesla brez poškodb." V tem primeru bi bilo zanimivo naključje tudi če, ne ravno skrbni straši ne bi imeli težav z oblastmi, ali natačneje z določeno vejo oblasti, oz. z socialnim skrbstvom. Da otrok dvakrat po nesreči pade iz stanovanja, je že preveliko naključje. "V resnici so ob koncu 19. stoletja (po tem, ko je Poe napisal roman) našli tri preživele v čolnu, ki so umorili in pojedli četrtega člana. Da pa je naključje še večje, je šlo za dečka z imenom Richard Parker." Podobnih zgodbic (oblik videnj dogodka iz prihodnosti) je veliko, znana je tudi zgodba o Titaniku, in pri teh zgodbah ne gre za nobeno naključje, tudi to je moč pojasniti. Zanimivo je, da veliko avtorskih del, od pisnih do slikarskih, tudi glasbenih, ni enostavno izmišljenih, ampak imajo zgodbe ali slike oz. glasba nek vir, avtorju je zgodbo nekje dobil, slikar je sliko denimo nekje že videl, avtor glasbe je to nekje že slišal, pa ne na tem svetu, 'ideje' prihajajo iz drugega sveta, ali lahko bi rekli iz sveta med življenje. V potrditev tega obstajajo pričevanja ljudji, ki so bili hipnoregresirani. "Sam je novinarjem večkrat dejal, da je na Zemljo prišel s kometom in da bo z njim tudi odšel. In res je, 21. aprila 1910, ko se je komet vrnil, Twain umrl." Tukaj gre enostavno za časovno ujemanje dogodkov, da pa Twain poznal čas svoje smrti, pa tudi ni nič posebnega, marsikdo ve za lasten čas odhoda, tudi otroci. "Španski konkvistador Hernán Cortés je prišel v Mehiko približno v času, ko je majevski koledar napovedal prihod bledoličnega človeškega boga Quetzalcoatl, ki naj bi ponovno prevzel mesto Tenochtitlán. To je Cortezu pomagalo, da je zavzel mesto in kasneje celotno Mehiko." Tu ni nobenega naključja, Cortez je v lasten cilj izkoristil lokalno verovanje, za katerega je poprej gotovo vedel. To seveda ni edini primer. Omenjeni so tudi ameriški predsedniki, ki ne rabijo komentarja, saj je že marsikomu znano, da je tam marsikaj načrtovano.
big brother
29. 03. 2010 16.37
Itak da je,nekaj obstaja,o tem ni dvoma.Tudi ko umremo,ni konec.Konca ni.
mad-max
29. 03. 2010 16.22
+0
nekaj je med ali nad nami. SEM 100 %
gnu
29. 03. 2010 15.33
+1
Naključje je tudi, da zadeneš na loteriji. Pa vendar skoraj v vsakem krogu nekdo zadene, mar ne? Argument, da se malo verjetne stvari ne dogajajo, je t.i. napaka igralca na srečo. V resnici se malo verjetne stvari dogajajo ves čas, saj je dogodkov grozljivo veliko.
pirahna
29. 03. 2010 15.20
ej, kresalka je polna naključij,za knjigo rekordov
Boba Natale
29. 03. 2010 14.59
Kaj takega.... Ko bi pa videli kakšni lopovi in nepridipravi so se znašli na istem mestu ob istem času....prav vsi v mali Sloveniji Usoda ali naključje? Hmmmm.....