Zanimivosti

Zgodnejša pomlad v Evropi

Hamburg, 29. 08. 2006 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Doslej največja primerjalna študija o posledicah segrevanja ozračja je pokazala znatne spremembe v letnih časih.

V doslej največji primerjalni študiji o vplivu segrevanja Zemljinega ozračja na letne čase so znanstveniki primerjali podatke iz številnih evropskih držav o rastlinski vegetaciji. Ugotovili so, da pomlad prihaja prej kot nekoč, kar ustreza vzorcu klimatskih sprememb. "To reakcijo je mogoče z veliko verjetnostno povezati z otoplitvijo," je povedala Nicole Estrella s Tehnične univerze v Münchnu (TUM).

Predmet proučevanja je bilo blizu 550 rastlin in nekaj živali iz 21 evropskih držav za 125 000 časovnih vrst med leti 1971 in 2000. V raziskavo so s pomočjo državnih meteoroloških služb vključili dolgoletne podatke o rastlinskih vrstah, ki jih je zbirala cela kopica prostovoljcev.

Zgodnejša pomlad in spremembe koledarja vplivajo na prehranjevalno verigo rastlin in živali.
Zgodnejša pomlad in spremembe koledarja vplivajo na prehranjevalno verigo rastlin in živali. FOTO: Reuters

Raziskovalci nemškega TUM in britanskega Natural Environment Research Council so zaznali trend: 78 odstotkov vseh zapisov je pokazalo, da je pomladansko poganjanje rastlin zgodnejše, med njimi je skoraj tretjina takih, pri katerih so spremembe znatne.

Pomemben kazalec pomladi je denimo forzicija, čigar začetek cvetenja nemška meteorološka služba spremlja vse od leta 1945. Skozi desetletja, ugotavljajo raziskovalci, se je začetek cvetenja te rastline s številnimi živorumenimi cvetovi premaknil skoraj za cel mesec - z aprila na marec.

Preračunano na vso celino, se v Evropi zadnjega pol stoletja pomlad pričenja prej: v posameznem desetletju je za dva in pol dneva zgodnejša. V zadnjih nekaj letih se pomlad prične šest do osem dni prej kot v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ker poruši ravnovesje v prehranjevalni verigi, sprememba koledarja pomeni veliko težavo za posamezne rastlinske in živalske vrste.

Poleg zgodnejšega pomladi so raziskovalci ugotovili spremembe tudi pri začetku evropske jeseni. Ta se začenja tri dni kasneje kot se je to dogajalo pred 30 leti.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.