Zanimivosti
Oglas

Zlati boben

Portorož, 24. 08. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Letošnji Zlati boben, ki je že šestnajsti po vrsti, se približuje. Obogatilo ga bo kar nekaj novosti, med katerimi je tudi PR premiera, Best Act awards, I Feel Slovenia – Slovenia for You natečaj in The Golden Net nagrada.

KAZALO
1. Kaj je Zlati boben?
2. Tema 2009: Viharjenje možganov
3. Novosti v programu in tekmovalnem programu
4. Zlati boben 1994 – 2008: Velika knjiga novoevropskega oglaševanja

Zlati Boben-5
Zlati Boben-5 FOTO:


1. Kaj je Zlati boben?
Zlati boben je oglaševalski festival Nove Evrope, 400-milijonskega trga, ki deluje med Trstom in Vladivostokom, Helsinki in Tel Avivom. Že šestnajsto leto zapored se festival odvija v prvem tednu oktobra v Portorožu. Skozi leta je Zlati boben postal eden najpomembnejših oglaševalskih festivalov Nove Evrope in drugi največji mednarodni festival v Evropi, takoj za festivalom Cannes Lions.

Tekmovanja za prestižne nagrade Zlatega Bobna se vsako leto udeleži 2.500 udeležencev. Odličnost festivala so vsekakor številni priznani strokovnjaki, ki predavajo o oglaševalskih in komunikacijskih temah in ocenjujejo kreativna dela udeležencev. Zlati boben zagotovo predstavlja enkratno priložnost za nadgrajevanje znanja in pridobivanje novih poznanstev, slovi pa tudi po svoji gostoljubnosti, ki s programom očara še tako zahtevnega obiskovalca.

Predstavitve filmskih oglasov in promocijskih akcij v konkurenci potekajo v živo pred žirijo in gledalci, preko interaktivnega sodelovanja pa festival vse leto vzpodbuja zanimiv dialog. Vsekakor je Zlati boben več kot le tekmovanje in zagotavlja nepozabno izkušnjo. Moto Zlatega bobna ostaja vsa leta: ostra tekma, dobra šola, živa žurka in hudičev izziv.

Predsednik PR žirije: dr. Dejan Verčič, partner Pristop
Predsednik PR žirije: dr. Dejan Verčič, partner Pristop FOTO:

2. Tema 2009: Viharjenje možganov
Marketing v času krize bo nedvomno najbolj vroča tema letošnjih marketinških srečanj. Vsi bodo želeli deliti svoje nasvete in predloge, kako še naprej ustvarjati dobiček. Vendar namesto pasivnih predavanj gurujev, ki se prav tako kot vsi ostali še nikoli niso soočili s takimi gospodarskimi okoliščinami, bomo na letošnjem festivalu Zlati boben vsi udeleženci aktivno viharili možgane.

Bolj kot kdaj koli prej se bo spodbujalo in celo pričakovalo aktivno sodelovanje in vključenost udeležencev festivala tako na hodnikih, preko mobilnih telefonov ali pa že pred festivalom na spletni strani festivala. Priložnost sodelovati v skupnem iskanju rešitve v tem trenutku največjega problema marketinške industrije in soočiti mnenja z najbolj kompetentnimi strokovnjaki s tega področja je velika prednost Kreativne akademije Zlatega bobna 2009.

Zlati Boben-3
Zlati Boben-3 FOTO:


3. Novosti v programu in tekmovalnem programu

V letošnjem letu bo Zlati Boben obogatila PR premiera
Letos so na Zlati Boben povabljeni tudi sestre in brate iz odnosov z javnostmi. Festival bo namreč prvič v šestnajstih letih vključeval tudi kategorijo, ki bo obravnavala omenjeno področje. PR premiera bo potekala v sredo, 7. oktobra, ko bodo različni strokovnjaki odnosov z javnostmi predstavljali nekatere najboljše kampanje ter primere iz prakse na področju odnosov z javnostmi. V okviru PR premiere bo potekalo tudi tekmovanje v 19 kategorijah, med katerimi bodo najboljše predvajane na velikem platnu festivala oziroma jih bodo pred žirijo, ki jo bodo sestavljali visoko spoštovani mojstri tega poklica, predstavili izbrani tekmovalci. Predsednik PR žirije je prof. dr. Dejan Verčič, partner na agenciji Pristop in izredni profesor za odnose z javnostmi na Univerzi v Ljubljani, glavna govorca pa bosta Brad Staples, CEO komunikacijskega in svetovno znanega logističnega podjetja APCO Worldwide za regijo EMEA, in Mark Weiner, direktor podjetja Prime Research, Severna Amerika.

Na festivalu bo potekalo tudi študentsko tekmovanje v odnosih z javnostmi. Njigova naloga je pripraviti inovativno video predstavitev na temo »Kaj je PR?«. Tekmovanje predstavlja odlično priložnost za izmenjavo kreativnih idej na mednarodni ravni in lahko marsikateremu študentu odpre vrata poslovnih voda. Študenti pa se bodo v okviru tekmovanja potegovali za zanimivo akademsko nagrado v obliki štipendije na priznani univerzi v Luganu.

Za bogate ideje bogate nagrade
Festival Zlati boben pa letos ponuja še nekaj novosti: The Best Act Award, The Golden Net, natečaj I Feel Slovenia – Slovenia for You in tekmovanje Modri zob.

Novo nagrado The Best Act Award podeljuje petčlanska žirija uveljavljenih tržnikov iz velikih mednarodnih podjetij, ki bo izbrala ter nagradila izstopajoče ideje, ki nam pomagajo spreminjati načine, na katere razmišljamo, čutimo in ukrepamo. Najboljši bodo prejeli Grand Prix nagrado ter zlato ali srebrno krilato Nike.

The Golden Net je ponovno oživljena bobnarska nagrada za najbolj uspešno agencijsko verigo, ki bo zbrala največ točk v vseh skupinah. Zmagovalec se bo v prihodnje lahko ponašal s prestižnim priznanjem Zlatega bobna, Golden Net 2009.

Festival Zlati boben v letošnjem letu nadaljuje sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo. Lani je Slovenska turistična organizacija kreativce prvič pozvala k izdelavi najboljšega turističnega plakata z implementacijo (turistične) znamke I FEEL SLOVENIA. Odziv na kreativni razpis je bil zelo dober, saj smo prejeli 167 kreativnih rešitev, izmed katerih je mednarodna komisija izbrala najboljšega.

Z letošnjim razpisom v okviru festivala Zlati boben pa so k sodelovanju vabljeni tudi tekstopisci. Naloga je oblikovati inovativno in kreativno besedilo z implementacijo turistične znamke I FEEL SLOVENIA – SLOVENIA FOR YOU, namen katerega je predstaviti Slovenijo kot zanimivo in edinstveno turistično destinacijo.

Glavno nagrado za najboljše kreativno besedilo prispeva Kempinski Palace Porotorož, zato bo zmagovalec preživel 5 nepozabnih dni v luksuznem apartmaju Laguna v hotelu Kempinski Palace Portorož.

Tekmovanje Modri zob (Blue Tooth) prav tako predstavlja zanimivo novo kategorijo, ki obsega tekmovanje za najboljši film na festivalu, posnet z mobilnim telefonom. Modri zob poteka pod okriljem Nokie, ki podpira in spodbuja kreativnost vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Ker pa je dandanes praktično vsakdo uporabnik mobilnega telefona, bodo v tej kategoriji lahko tekmovali vsi tisti, ki bodo z mobilnim telefonom posneli film na temo, ki bo znana v prihajajočih mesecih. Tekmovanje bo namreč potekalo izključno v tednu festivala.

Zlati Boben-4
Zlati Boben-4 FOTO:

4.Zlati boben 1994 – 2008: VELIKA KNJIGA NOVOEVROPSKEGA OGLAŠEVANJA
Ni veliko zgodb, ki bi se rodile v Ljubljani in bi jih pol Evrope vzelo za svoje. Zlati boben je zanesljivo ena, če ne edina med njimi.

Je edini celovit dokument o ustvarjalni moči, ki jo je v oglaševanju prebudil padec berlinskega zidu. Napisana je v angleščini, osebni pogled pa nudijo Jure Apih, Michael Conrad, Jiri Mikeš, Ivan Chimburov, Rudi Kobza, Adrian Botan, Jarek Ziebinski, Dragan Sakan, Juraj Vaculik. Govori o naslednjem:
- kaj je zaznamovalo posamezno leto v svetu
- kaj je zaznamovalo Zlati boben
- podoba festivala in pogled predsednika žirije
- vsi zlati, srebrni zmagovalci in finalisti.

Velika knjiga o prvih petnajstih letih oglaševalske stroke v Novi Evropi, kot jih odseva prvih petnajst let Zlatega bobna, je v tiskarni. Antologija zmagovalcev in finalistov, nove ustvarjalnosti, izvirnosti in integralnosti, petnajst nepozabnih zgodb, štiristo naj agencij v dosjeju »Who is Who in New Europe«, kratka zgodovina razvoja in organiziranosti stroke v Novi Evropi in najlepša pričevanja z vsakoletnega festivala v Portorožu.

Zlati Boben-6
Zlati Boben-6 FOTO:

5.Prijavni roki na festival
Portorož Piran Poster Awards: 24. avgust
PR: 31. avgust
Interactive, Media and Advertising Campaigns: 2. september
Film, Press, Outdoor, Radio, Design & Art Direction: 7. September

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni