FIT 24UR

Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba

Ljubljana, 18. 12. 2018 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji je letna poraba čistega alkohola okrog 10 litrov na prebivalca, starejšega od 15 let. Znano je, da alkohol škodi zdravju, pa tudi v prehranskem smislu od pitja alkoholnih pijač nimamo nič dobrega – ne vsebujejo hranljivih snovi, so visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu. Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba.

Veseli december je tu, čas obilice jedače in nazdravljanja. Če bomo nazdravljali predvsem z alkoholnimi pijačami, se nam bo med prazniki zagotovo nabral kakšen kilogram "viška", saj je alkohol izredno kaloričen, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Koliko je v alkoholnih pijačah kalorij, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je. Obvezni informaciji na etiketi vsake alkoholne pijače, ki vsebuje več kot 1,2 volumska odstotka (vol. %) alkohola, sta volumski odstotek alkohola etanola v 100 mililitrih (1 dcl) pijače in navedba kmetijskega pridelka (grozdje, jabolka, ječmen ...), iz katerega je alkoholna pijača narejena. Če pijača vsebuje sestavino, ki je alergen, mora biti v skladu z zakonodajo ta na etiketi obvezno označen. Pri pivu je alergena sestavina običajno ječmen, lahko tudi kakšno drugo žito, pri vinu so to sulfati ali sulfiti.

Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba.
Bolj kalorična od alkohola je le še maščoba. FOTO: iStock

Vsebnost alkohola je v pijači izražena kot volumski odstotek alkohola (vol. %), pove pa nam, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače. Nekateri proizvajalci, predvsem evropski pivovarji, so se pred leti zavezali, da bodo pri označevanju izdelkov stopili korak pred zakonodajo, zato so začeli na izdelkih prostovoljno navajati seznam sestavin in energijsko vrednost. Te informacije so na ZPS opazili na skoraj vseh pivih v naših trgovinah, razen pri tistih iz manjših pivovarn. Na spletnih straneh Pivovarne Laško Union so našli tudi hranilne tabele. Na veliki večini žganih pijač in vina niso našli ne seznama sestavin ne energijske vrednosti in hranilne tabele. So pa odkrili žgano pijačo hrvaškega proizvajalca, ki je imela naveden seznam sestavin, saj je to na Hrvaškem že obvezno.

Alkoholne pijače so energijsko zelo bogate

Na ZPS opozarjajo, da je bolj kalorična od alkohola le še maščoba. Energijska vrednost enega grama alkohola (etanol) je 7 kcal (29,3 kJ), maščobe pa 9 kcal (37,7 kJ).

Mala pločevinka (0,33 l) piva ležak lahko vsebuje od 150 do 170 kcal (odvisno od količine nefermentiranih ogljikovih hidratov), kar je enako energiji v kosu pice (četrtina pice običajne velikosti).

V enem kozarcu (1dcl) vina (rdeče ali belo, suho do polsladko) z 12 vol. % alkohola je okrog 106 kcal (70 kcal iz alkohola in do 36 kcal energije iz preostalega sladkorja v vinu). Prav toliko energije dobimo, če zaužijemo petino tablice 100-gramske mlečne čokolade, porabili pa jo bomo s pol ure hitre hoje.

Največjo količino alkohola v svetovnem merilu popijemo Evropejci.
Največjo količino alkohola v svetovnem merilu popijemo Evropejci. FOTO: Zveza potrošnikov Slovenije

Alkopopsi
Alkopopsi so alkoholne pijače, ki vsebujejo od 1,2 do 5 vol. % alkohola, pomešanega z vodo, sladkorjem, aromami, barvili in konzervansi. Teh pijač je na trgu vse več, naprodaj so pod zelo različnimi imeni (Koktail, Breezer, Cuba Libre …). Med alkopopse, na primer, spadajo priljubljeni Radler (mešanica piva in osvežilne brezalkoholne gazirane pijače), Jabolčni tat (vsebuje 45 odstotkov jabolčnega vina in gazirano vodo), pijača Hugo (mešanica vina in gazirane limonade) in »špricer« (mešanica vina in gazirane vode).

Brezalkoholno pivo in pivo z 0,0 alkohola
Pivo, ki se imenuje brezalkoholno, lahko vsebuje do 0,5 vol. % alkohola (tako kot vsaka druga brezalkoholna pijača), če pa je označeno kot 0,0 alkohola, alkohola ne sme vsebovati. Te pijače morajo vedno imeti naveden seznam sestavin in hranilno tabelo, saj se enačijo z vsemi drugimi brezalkoholnimi pijačami.

Evropski potrošniki si želijo označevanja sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah naj postane zakonodajno obvezno, saj to omogoči potrošniku informirano izbiro. V dveh anketah, izvedenih leta 2014 v EU, je približno 70 odstotkov anketirancev odgovorilo, da pričakujejo označevanje alkoholnih pijač v enaki meri kot za preostala živila, 16 odstotkov pa jih je izjavilo, da bi popili manj, če bi vedeli za energijsko in hranilno vrednost alkoholnih pijač.

Če bomo nazdravljali predvsem z alkoholnimi pijačami, se nam bo med prazniki zagotovo nabral kakšen kilogram viška.
Če bomo nazdravljali predvsem z alkoholnimi pijačami, se nam bo med prazniki zagotovo nabral kakšen kilogram viška. FOTO: iStock

Odgovorno pitje alkoholnih pijač

Največjo količino alkohola v svetovnem merilu popijemo Evropejci. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji letna poraba čistega alkohola okrog 10 litrov na prebivalca, starejšega od 15 let, s čimer se uvrščamo rahlo nad povprečje EU.

Vsem je znano, da alkohol škodi zdravju in ima tudi druge številne negativne učinke (v prometu, družini). Škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, zagotovo presega koristi, ki jih ima od prodaje.

Tudi v prehranskem smislu od pitja alkoholnih pijač nimamo nič dobrega. Ne vsebujejo hranljivih snovi, temveč so visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu. Tudi zato velja razmisliti o bolj odgovornem pitju alkoholnih pijač. Pomagamo si lahko z nasveti zdravstvenih organizacij o tem, koliko alkohola največ popiti in kdaj, da ne bo preveč škodil našemu zdravju. Ženske bi smele na dan popiti največ eno enoto alkoholne pijače (na teden sedem), moški največ dve (na teden štirinajst). Ob enem dogodku naj ne bi popili več kot tri enote, potem pa naj bi dan ali dva abstinirali.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klukec
18. 12. 2018 14.07
+7
Pujčeka pa štefan vina na mizo😁
Krematorij666
18. 12. 2018 13.22
+22
Pivo 43, Borovničev sok 45, Breskov sok 48, Pomarančni svezi sok 45, Pomarančni sladkani sok 51...na vsaki steklenici pišejo vrednosti...če bi bil alkohol tako redilen bi bili vsi pijančki debeli...ne pretiravajte oz. kontra razloge alkoholu iščite kje drugje kot v kalorijah...o maščobah tudi škoda razpravljati...amaterski novinar še ni slišal za OH...
gizmo28
18. 12. 2018 12.28
+7
dva, tri piva na dan odženejo zdravnika stran, ha, ha, ha, malo se hecam
Ka pa mislis
18. 12. 2018 12.19
+10
s temi tremi bozickami bi se pozvizgal na kalorije 😁
flatearth
18. 12. 2018 12.03
+12
Ja 2-3 litrce merlota dnevno so kr kalorične,
DirtySanchez
18. 12. 2018 11.51
+11
pomeni, če ima malo pivo 150 kalorij ima veliko pivo nekje 230-240 kalorij,,, če normalno spijem 15 velikih pif je to nekje 3500 kalorij ?? če sem prav zračunal je to kar dosti + hrana pa smo na 5000 kalorij???? koliko jih normalen človek povprečno lahko zaužije na dan????? 5000 kalorij se mi zdi malo dosti.
Ka pa mislis
18. 12. 2018 12.18
+8
SadButTrue
18. 12. 2018 12.44
+15
Če jih vsak dan spiješ 15, kalorije niso največji problem.
anakondabox
18. 12. 2018 11.33
+7
Zdaj pa anti-reklama za alkohol. Pravilno, kajti alkoholizirani vozniki so povzročili že (pre)več škode in ogrožali tudi življenja. Samo ne vem zakaj je po TV toliko reklam o pivu. Ali pivo ne povzroča nobene škode? Morda se upošteva tudi to, da ima pivo dosti B vitamina, ki pospeši razmišljanje in očiščuje mehur. #nevednica