Pop in

Fischerjeva poroka za svobodo?

Tokio, 17. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni šahovski prvak, ki je v priporu, se bo poročil z Japonko, kar bi lahko preprečilo njegovo izročitev ZDA.

Mijoko Watai zagotavlja, da gre za ljubezen in ne politične interese
Mijoko Watai zagotavlja, da gre za ljubezen in ne politične interese FOTO: Reuters

Odločitev nekdanje šahovske zvezde Bobbya Fischerja, da se bo poročil s predsednico Japonske šahovske zveze Mijoko Watai, je javnosti obelodanila njegova japonska odvetnica Masako Suzuki, ki je dodala, da par živi skupaj že od leta 2000. Mnogi pa kljub temu menijo, da je poroka le dejanje, s katerim se Ficsher skuša izogniti izročitvi ameriškim oblastem.

Fischer je že napovedal, da se bo odrekel ameriškemu državljanstvu in zaprosil za politični azil na Japonskem.

Ga bo poroka rešila?

Bobby Fischer bo kmalu dobil japosnko državljanstvo (foto: Reuters)
Bobby Fischer bo kmalu dobil japosnko državljanstvo (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ni še povsem jasno kakšen učinek bo Ficsherjeva poroka imela na njegov položaj glede izročitve ZDA. Ameriško zunanje ministrstvo namreč ne želi komentirati omenjenega primera. Samo odrekanje ameriškemu državljanstvu pa naj ne bi imelo pravnih posledic, kar pomeni, da se sama zahteva po izročitvi zato še ne zavrže.

Iščejo ga 12 let

61-letnega Fischerja je namreč 16. julija zaradi preteklega potnega lista in na zahtevo ameriških oblasti na letališču v Tokiu, od koder je želel odpotovati na Filipine, prijela japonska policija. ZDA pa zahtevajo njegovo izročitev zaradi kršenja mednarodnih sankcij proti takratni ZR Jugoslaviji. Ameriške oblasti ga iščejo že več kot deset let. Leta 1992 je namreč Fischer na otoku Sveti Štefan odigral šahovski dvoboj z nekdanjim velikim ruskim tekmecem Borisom Spaskim, čeprav so ga ZDA opozorile, da bo s tem kršil mednarodne sankcije. Kontroverzni šahist je dokument State Departmenta pred kamerami najprej popljuval, nato pa tudi raztrgal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3