Tujina

EU bo denar od Nobelove nagrade namenila otrokom

Bruselj, 14. 11. 2012 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je v imenu Evropske unije sprejela 930.000 evrov denarne nagrade, ki je del Nobelove nagrade za mir. Napovedala je, da bo denar dodelila za pomoč otrokom, ki so žrtve vojn in spopadov po vsem svetu.

Kot so sporočili v Bruslju, bodo denar po dogovoru predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in predsednika Evropskega parlamenta Matina Schulza namenili razvoju projektov v korist otrokom, ki trpijo za posledicami vojn in spopadov.

S tem želi EU nagrado za mir, ki jo je prejela, simbolično vložiti v prihodnost, ki jo predstavljajo otroci v vsaki družbi. Kot je dejal Barroso, je namen Nobelove nagrade za mir sprava po vsem svetu. "Denar od nagrade bi moral na prvem mestu koristiti prvemu upanju za prihodnost in tudi prvim žrtvam sedanjih in preteklih spopadov: otrokom," je dodal.

Jose Manuel Barroso pravi, da je namen Nobelove nagrade za mir sprava po vsem svetu.
Jose Manuel Barroso pravi, da je namen Nobelove nagrade za mir sprava po vsem svetu. FOTO: Reuters

Norveški odbor je 12. oktobra sporočil, da bo šla letos Nobelova nagrada za mir v roke EU zaradi njenega prispevka k miru in spravi, demokraciji in človekovim pravicam v Evropi, pa tudi zato, ker je pomagala Evropo popeljati od celine vojne do celine miru.

Nagrado, ki jo sestavljajo osem milijonov švedskih kron, kar znaša slabih 930.000 evrov, medalja in diploma, bodo 10. decembra na slovesnosti v Oslu v imenu EU prevzeli Barrosso, Van Rompuy in Schulz. Medaljo in diplomo bodo v imenu EU hranili v evropskih institucijah.

Otroci narišejo, kaj jim pomenita mir in Evropa

Bruselj je sicer danes razpisal tudi risarski in pisni nagradni natečaj za mlade v starosti od osem do 24 let. Štirje zmagovalci natečaja bodo del uradne delegacije EU, ki bo potovala na podelitev Nobelove nagrade v Oslo. Natečaj EU razpisuje skupaj z Evropskim mladinskim forumom (European Youth Forum).

Nobelova nagrada za mir 2010 - 12
Nobelova nagrada za mir 2010 - 12 FOTO: Reuters

Mladim iz EU in kandidatk za članstvo v natečaju zastavljajo vprašanje: "Mir, Evropa, prihodnost: Kaj mir in Evropa pomenita tebi?" Otroci v starosti od osem do 12 let morajo svoj odgovor izraziti z risbo, mladi od 13 do 24 let pa v kratkem besedilu, ki ne sme biti daljše od 120 znakov, v katerem koli izmed 23 uradnih jezikov EU. Natečaj bo odprt do polnoči 25. novembra.

Van Rompuy, Barroso in Schulz so ob razpisu natečaja poudarili, da Nobelova nagrada za mir pogled upira tudi v prihodnost. "Naša naloga je, da vedno navdihnemo prihodnjo generacijo Evropejcev. Zato želimo, da je evropska mladina, ki bo podedovala celino miru in ki bo odgovorna za evropsko prihodnosti, z nami v Oslu," so dodali.

Predsednik Evropskega mladinskega foruma Peter Matjašič pa je izpostavil, "da so bili aktivni mladi ljudje gonila sila pri zraščanju Evrope, močna evropska mladina pa je tudi pogoj za nadaljnji miren razvoj k združeni Evropi".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAWX
15. 11. 2012 17.12
Evropski zločinci / politiki se javno rokujejo, slikajo ter financirajo in branijo glavnega osumljenega po poročilu sveta evrope za trgovino z človeškimi organi ter narkotiki hašimom tačijem in pol pa še imajo obraz ter drznost stopiti pred kamero in govoriti o človeških pravicah ali nekakšnih grdih režimih! Financirajo in oborožujejo teroriste, sprejemajo zakone, ki zadirajo v socialno in zdravstveno varnost otrok za dobrobit multimilijardnih bank. Sprejemajo roparske fašistične zakone! ITD ITD Od stotine in stotine milijard pa pol dajo 1 milijon za otroke, pa še ta dobljen! To je isto kot bi dali en cent za pomoč in to seveda ko jim je nekdo podaril ta en cent! OGABNI SO! ZLOČINCI SO!
T_one
15. 11. 2012 08.20
+1
S čudim, da Nobelove nagrade tegale tipa niso dali že tudi takrat Hitlerju, "ker je v koncentracijskih taboriščih nudil prenočišče in hrano tolikim ljudem v času takratne "krize"".. .ta Nobelova nagrada bi bila potem enakovredna vsem tem, ki jih prejema EU...
Mavericks
14. 11. 2012 20.07
+1
Nisem vedeževalec, ampak ko slišim imena: Van Rompuy, Barroso in Schulz , se zmeraj spomnim na nürnberške procese.
24uric
14. 11. 2012 17.28
+2
hinavska dejanja
picajzlnamindzi
14. 11. 2012 17.08
+6
črna komedija s to podelitvijo!
luckyss
14. 11. 2012 17.13
+8
Kako lepo od EU.... Vsak otrok, ki je žrtev vojn, ki jih podpira tudi EU bo dobil okrog 30 centov.....