Naslovnica

Elektrika na borzi

Ljubljana, 17. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odprti trg z električno energijo je z današnjim dnem zaživel tudi neuradno, saj so mu nazdravili številni prihodnji udeleženci v tem poslu. Po zakonu se je sicer trg odprl že pred dvema dnevoma. Z današnjim dnem pa je uradno začela delovati tudi hčerinska družba Elektra Slovenije - Borzen, ki bo v prihodnje skrbela za organiziranje trga z električno energijo. Borzen bo po besedah državnega podsekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Roberta Goloba na transparenten in javen način predstavljal delovanje trga električne energije, hkrati pa lahko v prihodnosti postane tudi pomemben regionalni igralec. Z Golobom se je strinjal tudi direktor Borzena Gorazd Skubic, ki je ob tem dodal, da smo v Sloveniji končno dočakali dan, ko je "elektrika blago postala." Hkrati pa je slišati očitke, da smo ta dan dočakali nepripravljeni.

Eles je v procesu preoblikovanja slovenskega energetskega sistema dobil eno najzahtevnejših nalog, je poudaril v.d. direktorja Elesa Vekoslav Korošec in dodal, da jim je z začetkom delovanja borze uspelo uspešno končati obsežen program preoblikovanja Elesa v tri gospodarske družbe. "Z vso odgovornostjo lahko trdim, da je Eles na odprtje trga pripravljen vsaj tako, kot so bila nanj pripravljena evropska energetska podjetja, ko se je v začetku leta 1999 začel odpirati evropski trg električne energije," je zatrdil Korošec in dodal, da jim je vsa pravila za delovanje trga uspelo pripraviti pravočasno, pozitivno pa so jih ocenili tudi tuji strokovnjaki. V Elesu so zato prepričani, da jim je uspelo vzpostaviti sistem, ki bo nudil vse možnosti za razcvet slovenskega trga z električno energijo.

V nekaj mesecih bo na primer neko podjetje, ki presega odjemno moč 41 kW, na borzi lahko kupovalo elektriko ceneje kot doslej. Za velike porabnike, ki jim bo še šest mesecev elektriko dobavljal Eles, pa se bodo po tem roku cene nekoliko dvignile.

Za gospodinjstva, ki sodijo med tarifne odjemalce, trg ne bo prinesel večjih sprememb. Sami bomo med cenejšimi ponudniki električne energije lahko izbirali šele čez kakšnih šest let. Neposredno bo posamezno gospodinjstvo lahko kupovalo tudi tako imenovano zeleno elektriko - od hidroelektrarn, ali pa na primer sončno in veterno energijo.

Društvo za energetsko ekonomiko in ekologijo Slovenski E-forum pa je danes pripravilo strokovni posvet na temo Odpiranje trga z elektriko in konkurenčnost. Posveta, katerega namen je bil pregled konkurenčnosti ponudbe po nedavnem odprtju notranjega trga z električno energijo, so se udeležili podsekretar na ministrstvu za gospodarstvo Robert Golob, Mojca Kert Kos iz Energetike Ravne in Stane Merše iz inštituta Jožef Štefan. Predavatelji so udeležencem predstavili svoje poglede na potek odpiranje trga z električno energijo in s tem povezane pričakovane finančne učinke.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA