Zanimivosti

Zmanjkalo imen za orkane

Washington, 17. 10. 2005 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvič v zgodovini obstaja možnost, da se bo v enem letu pojavilo več orkanov, kot je imen, rezerviranih za te naravne pojave.

Tropska nevihta Wilma, ki trenutno nabira moči v Karibih in bo po predvidevanjih znanstvenikov še ta teden postala orkan, je namreč zadnje od 21 imen na letošnjem seznamu. Tako bo znanstvenikom in vremenoslovcem ostala le še grška abeceda. Ker se sezona orkanov ne bo končala pred 30. novembrom in ker obstaja precejšnja verjetnost, da se bo pojavil vsaj še en orkan, ga bodo poimenovali kar Alfa.

Satelitska slika Wilme
Satelitska slika Wilme FOTO: Reuters

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) uporablja šest seznamov imen za orkane, na katerih je po 21 imen. Ti seznami se letno izmenjujejo, tako da bo seznam imen za leto 2005 zopet v uporabi leta 2011. Do sprememb seznama sicer pride, če se nek orkan v zgodovino zapiše kot izjemno smrtonosen ali pa kot orkan, ki je povzročil ogromno škodo. Letošnja najbolj smrtonosna orkana Katrina in Stan se tako najverjetneje ne bosta več pojavljala na teh seznamih, enako pa so v preteklosti "upokojili" imena Andrew, Mitch in Floyd.

Leto 2005 je prineslo eno od najdejavnejših sezon orkanov doslej, ki so bili tudi med najbolj katastrofalnimi na območju Srednje in Severne Amerike. Med najbolj uničevalnimi je bila vsekakor Katrina, ki je 30. avgusta pristala v bližini New Orleansa in je terjala okoli 1.300 žrtev.

Medijsko manj odmevna Rita je isto področje prizadela 24. septembra in k sreči povzročila mnogo manj škode. Še manj pozornosti so mediji namenili Stanu, ki je 4. oktobra prizadel Mehiko, a se je nato izkazal za morilskega. Čeprav Stan ni dosegel take moči kot Katrina in Rita, je vseeno povzročil obilno deževje in pravo katastrofo v Srednji Ameriki. Končno število smrtnih žrtev še ni znano, po dosedanjih ocenah pa je v naraslih vodah in zemeljskih plazovih umrlo na stotine ljudi.